ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2018

Fördomar ett hinder för jämställdhet

  • Foto: Jack Mikrut

Människors fördomsfullhet är ett hinder mot ett jämställt näringsliv, enligt Di-panelen. 

Samtidigt anser panelen att jämställdhet leder till högre lönsamhet.

Med nuvarande takt är Svenska ledningsgrupper jämställda först 2039, enligt stiftelsen Allbright som verkar för ett mer jämställt näringsliv.

Grundläggande för att öka takten är att inse att det finns ett problem, enligt Martin Linder, förbundsordförande på fackförbundet Unionen.

”Bilden av att Sverige är ett jämställt land är i sig ett hinder för jämställhet”, säger han.

Enligt flera panelmedlemmar är det fördomar om män och kvinnor som ger upphov till ojämställda arbetsplatser.

”Det är mänskligt med fördomar, men vi behöver medvetandegöra oss om det och utmana våra processer. Jag som rekryterare måste till exempel ställa mig en extra fråga när någon rekommenderar en man”, säger Gabriella Jonsson, partner på rekryteringsföretaget Amrop.

Samtidigt anser panelen att jämställdhet borde vara en strategisk fråga eftersom det leder till högre lönsamhet.

”Det är jätteviktigt rent kommersiellt. Hälften av alla bilköpare är kvinnor och då är det inte optimalt att ha ett gäng män i 50-årsåldern och klurar på hur man ska göra saker. Ska man vara relvant måste man förstå målgruppen och då är mångfald jätteviktigt”, säger Sten Forsberg, vd Volkswagen Sverige.

Det är också när företagsledare inser jämställdhetens lönsamhetseffekter som utvecklingen kommer att ta fart, enligt panelen. Genom att jobba strategiskt och sätta nyckeltal på jämställdhet har den tyska biljätten Volkswagens svenska dotterbolag på 1,5 år gått från 17 procent till 23 procent kvinnor i ledande positioner.

”Att vi tar steg mot vår målsättning på 30 procent är en av mina bonusparametrar på samma sätt som att vi når lönsamhetsmålen. Det är en lika viktig del av min prestation som att vi säljer bilar”, säger Sten Forsberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer