1515
Annons

För trångt på var tredje Stockholmskrog: ”Måste åtgärdas fort”

En tredjedel av de Stockholmskrogar som inspekterades under fredagen fick anmärkningar. För trångt, konstaterade kommunens kontrollanter.

Foto:Anders Wiklund/TT

Stockholms miljöförvaltning inspekterade 32 krogar under fredagen. Av dem hade elva släppt in för mycket folk.

”Jag kan tycka att andelen är lite för hög. För några veckor sedan var det här nytt och man kanske inte visste riktigt hur man skulle göra. Men nu har man haft tid att läsa på”, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Luhr, som deltar personligen vid inspektioner av stadens krogar, är orolig över vad hon ser.

I fredags hotade inrikesminister Mikael Damberg (S) och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) Stockholms krogar med stängning om de inte följer myndigheternas direktiv.

Dag som natt kommer miljöförvaltningen att inspektera stadens barer och restauranger. De elva krogar där brister hittades kommer att återbesökas under lördagen. Har restaurangägarna inte åtgärdat felen går ärendet vidare till Smittskydd Stockholm.

”Det här är så pass viktigt att det måste åtgärdas fort. De som rapporteras vidare får stänga”, säger Katarina Luhr men betonar att de ska få öppna igen när ägarna kan garantera att det är riskfritt.

Ännu har ingen verksamhet tvingats stänga.

Hon understryker att de allra flesta krögarna försöker göra sitt bästa för att undvika trängsel, men det finns fortfarande en osäkerhet om myndigheternas riktlinjer. Är avstånden tillräckliga? Ska det finnas tvål och vatten vid varje bord?

”Väldigt många restaurangägare uppskattar våra kontroller. Bara att vi är ute gör att det sker en förbättring”, säger Luhr.

TT: Är det rimligt att så mycket ansvar läggs på restaurangägarna?
”Alla har ansvar. Jag tycker det är viktigt att alla tänker på sin egen roll och att man inte går och sätter sig på ett överfullt ställe.”

Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Friska barn mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccinera sig mot covid-19. Eftersom de sällan blir svårt sjuka av sjukdomen finns inte längre någon anledning, enligt Folkhälsomyndighetens nya besked.

Foto:PETTER ARVIDSON

Hittills har barn i åldrarna 12 till 17 år rekommenderats att ta två doser vaccin mot covid-19.

Men för grundfriska barn kan numera det nya coronaviruset betraktas som ett vanligt luftvägsvirus, bedömer Folkhälsomyndigheten och Svenska Barnläkarföreningen.

Därför tar myndigheten bort den allmänna rekommendationen att i övrigt friska barn i åldersgruppen ska vaccinera sig. 

Vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan omikronvarianten av viruset började sprida sig, konstaterar myndigheten.

”Vi ser nu sammantaget att vaccinationerna inte tillför så mycket i den här gruppen när det gäller att minska risken för allvarlig sjukdom”, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Frågan är om det, med facit i hand, var onödigt från början att vaccinera barn och unga ner till tolv års ålder? Sören Andersson anser inte det.

”Det handlar om att vi haft olika lägen i pandemin med olika virusvarianter. Tidigare visste vi mindre om vaccinerna och konsekvenserna av infektionen. Nu har vi lärt oss mer och sett att vaccinationerna inte tillför så mycket i de här åldrarna”, säger han. 

Beslutet gäller från och med den 1 november. Därefter ska vaccinationen endast erbjudas till barn som har en ökad känslighet för covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten.

Kommer barn mellan 12 och 17 som vill vaccinera sig fortfarande kunna göra det efter den 31 oktober?
”Det är något vi ser över nu och behöver återkomma om innan november”, säger Sören Andersson.

Beslutet att slopa vaccinrekommendationen för unga kan dock komma att ändras ifall läget förvärras, till exempel om det dyker upp farligare virusvarianter.

”Skulle det inträffa så måste vi vara beredda att ompröva beslutet”, säger Sören Andersson.

De barn och unga som fortfarande rekommenderas att vaccinera sig är grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Vilka grupper det gäller specificeras närmare av Svenska Barnläkarföreningen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera