Ford börjar med 3D-utskrifter av bildelar

Ford uppger att de börjar med att testa 3D-utskrifter av bildelar som skulle kunna innebära ett genombrott för bilbranschen, återger CNBC.

Lägre tillverkningskostnader och snabbare leveranser är två fördelar som anges. Eftersom plastdelarna är lättare än nuvarande material skulle det också ge en bättre bränsleekonomi.

För modeller som tillverkas i mindre upplaga, till exempel racingbilar, så skulle 3D-printing även kunna innebära bättre möjligheter att testa prototyper av bildelar och komponenter.

Leverantören som Ford kontrakterat är Stratasys som är ett företag baserat i Minnesota. Ford uppges vara den första biltillverkaren som testar Stratasys produkt Infinite Build 3-D.

Enligt IDC kan marknaden för 3D-printade komponenter, inklusive mjukvara, material och service uppgå till 28,9 miljarder dollar år 2020. Det kan jämföras med fjolårets marknad på 13,2 miljarder dollar.

Ifjol gick tyska biljätten Daimler ut med planer på att testa 3D-tekniken för reservdelar, medan franska Peugot kontrakterat Divergent 3D för att utveckla 3D-utskrifter i metall som kan användas i fordonsproduktionen, skriver CNBC.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?