För mycket regn oroar lantbrukare

Förra årets skörd nästan halverades, och jämfört med den ser årets ut att bli betydligt bättre. Men blir det för mycket regn kan det ställa till det för lantbrukarna, som får sämre lönsamhet.

Foto:Fredrik Sandberg / TT

Skördeperioden har redan börjat, och lantbrukarna är i gång och tröskar i stora delar av landet. Svenska lantbruk har totalt sett hittills skördat ungefär en tredjedel, och än så länge ser det bra ut.

”De avkastningar vi ser nu stämmer väl med den prognosen vi släppte i mitten på juli, sen skiftar det naturligtvis. Vi har kommit längst i södra Sverige där har vi tagit två tredjedelar, medan vi kommit upp till 15 procent i de norra delarna vid Mälaren”, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen.

Totalt blev förra årets skörd av spannmål rekordlåga 3,5 miljoner ton. Enligt Lantmännens skördeprognos kommer årets skörd att landa på 6,3 miljoner, vilket är normalare nivåer, och indikerar en betydligt bättre skörd.

Men trots att läget är bättre än i fjol hänger ett orosmoln över många lantbrukare efter den senaste tidens ostadiga väder.

”Det regnar mer eller mindre varje dag på olika ställen, vilket strandar skördearbetet som inte kan gå för fullt.”

Det regniga vädret ser enligt prognoserna ut att hålla i sig. Att det regnar mitt i skördeperioden får konsekvenser för skördens kvalitet, och risken är att det inte går att skörda.

”Vi vill gärna ha regn under våren och tidiga sommaren men under den här tiden vill vi inte ha något regn. Vi behöver uppehåll så att vi kan tröska och skörda. Får vi väldigt mycket regn har vi samma kvantitet, om det går att skörda, men risken är att det blir av sämre kvalitet.”

För mycket regn får konsekvenser för bland annat kvarnvete som används till livsmedel, vars bakningsegenskaper försämras. Även maltkorn som används för att tillverka öl och whisky, och grynhavre som används till havregryn, påverkas negativt.

”Det är de tre grödorna som vi ser de största riskerna med när det gäller dåligt väder under skördeperioden. Det vi skördat hittills ser bra ut, men vi ser en ökad risk för kvalitetsförsämring framöver.”

Kan man exempelvis inte använda kvarnvetet i industrin måste man använda det till foder, då blir det foderspannmål i stället och den varan har ett lägre pris. Samma gäller för maltkorn och grynhavre, förklarar Mikael Jeppson.

”Det påverkar inte marknaden totalt sett, men det påverkar den enskilda betalningen till lantbrukaren. Det är heller inte något som drabbar konsumenter i form av priser, så länge det inte blir väldigt stora kvalitetsbekymmer.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?