1515
Annons

Föreslås ge upp mark – Zelenskyj rasar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj rasar mot USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger sedan han föreslagit att Ukraina ska ge upp mark till Ryssland för att nå fred.

”Det verkar som att Kissingers kalender inte är från 2022 utan från 1938”, säger Zelenskyj, syftande på andra världskriget.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt anförande från videolänk på det ekonomiska toppmötet i Davos.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt anförande från videolänk på det ekonomiska toppmötet i Davos.Foto:Markus Schreiber
Henry Kissinger har förespråkat att fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina skulle rikta in sig på att skapa nya gränser längs den konfliktlinje som fanns fram till den 24 februari i år.
Henry Kissinger har förespråkat att fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina skulle rikta in sig på att skapa nya gränser längs den konfliktlinje som fanns fram till den 24 februari i år.Foto:Thomas Peter

Henry Kissinger har förespråkat att fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina skulle rikta in sig på att skapa nya gränser längs den konfliktlinje som fanns fram till den 24 februari i år, rapporterar CNN. Den tidigare utrikesministerns förslag kom i tisdags när han talade på videolänk under det ekonomiska toppmötet i Davos.

”Helst borde skiljelinjen vara en återgång till status quo ante (tillståndet före invasionen i år)”, säger han.

Det skulle innebära att Krim samt delar av Donbass, som ryssarna gett sig på sedan 2014, skulle tillfalla Ryssland.

Uttalandet har fått Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att rasa.

”Oavsett vad den ryska staten gör, finns det alltid någon som säger 'låt oss ta deras intressen under beaktande'. I år, i Davos, hörde vi det igen”, säger Zelenskyj under ett videotal på onsdagen.

Han säger vidare att tiotusentals ukrainare dödas och påminner om vad som utspelat sig i Butja och Mariupol där Ryssland anklagas för allvarliga krigsbrott.

”Ryssland har gjort allt detta i Europa”, säger Zelenskyj. 

98-årige Kissinger anser att fredsförhandlingar med Ryssland borde starta inom två månader innan ”det skapar omvälvningar och spänningar som inte enkelt kan överkommas”.

”Att fortsätta kriget bortom den punkten skulle inte handla om frihet för Ukraina, utan ett nytt krig mot Ryssland självt”, säger Kissinger.

Zelenskyj säger att ”Kissinger träder fram ur det djupt förflutna och säger att en bit av Ukraina bör ges till Ryssland” och jämför Kissingers åsikt med att blidka Nazityskland 1938.

”Det verkar som att Kissingers kalender inte är från 2022 utan från 1938, och att han trodde att han talade, inte till en publik i Davos, utan dåtidens München.”

Ledarna för Storbritannien, Frankrike och Italien träffade Adolf Hitler i München 1938 och ingick ett avtal som innebar att Tjeckoslovakien skulle överlämna tyskspråkiga Sudetlandet till Tyskland, med tanken att det skulle förhindra ett storkrig. Ändå utbröt andra världskriget året därpå. 

På marken i Ukraina fortsätter striderna, främst i just Donbassområdet i öst som utgörs av Donetsk och Luhansk. I staden Sievjerodonetsk, som är strategiskt viktig då ett övertagande av den skulle innebära att Ryssland får kontroll över hela Luhansk, har artillerielden från ryska styrkor ökat ”exponentiellt”, säger ett högt uppsatt befäl, enligt CNN.

”Nästa vecka är viktig”, säger Serhij Hajdaj, guvernör i regionen.

”Om de (ryska styrkorna) inte lyckas till lördag eller söndag kommer de att tröttas ut och situationen kommer åtminstone att stabiliseras för oss”, fortsätter han.

I Donetsk pågår kraftiga strider runt staden Lyman, enligt Ukrainas försvarsdepartement. Lyman är ett viktig järnvägsnav och om ryssarna skulle ta kontroll över staden, skulle det innebära att Ryssland enklare skulle kunna attackera närliggande Sievjerodonetsk, skriver CNN.


Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?