Företag föredrar lag för betaltider

Regeringens nya plan för att korta storföretagens betaltider får både ros och ris.
Många underleverantörer säger sig vilja ha lagstiftning, medan näringsminister Mikael Damberg vill att näringslivet frivilligt förkortar betaltiderna.

Bild:TT.

”Jag reagerar väldigt positivt på beskedet. Dagens orimliga betaltider där leverantörer tvingas vänta i månader på att få betalt är ett mycket stort problem. Det är som en våt filt och stoppar många små och medelstora företag som inte kan investera tillräckligt eller nyanställa”, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG, branschorganisation för leverantörer till fordonsindustrin.

Som Di avslöjat har regeringen tröttnat på de svenska storföretagens allt längre betaltider och nu tagit fram en plan för att lösa problemet som uppges skada många av landets små och medelstora företag liksom samhällsekonomin.

Huvudalternativet är att parterna under första halvåret nästa år ska upprätta en uppförandekod och där frivilligt enas om västentligt kortare betaltider. Om det inte lyckas är regeringen öppen för lagstiftning, säger näringsminister Mikael Damberg till Di.

”Vi välkomnar planen och har själva föreslagit en uppförandekod, kring både betaltider som återgår till en nivå vi haft historiskt, och rimliga villkor i övrigt. I konkurrentländer som Tyskland gäller till exempel 30 dagar netto, vilket är ett önskvärt mål men som kan kräva en stegvis anpassning”, säger Fredrik Sidahl.

Svensk industriförening, Sinf, som företräder 1 200 leverantörer i verkstadsindustrin och en rad andra branscher, välkomnar också att näringsminister Mikael Damberg nu tar tag i frågan, men uttrycker också viss oro.

”Det jag är orolig för är att det nu hamnar i långbänk. Därför är det otroligt bra om Mikael Damberg sätter en tydlig deadline”, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf.

Han uppger samtidigt att en ny undersökning bland medlemsföretagen som gjordes i november visar att en klar majoritet vill att betaltiderna begränsas genom lagstiftning.
”Det var runt 70 procent som uppgav att de vill ha lagstiftning”, säger Anders Ekdahl, och tillägger att långa betaltider sedan flera år är ett av de allra största problemen för små och medelsstora leverantörsföretag.

Börsnoterade tjänsteleverantören Inission tycker att det är positivt att regeringen ”belyser frågan” men gör tummen ned för planen.

”Det är patetiskt att så lite görs i den här för många av landets företag så viktiga frågan. I tio års tid har frågan utretts utan att någonting har skett för att bromsa utvecklingen och nu vill näringsministern att parterna själva ska lösa problemet”, säger entreprenören Olle Hulteberg, marknadschef och delägare i Inission.

Han föreslår att gränsen för när fakturor betraktas som osäkra fordringar sänks, som ett alternativ för att lösa problemet.

”Då får fakturor inte belånas och då blir det mycket svårare att ha långa betalningstider.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?