Annons

Fondjätten: Världen behöver stöd på upp till 270.000 miljarder

De räddningspaket som världens länder lanserat för att stötta ekonomin kan komma att landa på uppemot 30 procent av världens BNP, spår en förvaltare.

Upp till 26.000 miljarder dollar, eller cirka 270.000 miljarder kronor, kan behövas för att få bukt på världsekonomin igen.
Upp till 26.000 miljarder dollar, eller cirka 270.000 miljarder kronor, kan behövas för att få bukt på världsekonomin igen.Foto:Mostphotos

Varje dag kommer regeringar runt om i världen med besked om nödinsatser för att rädda ekonomin från kollaps i corona-virusets spår. 

Men mer behövs, enligt Hamish Douglass, chef för den australiska fondjätten Magellan Group som förvaltar över 600 miljarder kronor. 

I en analys, som Bloomberg refererar, skriver han att världsekonomin kan komma att stänga ned i mellan två till sex månader, vilket kommer att sänka efterfrågan i många branscher till nära noll. 

Han betonar att det är svårt att sia hur stora finanspolitiska åtgärderna kommer bli givet det osäkra läget, men skriver att det kan röra sig om mellan 20 till 30 procent av världens BNP, åtgärder som saknar motstycke i historien. 

30 procent av BNP motsvarar 26.000 miljarder dollar, eller cirka 270.000 miljarder kronor. 

Till detta kommer de enorma stimulanser och stödköp som världens centralbanker inlett, natten mellan onsdag och torsdag meddelade ECB ett program på över 8.000 miljarder kronor. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?