Fondprofilens aktiefynd: "Gammal vän" gör comeback

Förvaltarprofilen Simon Blecher lyfter in tidigare ratade Securitas i sin Sverigefond. Samtidigt skriver han något av ett brandtal till försvar av fondens pressade H&M-innehav.

 

Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder.
Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder.Bild:Amanda Lindgren

Carnegies Sverigefond viktar ned verkstadsaktier och välkomnade i stället ”en gammal vän” tillbaka i portföljen: säkerhetsjätten Securitas SECU B +0,68% Dagens utveckling .

Det skriver förvaltaren Simon Blecher, som ansvarat för fonden sedan 2006, i en månadsrapport för december.

Han sålde fondens Securitasaktier så sent som i fjol, men eftersom kursen stått still och vinsten stigit mer än väntat sedan dess ser han nu på aktien i ett nytt ljus.

”Lägg till att skatten i USA kommer gå ner kraftigt och plötsligt ser bolaget aptitligt ut igen med sin defensiva karaktär och massiva satsning på större teknikinnehåll. Den nye vd:n är därtill fullastad med aktier och optioner, vilket bådar gott”, skriver Simon Blecher i månadsrapporten.

Sverigefondens brant fallande H&M HM B +0,35% Dagens utveckling -aktier tyngde portföljen i december, medger Simon Blecher. Men han avfärdar alla expertutsagor om att ”sagan är över” för modejätten.

”Det är lätt att glömma att H&M tjänar 22 miljarder kronor, är skuldfritt och har en utdelning på 6 procent. Visst har bolaget problem, men de har alla möjligheter att lösa dem även om det kommer att bli plågsamt och ta ganska lång tid”, skriver Simon Blecher.

2017 innebar en avkastning på strax över 10 procent över Carnegies Sverigefond. Det ”får anses mycket gott i förhållande till den risk vi tagit”, skriver Simon Blecher.

För 2018 spår han en fortsatt positivt avkastning för fonden i spåren av ökade vinster för ”nästan samtliga fondens innehav”. 

Samtidigt tillägger han en brasklapp: Börserna har stigit väldigt länge och USA-börserna ser dyra ut. Eventuella nedgångar på USA-börserna kommer även att påverka svenska aktier, avslutar Simon Blecher. 

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?