Annons

Fondspararna rusar till ISK-konton – ”äldre övergår till sparformen”

Fondspararna vräker in pengar på ISK-konton som fick ta emot 49 miljarder kronor under årets tre första kvartal.

Däremot nobbas direktsparande i fonder. Utflödet summerade till drygt 18 miljarder kronor.

Foto:TT

När fondbranschen summerar sparandet för årets nio första månader landar nettosparandet i fonder på drygt 108 miljarder kronor. Men skillnaderna är stora mellan olika sparformer.

Hetast är ISK-konton, som marknadsförs brett av finansbranschen och som beskattas med en relativt låg årlig schablonskatt. I sparformen nettosparades 49,2 miljarder kronor under perioden.

Förloraren bland sparformer är direktsparande i fonder, som omfattas av den traditionella reavinstskatten på 30 procent. Här strömmade istället drygt 18 miljarder kronor ut.

”Trenden med stora insättningar i ISK samtidigt som direktsparandet minskar är långvarig. Yngre väljer ISK och många äldre övergår till sparformen”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Ser man till svenska folkets samlade fondförmögenhet står ISK ändå bara för drygt 9 procent av kapitalet. Här är de största sparformerna premiepensionen, 30 procent, och fondförsäkring med 25,4 procent.

Hos nätbanken Nordnet står ISK-konton för 10 procent av både sparkapitalet och antalet konton, men det växer snabbt. Av nya kunder i Sverige så väljer 60 procent att starta med ett ISK-konto.

”ISK är med god marginal mer populärt än kapitalförsäkring, trots att kapitalförsäkring egentligen är att föredra när det gäller sparande till barn och om man investerar i utländska utdelningsaktier”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Fondförsäkring gick också starkt under perioden med nettoinsättningar på 26,2 miljarder kronor. Förvaltarregistrerat sparande, som används av företag, står för de nästa högsta inflödena under perioden.

”Fondförsäkring består mest av tjänstepensioner, så inflöden är främst löpande inbetalningar”, säger Johanna Englundh.

Enligt branschorganisationen var det räntefonder som stod för de största inflödena under det tredje kvartalet medan aktiefonder noterade stora uttag under den turbulenta börsperioden.

Hos Nordnets kunder är det aktiefonder som lockar mest. Många har breda aktiefonder som en bas i månadssparande enligt Frida Bratt. Samtidigt ser hon en prispressartrend.

”Indexfonder lockar mest, spararna är kostnadsmedvetna. Globala indexfonder finns ständigt på listan över mest nettoköpta varje månad. Sedan finns viss aktiv förvaltning också, och då gäller det främst fonder med fokus på ny teknik”, säger hon.

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera