Annons

För trångt på var tredje Stockholmskrog: ”Måste åtgärdas fort”

En tredjedel av de Stockholmskrogar som inspekterades under fredagen fick anmärkningar. För trångt, konstaterade kommunens kontrollanter.

Foto:Anders Wiklund/TT

Stockholms miljöförvaltning inspekterade 32 krogar under fredagen. Av dem hade elva släppt in för mycket folk.

”Jag kan tycka att andelen är lite för hög. För några veckor sedan var det här nytt och man kanske inte visste riktigt hur man skulle göra. Men nu har man haft tid att läsa på”, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Luhr, som deltar personligen vid inspektioner av stadens krogar, är orolig över vad hon ser.

I fredags hotade inrikesminister Mikael Damberg (S) och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) Stockholms krogar med stängning om de inte följer myndigheternas direktiv.

Dag som natt kommer miljöförvaltningen att inspektera stadens barer och restauranger. De elva krogar där brister hittades kommer att återbesökas under lördagen. Har restaurangägarna inte åtgärdat felen går ärendet vidare till Smittskydd Stockholm.

”Det här är så pass viktigt att det måste åtgärdas fort. De som rapporteras vidare får stänga”, säger Katarina Luhr men betonar att de ska få öppna igen när ägarna kan garantera att det är riskfritt.

Ännu har ingen verksamhet tvingats stänga.

Hon understryker att de allra flesta krögarna försöker göra sitt bästa för att undvika trängsel, men det finns fortfarande en osäkerhet om myndigheternas riktlinjer. Är avstånden tillräckliga? Ska det finnas tvål och vatten vid varje bord?

”Väldigt många restaurangägare uppskattar våra kontroller. Bara att vi är ute gör att det sker en förbättring”, säger Luhr.

TT: Är det rimligt att så mycket ansvar läggs på restaurangägarna?
”Alla har ansvar. Jag tycker det är viktigt att alla tänker på sin egen roll och att man inte går och sätter sig på ett överfullt ställe.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?