Förbifart Stockholm pausat

En dispyt mellan Trafikverket och NCC har fått arbetet med förbifart Stockholm att pausas tillsvidare i Häggvik, skriver verket i ett pressmeddelande.

Bild:Trafikverket

Sedan tre veckor tillbaka står bygget i Häggvik, som är förbifartens nordliga slutpunkt, stilla.

"Oenigheten handlar om det underlag som ligger till grund för byggets genomförande. Just nu pågår en dialog mellan parterna för att få en gemensam bild av problemet", skriver Trafikverket.

Enligt NCC NCC B -2,43% Dagens utveckling saknas fullständiga digitala handlingar, vilket medför risk för att fel som kan innebära senare kostnader byggs in.

"När vi nu ska sätta igång med permanenta konstruktioner, den färdiga vägen så att säga, vill jag ha tillgång till hela projekteringen. Annars finns risken att vi börjar bygga i fel ände. Jag är orolig för skattebetalarnas pengar", säger Bertil Schmidt, projektchef på NCC, till SvD.

Trafikverket konstaterar att parterna har olika åsikter om de digitala handlingarna.

"Jag tror absolut att vi kommer igång igen under våren. Uppehållet ska inte påverka tidsplanen", säger dess ansvarige, Johan Brantmark, till SvD.

Förbifarten ska bli 21 kilometer lång, från Kungens Kurva till Häggvik. Trafikstarten är planerad till 2026.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?