"Fordonsindustrin har de senaste åren upplevt en kraftig expansion i Sverige. Det har bland annat lett till en kraftig ökning av exporten. Samtidigt har fordonsindustrin varit en viktig motor för nya jobb, främst i Göteborgsregionen, men också för hela Sverige", säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
"Men nu ser vi tydliga tecken på ett trendbrott både vad gäller sysselsättningen och utsikterna för branschen."
Sveriges största fackförbund Unionen som har över 650.000 medlemmar släppte på onsdagen sin senaste konjunkturprognos. Huvudbudskapet är att det visserligen går fortsatt bra för svensk ekonomi, men att den ekonomiska tillväxten bedöms mattas av betydligt under nästa år. Risken för ett kraftigt minskat bostadsbyggande, vilket Di rapporterat om senaste tiden, pekas ut som främsta skälet.
Men den fackliga jätten pekar alltså även på att tillväxten i fordonsindustrin ser ut att bromsa in. Unionens klubbar i fordonsbranschen uppges signalera ett tydligt skifte i stämningsläget. Tillväxten i orderingången har bromsat in markant och försäljningsutsikterna har skruvats ned. Och för första gången på tre år räknar Unionen med att antalet anställda i fordonsbranschen inte kommer att öka under det närmaste halvåret.
Personbilstillverkaren Volvo Cars tecknar dock en betydligt mer positiv bild.
"Vi räknar med fortsatt stabil tillväxt för Volvo Cars under kommande år. Förra året rapporterade vi ett försäljningsrekord på 571.000 bilar globalt och för 2018 kommer vi att fortsätta växa", säger presschefen Stefan Elfström.
Tack vare framgångarna har Volvo Cars ökat antalet anställda i Sverige från 16.000 2014 till 24.500 i dag.
"Och vi har fortsatt behov av att rekrytera kompetenta ingenjörer för att kunna utveckla ny teknik med fokus på elektrifierade, uppkopplade och självkörande bilar. Däremot kan vi inte ge någon prognos på hur många nyanställningar detta kan innebära."
AB Volvo VOLV B +0,09% Dagens utveckling , som är Sveriges största industriföretag och en av världens största tillverkare av lastbilar, avböjer däremot att kommentera Unionens rapport.
Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau pekar på att han delar bilden om att tillväxten i fordonsindustrin mattas av.
"Och faktum är att vi redan hade en ganska ordentlig kursjustering under tredje kvartalet och man har från investerarhåll viktat ned cykliska aktier, som typiskt fordonsindustrin och dess leverantörer tillhör."
AB Volvo har också haft ordentlig motvind på börsen och värdet på bolaget har minskat med kring 10 procent sedan årsskiftet. Men Hampus Engellau ser en stor uppsida i börsjättens aktie, förutsatt att det inte blir några eskalerade handelskrig eller andra större händelser i världsekonomin.
"Volvos värdering är väldigt attraktiv och har nog åtminstone en kursmässig uppsida på 20 procent. Det är nog också bakgrunden till att personer i ledningen passat på att köpa aktier."
Vad talar för uppsida?
"Värderingen nu bygger på Volvos historik att lönsamheten faller kraftigt när konjunkturen mattas. Men Volvo är strukturellt annorlunda med bättre motståndskraft samtidigt som volymerna ser ut att vara hyfsat stabila under 2019."