Annons

Fondprofilens aktiefynd: "Gammal vän" gör comeback

Förvaltarprofilen Simon Blecher lyfter in tidigare ratade Securitas i sin Sverigefond. Samtidigt skriver han något av ett brandtal till försvar av fondens pressade H&M-innehav.

 

Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder.
Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder.Bild:Amanda Lindgren

Carnegies Sverigefond viktar ned verkstadsaktier och välkomnade i stället ”en gammal vän” tillbaka i portföljen: säkerhetsjätten Securitas SECU B -1,93% Dagens utveckling .

Det skriver förvaltaren Simon Blecher, som ansvarat för fonden sedan 2006, i en månadsrapport för december.

Han sålde fondens Securitasaktier så sent som i fjol, men eftersom kursen stått still och vinsten stigit mer än väntat sedan dess ser han nu på aktien i ett nytt ljus.

”Lägg till att skatten i USA kommer gå ner kraftigt och plötsligt ser bolaget aptitligt ut igen med sin defensiva karaktär och massiva satsning på större teknikinnehåll. Den nye vd:n är därtill fullastad med aktier och optioner, vilket bådar gott”, skriver Simon Blecher i månadsrapporten.

Sverigefondens brant fallande H&M HM B +0,71% Dagens utveckling -aktier tyngde portföljen i december, medger Simon Blecher. Men han avfärdar alla expertutsagor om att ”sagan är över” för modejätten.

”Det är lätt att glömma att H&M tjänar 22 miljarder kronor, är skuldfritt och har en utdelning på 6 procent. Visst har bolaget problem, men de har alla möjligheter att lösa dem även om det kommer att bli plågsamt och ta ganska lång tid”, skriver Simon Blecher.

2017 innebar en avkastning på strax över 10 procent över Carnegies Sverigefond. Det ”får anses mycket gott i förhållande till den risk vi tagit”, skriver Simon Blecher.

För 2018 spår han en fortsatt positivt avkastning för fonden i spåren av ökade vinster för ”nästan samtliga fondens innehav”. 

Samtidigt tillägger han en brasklapp: Börserna har stigit väldigt länge och USA-börserna ser dyra ut. Eventuella nedgångar på USA-börserna kommer även att påverka svenska aktier, avslutar Simon Blecher. 

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Deras investering kan energispara en miljon om året

En bostadsrättsförening i Umeå gör just nu en investering som både minskar risken för fuktskador och gör inomhusklimatet behagligare. Samtidigt sparar de stora pengar när det gäller uppvärmningen.

– Vi har konstant jobbat med att sänka energikostnaderna i den mån vi har kunnat tidigare. Men det här blir det stora, säger Stefan Landström som är ordförande i brf Storspoven.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

Bostadsrättsföreningen i Umeå består av 170 lägenheter fördelade på åtta olika hus byggda i slutet av 1960-talet. De senaste fem åren har de husen varit drabbade av fuktskador på grund av inträngande fukt utifrån, vilket har kostat föreningen mycket pengar och skapat obehag för dess medlemmar.

– Vi hade kunnat åtgärda fasaderna, men vi hade egentligen inte sparat så mycket pengar på det, konstaterar Stefan Landström.

Isolera från utsidan

Lösningen de fastnade för kallas Smartfront och är ett sätt att isolera husen från utsidan. Innan den utvändiga isoleringen monteras rivs byggnadernas tegel ner till betongen och sedan bygger man på med isolering, med ett resultat som innebär att väggarna endast blir 12 centimeter tjockare. Förutom att väggarna blir täta är en av de stora fördelarna att de även innehåller ett ventilationssystem som bygger på värmeåtervinning.

– I och med att de går med tilluften i fasaderna, som går in i respektive lägenhet från fasaderna, får vi ventilation med värmeåtervinning och det är där den stora besparingen ligger, säger Stefan Landström.

Stefan Landström är ordförande i brf Storspoven.
Stefan Landström är ordförande i brf Storspoven.

Mindre ingrepp

Han berättar att den stora fördelen jämfört med att byta ut ventilationssystemet på ett traditionellt sätt är att det på detta vis kräver ett mycket mindre ingrepp i fastigheten. I stället för att borra upp kanaler i bjälklag och i innerväggarna behöver man bara borra in genom ytterväggen för tilluften. Att man inte kommer att behöva värma ventilationsluften lika mycket innebär dessutom stora energibesparingar.

– Som det är nu tar vi obehandlad tilluft från ytterväggarna. När vi gjort detta kommer tilluften vara tempererad. Det innebär också att det aldrig kommer att bli något drag, säger Stefan Landström och fortsätter:

– Den effekt man kommer att behöva ta ut i radiatorerna kommer att motsvara endast en tiondel av den man har använt tidigare. Det kommer att gå mycket mindre energi till uppvärmning.

Investeringen som Storspoven gör med hjälp av Riksbyggen är stor, men man ser det ändå som något som sakta men säkert betalar tillbaka sig. De räknar med att spara mellan 800 000 och en miljon kronor om året.

– Hade vi bara tilläggsisolerat hade vi inte ens varit i närheten av att spara lika mycket pengar.

Vill ni också bygga om eller energieffektivisera? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera