1515
Annons

Före detta SVT-chef kombinerar ledarskap med yoga

GÖTEBORG. Efter en omskriven konflikt valde Ylva M Andersson att lämna sin chefsroll på SVT för två år sedan. Tiden efteråt blev tuff, men yogan hjälpte henne att ladda om.

Nu använder hon sina erfarenheter till att hjälpa andra chefer att hantera förändringar och hitta ett hållbart arbetsliv.

BALANS. Ylva M Andersson, före detta SVT-chef, har yogat sedan 1980-talet. I dag arbetar hon med ledarskap där mycket av inspirationen kommer från just yogan.
BALANS. Ylva M Andersson, före detta SVT-chef, har yogat sedan 1980-talet. I dag arbetar hon med ledarskap där mycket av inspirationen kommer från just yogan.Foto:Magnus Gotander

Efter en omskriven konflikt valde Ylva M Andersson att lämna sin chefsroll på SVT för två år sedan. Tiden efteråt blev tuff, men yogan hjälpte henne att ladda om.

Nu använder hon sina erfarenheter till att hjälpa andra chefer att hantera förändringar och hitta ett hållbart arbetsliv.

Hon arbetade som journalist i 30 år, varav ungefär hälften på olika chefspositioner. Under åren har hon själv gått flera ledarskapsutbildningar, men tyckte alltid att något saknades.

”Många ledarprogram fokuserar på det rent rationella i oss. Som chef behöver du också ha tillgång till din kreativitet och dina olika sinnen. Dessutom letar många efter verktyg för att stärka sin självkännedom”, säger Ylva M Andersson, som i dag arbetar med team- och ledarskapsutbildning i det egna bolaget May Strategies.

På en kurs, som hon arrangerar i Italien senare i vår, varvas ledarskapsutbildningen med yogapass. Hon har själv yogat av och till sedan 1980-talet och har inspirerats mycket av yogan i sitt ledarskap.

”Många chefer famlar efter ett medvetet sätt att navigera. De letar efter en riktning så de slipper köra in i väggen. Det är ett himla tempo, du är uppkopplad hela tiden och ofta ganska splittrad. Du har höga krav på dig från alla håll.”

”Yogan ger oss konkreta verktyg att samla ihop oss när det är full rulle i skallen. När vi kommit ned i varv är vi redo att jobba med våra drivkrafter som chefer.”

Ylva M Andersson anser att för att kunna leda andra måste man kunna leda sig själv. Då är det viktigt att veta vad man mår bra av, vad man behöver och att man kan sätta gränser. Yogan kan vara ett sätt att hitta stabilitet och balans. Tanken är deltagarna ska få med sig tekniker hem för att använda i vardagen.

”Som chef springer du hela tiden från möte till möte. Från fantastiska och kreativa sammanhang med mycket energi, till svåra samtal.”

Yogan erbjuder enligt Ylva M Andersson olika tekniker för att få mer energi, skapa fokus eller gå ned i varv. Det kan till exempel handla om andnings- eller avslappningsövningar.

Förutom den hälsofrämjande effekten finns det en affärsmässig dimension i att kunna varva ned och återhämta sig, enligt Ylva M Andersson.

”Vi blir mer lönsamma när vi får chansen att checka ut och samla ihop oss.”

Det finns inga krav på att deltagarna ska ha gått på yoga innan. Yogalektionerna hålls av Helena Karlsson på Yogaakademien, som varit instruktör i åtta år.

Yogan kan enligt Ylva M Andersson bli ett kraftfullt verktyg i svåra situationer. Själv använde hon sig till exempel av den när hon i sin senaste chefsposition hamnade i en konflikt som det skrevs spaltmeter om. Hon var då högsta chef på Sveriges Television i Göteborg, med 200 medarbetare.

Lärdomarna från den perioden har Ylva M Andersson i dag stor nytta av i sin verksamhet.

”Du är grymt ensam som chef när det blåser. Ett uppdrag som är förankrat och önskat av din ledning kan ändras på en eftermiddag utan att du själv blir informerad.”

När Ylva M Anderssons tillträdde sitt uppdrag på SVT 2013 handlade det till stor del om förändring. Hon skulle bygga ihop alla delar av verksamheten till en hel, inkluderande organisation. Hon hade tidigare arbetat som chef på både Sveriges Radio och TV4 och genomfört stora förändringar.

Inför 2016 var programuppdraget i Göteborg större än på många år. Ylva M Andersson fick då signaler om att alla arbetade hårt och att det behövdes mer resurser.

”Jag behövde säkra arbetsmiljön och programleveransen och därför föreslog jag att vi skulle förstärka med ytterligare en chef under en begränsad period. Förslaget uppfattades dessvärre som hotfullt av ett tjugotal personer på Uppdrag Granskning.”

Den som läser medierapporteringen från den tiden får uppfattningen att det ska ha funnits en dold agenda om mer permanenta förändringar.

”Det var inte min avsikt. Jag hade ingen dold agenda. Medierapporteringen lämnar en hel del att önska. Den gav inte rätt bild av förslaget.”

Du var själv väldigt tyst i medierna när det rasade som värst mot dig. Hade du inte möjlighet att uttala dig?

”Nej. Jag fick rådet från företagsledningen i Stockholm att inte uttala mig. Eller, det var inte ens ett råd, utan en instruktion.”

Tystnaden är något Ylva M Andersson ångrar i dag.

”Jag borde ha lyssnat på min magkänsla. Det kändes fel att jag inte fick ge min bild. När inte jag fick uttala mig förväntade jag mig förstås att någon annan från SVT:s ledning skulle göra det, men det blev helt tyst.”

Ylva M Andersson valde själv att lämna sitt arbete på SVT.

Tiden efteråt var tuff. Yogan hjälpte henne att landa och ladda om. Hon trodde nog att hon skulle bli kvar i branschen, men efter ett konsultuppdrag i Rwanda 2016 bestämde hon sig för att använda sin långa erfarenhet av ledarskap och testa att köra eget som ledarskapskonsult.

”Jag ska inte säga att jag är tacksam för den smäll jag fick på SVT, då skulle jag verkligen överdriva. Men den har ökat mitt register när jag möter chefer som går igenom tuffa situationer.”

Motvind för svenska hedgefonder

Den turbulenta starten på året har varit svårnavigerad för merparten av svenska hedgefonder.

Trots en återhämtning under juli har den genomsnittliga fonden backat sedan årsskiftet. Bäst har trendföljande fonder som Lynx och SEB Asset Selection klarat sig.

Foto:Colourbox

Facit för svenska hedgefonder per den sista juli är en negativ avkastning på 2,45 procent enligt analystjänsten Hedgenordic. En återhämtning på drygt 2 procent under juli räckte inte till för att nå över nollstrecket.

Skillnaderna mellan enskilda hedgefonder men även mellan kategorier är betydande. Bäst i år är trendföljande fonder, ofta kallade CTA. De har lyft med närmare 4 procent i snitt. Bland svenska hedgefonder märks mångmiljardfonderna Lynx, plus 29,6 procent vid utgången av juli, och SEB Asset Selection, plus 12,5 procent. Även fonden Volt har gått bra med drygt 8 procent i avkastning.

Lynx ägs delvis av landets ledande hedgefondbolag Brummer & Partners. Brummers samlingsfond Multistrategy, som förvaltar drygt 27 miljarder kronor, består av en handfull av gruppens fonder inklusive Lynx. Samlingsfonden har i år avkastat 3,8 procent trots en mindre nedgång under juli.

Fonden Florin Court hör också till Brummers starkaste kort med en avkastning på 16 procent i år.

Hedgefonden Elementa, inriktad på att köpa eller ta säljpositioner på små och medelstora bolag, har trots ett tapp på drygt 4 procent under juli hittills ett lysande år med en avkastning på 22,5 procent sedan årsskiftet. Därmed går fonden mot strömmen då aktiefokuserade hedgefonder enligt Hedgenordic i år har tappat 4,5 procent.

Till exempel så har Prior & Nilssons aktieinriktade hedgefond Idea haft det blytungt under året och ligger trots ett nästan sjuprocentigt lyft i juli back med 13 procent. Under den senaste månaden ökade fonden sin exponering mot verkstadsbolag och minskade innehaven i läkemedelsföretag. De största innehaven är den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, lastbilstillverkaren Volvo och verkstadsjätten Atlas Copco.

Även den aktietunga hedgefonden Rhenman Healthcare lyfte under juli med drygt 5 procent men ligger ändå back i år med 4,5 procent. Fondens bästa bidragsgivare under månaden var det amerikanska vårdbolaget Tenet Healthcare, som avkastade 20 procent, samt medicinteknikbolaget Abiomed, plus 14 procent.

I botten hittills i år ligger en av fjolårets vinnarfonder, Coeli Absolute European, med minus 22 procent i bagaget trots en viss återhämtning under juli månad.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera