ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

AKK Merkels efterträdare som partiledare

  • Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Ferdinand Ostrop

Partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer, kallad AKK, blir ny partiledare för de tyska kristdemokraterna efter Angela Merkel.

Det beslutade partistämman på fredagseftermiddagen.

Det blev ett jämnt val mellan Annegret Kramp-Karrenbauer och advokaten Friedrich Merz, Det fick avgöras i en andra omgång där hon fick 517 av 999 röster.

Kritikerna kallar henne "Mini-Merkel", men hon väntas hålla en mer konservativ linje än föregångaren. Hon är också västtysk katolik, medan Angela Merkel är östtysk protestant som under åren hon har regerat tillsammans med Socialdemokraterna har tagit flera steg mot mitten.

På den kampanjturné genom åtta städer som föregick partiledarvalet försvarade AKK asylrätten, som är inskriven i den tyska grundlagen, mot angrepp från Friedrich Merz 

Avgörande var troligen att AKK har en mer stabil partibas än Freidrich Merz. Han har varit borta från politiken i tio år efter att Angela Merkel ställde honom i kylan. 

I stället har han blivit styrelseproffs, och är ordförande i de tyska grenarna av kapitalförvaltaren Blackrock och bankjätten HSBC. 

Med AKK som partiledare väntas Angela Merkel hålla fast vid sitt åtagande att sitta kvar som förbundskansler till valet 2021. Med Friedrich Merz hade det varit mer osäkert, även om han har bedyrat att han "kan komma" överens med kanslern.

Angela Merkel, som avgår som partiledare efter 18 år, höll ett känslosamt tal före valet av hennes efterträdare. 

Hon förordade ingen av kandidaterna direkt men lovordade AKK för insatserna i hemmadelstaten Saarland. I delstatsvalet där i mars 2017 ökade CDU från 35 till 40,7 till procent - en av partiets få framgångar de senaste åren.

Angela Merkel lyfte också upp Annegret Kramp-Karrenbauer till generalsekreterare i början av det här året.

Det här var första gången sedan 1971 som CDU hade en öppen partiledarstrid. Den gången vann gruppledaren Rainer Barzel.

Han avgick dock redan efter två år medan motståndaren Helmut Kohl kom igen med besked. Han styrde partiet ända till 1998 och var förbundskansler i 16 år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies