Analytikern: Fordonsfesten över – men jättens aktie har uppsida på 20 procent

Sviten med flera års med ökande fart i fordonsindustrin ser ut att vara över, vilket bidrar till att Sveriges tillväxtutsikter mattas. Fordonsrelaterade bolag har redan straffats på börsen, men tungviktarens aktie bedöms ha rejäl uppsida. 

Foto:Amanda Lindgren

"Fordonsindustrin har de senaste åren upplevt en kraftig expansion i Sverige. Det har bland annat lett till en kraftig ökning av exporten. Samtidigt har fordonsindustrin varit en viktig motor för nya jobb, främst i Göteborgsregionen, men också för hela Sverige", säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

"Men nu ser vi tydliga tecken på ett trendbrott både vad gäller sysselsättningen och utsikterna för branschen."

Sveriges största fackförbund Unionen som har över 650.000 medlemmar släppte på onsdagen sin senaste konjunkturprognos. Huvudbudskapet är att det visserligen går fortsatt bra för svensk ekonomi, men att den ekonomiska tillväxten bedöms mattas av betydligt under nästa år. Risken för ett kraftigt minskat bostadsbyggande, vilket Di rapporterat om senaste tiden, pekas ut som främsta skälet. 

Men den fackliga jätten pekar alltså även på att tillväxten i fordonsindustrin ser ut att bromsa in. Unionens klubbar i fordonsbranschen uppges signalera ett tydligt skifte i stämningsläget. Tillväxten i orderingången har bromsat in markant och försäljningsutsikterna har skruvats ned. Och för första gången på tre år räknar Unionen med att antalet anställda i fordonsbranschen inte kommer att öka under det närmaste halvåret.

Personbilstillverkaren Volvo Cars tecknar dock en betydligt mer positiv bild. 

"Vi räknar med fortsatt stabil tillväxt för Volvo Cars under kommande år. Förra året rapporterade vi ett försäljningsrekord på 571.000 bilar globalt och för 2018 kommer vi att fortsätta växa", säger presschefen Stefan Elfström.

Tack vare framgångarna har Volvo Cars ökat antalet anställda i Sverige från 16.000  2014 till 24.500 i dag.

"Och vi har fortsatt behov av att rekrytera kompetenta ingenjörer för att kunna utveckla ny teknik med fokus på elektrifierade, uppkopplade och självkörande bilar. Däremot kan vi inte ge någon prognos på hur många nyanställningar detta kan innebära."

AB Volvo VOLV B +0,09% Dagens utveckling , som är Sveriges största industriföretag och en av världens största tillverkare av lastbilar, avböjer däremot att kommentera Unionens rapport. 

Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau pekar på att han delar bilden om att tillväxten i fordonsindustrin mattas av.

"Och faktum är att vi redan hade en ganska ordentlig kursjustering under tredje kvartalet och man har från investerarhåll viktat ned cykliska aktier, som typiskt fordonsindustrin och dess leverantörer tillhör."

AB Volvo har också haft ordentlig motvind på börsen och värdet på bolaget har minskat med kring 10 procent sedan årsskiftet. Men Hampus Engellau ser en stor uppsida i börsjättens aktie, förutsatt att det inte blir några eskalerade handelskrig eller andra större händelser i världsekonomin.

"Volvos värdering är väldigt attraktiv och har nog åtminstone en kursmässig uppsida på 20 procent. Det är nog också bakgrunden till att personer i ledningen passat på att köpa aktier."

Vad talar för uppsida?

"Värderingen nu bygger på Volvos historik att lönsamheten faller kraftigt när konjunkturen mattas. Men Volvo är strukturellt annorlunda med bättre motståndskraft samtidigt som volymerna ser ut att vara hyfsat stabila under 2019."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?