Annons

Före detta SVT-chef kombinerar ledarskap med yoga

GÖTEBORG. Efter en omskriven konflikt valde Ylva M Andersson att lämna sin chefsroll på SVT för två år sedan. Tiden efteråt blev tuff, men yogan hjälpte henne att ladda om.

Nu använder hon sina erfarenheter till att hjälpa andra chefer att hantera förändringar och hitta ett hållbart arbetsliv.

BALANS. Ylva M Andersson, före detta SVT-chef, har yogat sedan 1980-talet. I dag arbetar hon med ledarskap där mycket av inspirationen kommer från just yogan.
BALANS. Ylva M Andersson, före detta SVT-chef, har yogat sedan 1980-talet. I dag arbetar hon med ledarskap där mycket av inspirationen kommer från just yogan.Foto:Magnus Gotander

Efter en omskriven konflikt valde Ylva M Andersson att lämna sin chefsroll på SVT för två år sedan. Tiden efteråt blev tuff, men yogan hjälpte henne att ladda om.

Nu använder hon sina erfarenheter till att hjälpa andra chefer att hantera förändringar och hitta ett hållbart arbetsliv.

Hon arbetade som journalist i 30 år, varav ungefär hälften på olika chefspositioner. Under åren har hon själv gått flera ledarskapsutbildningar, men tyckte alltid att något saknades.

”Många ledarprogram fokuserar på det rent rationella i oss. Som chef behöver du också ha tillgång till din kreativitet och dina olika sinnen. Dessutom letar många efter verktyg för att stärka sin självkännedom”, säger Ylva M Andersson, som i dag arbetar med team- och ledarskapsutbildning i det egna bolaget May Strategies.

På en kurs, som hon arrangerar i Italien senare i vår, varvas ledarskapsutbildningen med yogapass. Hon har själv yogat av och till sedan 1980-talet och har inspirerats mycket av yogan i sitt ledarskap.

”Många chefer famlar efter ett medvetet sätt att navigera. De letar efter en riktning så de slipper köra in i väggen. Det är ett himla tempo, du är uppkopplad hela tiden och ofta ganska splittrad. Du har höga krav på dig från alla håll.”

”Yogan ger oss konkreta verktyg att samla ihop oss när det är full rulle i skallen. När vi kommit ned i varv är vi redo att jobba med våra drivkrafter som chefer.”

Ylva M Andersson anser att för att kunna leda andra måste man kunna leda sig själv. Då är det viktigt att veta vad man mår bra av, vad man behöver och att man kan sätta gränser. Yogan kan vara ett sätt att hitta stabilitet och balans. Tanken är deltagarna ska få med sig tekniker hem för att använda i vardagen.

”Som chef springer du hela tiden från möte till möte. Från fantastiska och kreativa sammanhang med mycket energi, till svåra samtal.”

Yogan erbjuder enligt Ylva M Andersson olika tekniker för att få mer energi, skapa fokus eller gå ned i varv. Det kan till exempel handla om andnings- eller avslappningsövningar.

Förutom den hälsofrämjande effekten finns det en affärsmässig dimension i att kunna varva ned och återhämta sig, enligt Ylva M Andersson.

”Vi blir mer lönsamma när vi får chansen att checka ut och samla ihop oss.”

Det finns inga krav på att deltagarna ska ha gått på yoga innan. Yogalektionerna hålls av Helena Karlsson på Yogaakademien, som varit instruktör i åtta år.

Yogan kan enligt Ylva M Andersson bli ett kraftfullt verktyg i svåra situationer. Själv använde hon sig till exempel av den när hon i sin senaste chefsposition hamnade i en konflikt som det skrevs spaltmeter om. Hon var då högsta chef på Sveriges Television i Göteborg, med 200 medarbetare.

Lärdomarna från den perioden har Ylva M Andersson i dag stor nytta av i sin verksamhet.

”Du är grymt ensam som chef när det blåser. Ett uppdrag som är förankrat och önskat av din ledning kan ändras på en eftermiddag utan att du själv blir informerad.”

När Ylva M Anderssons tillträdde sitt uppdrag på SVT 2013 handlade det till stor del om förändring. Hon skulle bygga ihop alla delar av verksamheten till en hel, inkluderande organisation. Hon hade tidigare arbetat som chef på både Sveriges Radio och TV4 och genomfört stora förändringar.

Inför 2016 var programuppdraget i Göteborg större än på många år. Ylva M Andersson fick då signaler om att alla arbetade hårt och att det behövdes mer resurser.

”Jag behövde säkra arbetsmiljön och programleveransen och därför föreslog jag att vi skulle förstärka med ytterligare en chef under en begränsad period. Förslaget uppfattades dessvärre som hotfullt av ett tjugotal personer på Uppdrag Granskning.”

Den som läser medierapporteringen från den tiden får uppfattningen att det ska ha funnits en dold agenda om mer permanenta förändringar.

”Det var inte min avsikt. Jag hade ingen dold agenda. Medierapporteringen lämnar en hel del att önska. Den gav inte rätt bild av förslaget.”

Du var själv väldigt tyst i medierna när det rasade som värst mot dig. Hade du inte möjlighet att uttala dig?

”Nej. Jag fick rådet från företagsledningen i Stockholm att inte uttala mig. Eller, det var inte ens ett råd, utan en instruktion.”

Tystnaden är något Ylva M Andersson ångrar i dag.

”Jag borde ha lyssnat på min magkänsla. Det kändes fel att jag inte fick ge min bild. När inte jag fick uttala mig förväntade jag mig förstås att någon annan från SVT:s ledning skulle göra det, men det blev helt tyst.”

Ylva M Andersson valde själv att lämna sitt arbete på SVT.

Tiden efteråt var tuff. Yogan hjälpte henne att landa och ladda om. Hon trodde nog att hon skulle bli kvar i branschen, men efter ett konsultuppdrag i Rwanda 2016 bestämde hon sig för att använda sin långa erfarenhet av ledarskap och testa att köra eget som ledarskapskonsult.

”Jag ska inte säga att jag är tacksam för den smäll jag fick på SVT, då skulle jag verkligen överdriva. Men den har ökat mitt register när jag möter chefer som går igenom tuffa situationer.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LonginesAnnons

Tidlös klassiker hyllar luftens hjältar

Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.
Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.

Amelia Earhart, Howard Hughes, Elinor Smith och Paul-Émile Victor. 

Alla var de äventyrare som förverkligade sin upptäckarlust.

Nu presenterar ett av Schweiz mest anrika klockföretag en kollektion, helt dedikerad dessa djärva hjältar.

Sport och luftfart är bara några områden där närvaron av tid är helt nödvändig. Utan stoppur ingen tidtagning – utan klockor inga flygplan i luften. 

Världens äldsta logotyp på en klocka visar just ett bevingat timglas. Symbolen skapades av den schweiziska klocktillverkaren Longines. Företaget, som grundades redan år 1832 i lilla Saint-Imier strax utanför Bern, har alltid förknippats med lika delar elegans och sportig framtoning. 

Longines har varit officiell tidmätare vid mängder av olympiska spel, världsberömda tennismästerskap och världscuper i utförsåkning. Samtidigt har man också tydligt profilerat sig som livsviktig leverantör av precisa instrument till Féderation Aéronautique Internationale (FAI), den internationella organisationen för att främja aerodynamisk verksamhet. 

År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.
År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.

”Gör det omöjliga”

En av de pionjärer som levde för luften var den excentriske mångmiljonären och filmproducenten Howard Hughes. Han vilade knappast på sin förmögenhet. 1938 flög han jorden runt på rekordtid, mätt av Longines. Ombord hade Hughes alltid sin Longines Sidérograph, en patenterad klocka skräddarsydd för cockpit. 

”Gör det omöjliga, eftersom nästan alla har sagt till mig att mina idéer mest är fantasier”, löd ett av hans många kända citat. 

Legenden av långflygningar

Tio år tidigare flög Amelia Earhart som första kvinna över Atlanten. Och 1932 satt hon ensam vid spakarna för att göra om bedriften. Exakt 14 timmar och 56 minuter tog det för henne att förbinda kontinenterna och landa på Irland – efter att ha färdats genom isande vindar och drabbats av olika mekaniska fadäser. Som trygg följeslagare på resan hade denna amerikanska legend av långflygningar sin Longines-kronograf på armen. 

Amelia Earhart var knappast ensam om sin starka längtan efter äventyr och unika upplevelser. 1936 gjorde den franske etnologen Paul-Émile Victor en sju veckor lång expedition över hela Grönland. Med hjälp av klockan kunde han räkna ut sin exakta geografiska position: ”Däri låg skillnaden mellan misslyckande och succé”, sade den franske upptäckaren senare. 

Mer om hjältarna som inspirerat Longines Spirit 

Longines Spirit hyllar hjältarna

Som en hyllning till dessa djärva hjältar lanserar Longines kollektionen Spirit. Den både tidlösa och exakta designen är tydligt inspirerad av de berömda klockor och tidsinstrument som användes av dåtidens pionjärer. Alldeles oavsett om de erövrade luft, land eller hav. 

På så sätt tickar tiden för nya generationer av hjältar, utan att förlora det historiska fokus som alltid har omgärdat Longines – ända sedan urmakaren Auguste Agassiz grundade företaget på exakt samma plats som man huserar än i dag. 

Longines Spirit.
Longines Spirit.

OM LONGINES:

Det schweiziska klockföretaget grundades 1832 som ett av världens äldsta. I dag har Longines vuxit till att bli världens tredje största klocktillverkare. I Norden har Longines särskilt fokuserat på sina sport- och klassikermodeller. 

Den nya kollektionen Longines Spirit är en kombination av dessa två – sportiga klockor med en tydlig länk till historien. Spirit-modellerna är samtliga kronometer-certifierade av COSC och de mekaniska urverken innehåller spiralfjädrar av kisel för att garantera precision och ökad livslängd.  

Mer om Longines kollektion Spirit 

Mer från Longines

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Longines och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?