1515
Annons

Fönsterföretaget årets dubbelutmanare

För andra året i rad har Dagens industri och Vasaloppet utsett det vinnande företaget att delta i hälsoinitiativet Dubbelutmaningen. Vinnaren, Svenska Fönster i Edsbyn, kommer att få professionell coachning för att delta i både Vasakvartetten och Stafettvasan. 

”Vi har grymma och tuffa medarbetare så det här kommer inte att bli några problem”, säger Ylva Lundin på Svenska Fönster.

Svenska Fönster i Edsbyn.
Svenska Fönster i Edsbyn.Foto:Johan Löf
Foto:Johan Löf
Foto:Johan Löf
Foto:Johan Löf
Foto:Johan Löf

Årets vinnare är Svenska Fönster, en av Sveriges största tillverkare av fönster. Företaget har en lång historia i hälsingska Edsbyn, första fabriken av det som senare skulle komma att bli Svenska Fönster öppnade här redan 1946. 

Nuförtiden finns, förutom fabriken och huvudkontoret i Edsbyn, en komponentfabrik i Söderhamn. Och att det är en stor arbetsgivare på orterna råder det inga tvivel om. Totalt har de 800 anställda och målet med deltagandet i utmaningen är redan tydligt. 

”Vi ska ha roligt”, säger Ylva Lundin, kommunikatör på Svenska Fönster och dessutom upphovsperson till den vinnande motiveringen. 

Hon skickade in motiveringen mest på skoj eftersom hon såg det som ett fint tillfälle att få visa upp företaget och utmaningen gick dessutom i linje med deras redan omfattande friskvårdsinitiativ. Ylva Lundin är med i Svenska Fönsters friskvårdsgrupp och företaget har tidigare år deltagit i Stafettvasan med flera lag. Att utmaningen vill främja både företagshälsa och stärka sammanhållningen på företag gjorde att hon skickade in ansökan.

”Vanligtvis på ett så stort företag som vi är umgås man med sin avdelning, men i friskvård träffar man andra grupper. Det är en rolig upplevelse att åka till Dalarna allihop, sova i stugorna och umgås över avdelningsgränserna.”

Att man vill inkludera hela företaget i Dubbelutmaningen är en av anledningarna till att de korades till vinnare. 

”Det är roligt att intresset för Dagens industris och Vasaloppets initiativ växer kraftigt inför andra omgången. Svenska Fönster ser ett deltagande i Dubbelutmaningen som en del av sin friskvårdssatsning för hela företaget. Det blir spännande och intressant att följa det vinnande laget, men också hur de jobbar med friskvårdsfrågorna genom hela företaget”, säger Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens industri. 

Nästa steg är att välja ut lagets deltagare, än så länge är bara material- och leveranschef Ola Domanders spikad, och sedan komma igång med träningen. Vasakvartetten, där fyra löpare delar på Vasaloppssträckan på 90 kilometer, går av stapeln redan den 17 augusti. Som vinnare får Svenska Fönster träningshjälp av Vasaloppets coacher och utrustning från Madshus, Craft och Swix. 

”Vi har grymma och tuffa medarbetare så det här kommer inte att bli några problem. Vi kommer att anmäla flera lag till båda tävlingarna så att alla som vill delta får det”, säger Ylva Lundin. 

Vilken tävling som laget ser fram emot mest är svårt att säga utan ett färdigt lag. Men Hälsingland har ju sina förutsättningar för båda sporterna och Ylva Lundin misstänker att det kan bli Stafettvasan som väcker mest intresse. 

”Tittar man bara på vår ort är ju längdskidåkning en jättestor fritidsaktivitet. Det är många medarbetare som åker för att det är härligt.”  

Stafettvasan är den andra av de två tävlingarna som ingår i Dubbelutmaningen och går av stapeln den 28 februari 2020. Där delar fem deltagande längdskidåkare på 90 kilometer.

Lagets första deltagare, Ola Domander, ser framemot att delta i båda tävlingarna som den glada motionär han är.  

”Jag tycker alla delar i utmaningen är väldigt roliga, men framför allt att få synas tillsammans med ett företag som jag är stolt över.”

Ylva Lundin tror inte att det kommer innebära några svårigheter att utse resten av laget. Intresset för att delta har hittills visat sig vara stort.

”När jag har talat om för folk att vi vunnit har flera stycken tjutit rakt ut att de vill vara med”, säger hon och skrattar. 

”Vi vill att de anställda som representerar oss i Dubbelutmaningen ska vara engagerande och att de ska ha en vilja att motivera andra i företaget. Det väger tyngre än att de är snabba.”

 

 


Dags att anta Dubbelutmaningen

Fysisk aktivitet tillsammans med kollegorna är en bra möjlighet till teambuilding i tider av distansarbete.

För tredje året kör Dagens industri och Vasaloppet Dubbelutmaningen. Nu är det dags att nominera ditt företag till utmaningen som varar ett helt år.

Tränaren Håkon Breistrand leder team Svenska Fönster runt Mora skidstadions 1,3 km långa slinga.
Tränaren Håkon Breistrand leder team Svenska Fönster runt Mora skidstadions 1,3 km långa slinga.Foto:Petter Cohen, Petter Cohen

I samband med Stafettvasan i vintras tog sig ett nöjt lag från Svenska Fönster i Edsbyn sig i mål i Mora. Det var avslutningen på ett år då de tillsammans i företaget fokuserat på Vasakvartetten sommaren 2019 och sedan Stafettvasan vintern 2020. Under året hade de förberett sig tillsammans med Vasaloppets coacher och dessutom fått rätt utrustning för att genomföra utmaningen. Året innan genomförde Team Ekan från Ekan Management från Göteborg samma utmaning.

Vid målgång konstaterade Team Ekans lagledare Jenny Eriksson att året varit en ny positiv injektion vid sidan av det vanliga arbetet.

”Man lär känna varandra på ett annat sätt, får en sammanhållning och en gemenskap. Man kan lita på varandra på ett annat sätt. Det är även bra i arbetslivet och inte bara i sportsammanhanget”, sa Jenny Eriksson till Dagens industri direkt efter målgång.

”Dubbelutmaningen är en fantastisk chans för att få ta del och lära känna Vasaloppet, både sommar som vinter på skidor och till fots med löpningen. Dessutom får laget utrustning och möjligheten till expertis och stöttning av en Vasaloppscoach under hela året”, säger Gabriel Jansson, produktionsledare och ansvarig för Dubbelutmaningen på Vasaloppet och tillägger:

”Det är också en möjlighet till att ta steget för det vinnande laget att ta steget och snäppa upp det interna friskvårdsarbetet på företaget och vara en del av Vasaloppets vision i att vara en motor för motion och hälsa i Sverige. Lägg därtill möjligheten detta ger till att skapa en unik teamkänsla kring att anta utmaningen tillsammans med dina kollegor”.

Nu är anmälan öppen för nästa upplaga av Dubbelutmaningen. Senast 7 oktober ska anmälan vara inne och 12 oktober kommer vinnaren att utses.

I årets Dubbelutmaning ingår Stafettvasan den 5 mars 2021 och Vasakvartetten den 21 augusti 2021.

”Det är väldigt kul att intresset för Dagens industris och Vasaloppets initiativ rullar vidare. Dubbelutmaningen borde för många företag kunna vara en kul del av deras friskvårdsarbete i företaget. Det blir spännande och intressant att följa det vinnande laget det kommande året, men också hur de jobbar med friskvårdsfrågorna genom hela företaget”, säger Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens industri. 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?