Fondjätten kan snart vara börsens största ägare – ”Bygger på att åka snålskjuts”

Flera aktörer på den svenska börsen är kritiska till internationella indexförvaltares brist på ägaransvar.

Samtidigt ökar indexfonderna sitt ägande på börsen. De amerikanska jättarna Blackrock och Vanguard äger tillsammans drygt 6 procent av Stockholmsbörsen.

Blackrocks vd Larry Fink.
Blackrocks vd Larry Fink.Foto:Evan Agostini

Blackrock är näst största ägare på Stockholmsbörsen efter Investor. Den amerikanska kapitaljätten har innehav motsvarande 3,6 procent av börsens värde, mot 4,2 procent för Investor, enligt uppgifter från databasen Holdings.

Men fortsätter utvecklingen i samma takt som vi sett de senaste åren tar Blackrock snart över tronen. Även Vanguard är en stor aktör, med en fjärdeplats bland ägarna. Mellan de två indexjättarna finns Swedbank Robur.

I takt med att en kapitalförvaltare klättrar i ägarlistorna får det större betydelse hur den agerar. I en intervju i Di i mitten av januari sade Amra Balic, Europachef för ägarstyrning på Blackrock, att man kommer att hålla styrelser som inte tar arbetet med mångfald på allvar ansvariga. Men man deltar inte valberedningarna, som utgör en bas för den svenska ägarstyrningsmodellen. 

Göran Espelund, Lannebo Fonder, och Anders Oscarsson, AMF, ifrågasatte Blackrocks agerande i en debattartikel i tisdagens Di. Det är en kritik som flera svenska kapitalförvaltare delar.

”Att Blackrock helt missförstått, alternativt struntar i, modellen för svensk ägarstyrning är graverande”, säger Christoffer Folkebo, vd för fond- och investeringsbolaget Carneo, 

Han är generellt kritisk till indexförvaltare.

”Indexförvaltarnas strategi bygger på att åka snålskjuts på det hållbarhets- och värderingsarbete som vi ansvarstagande aktiva investerare gör. I förlängningen utgör detta ett hot mot den samhällsfunktion som börsen har att allokera kapital till framtidsbranscher.”

Han beskriver deras agerande som ”följa John”, det vill säga att pengar investeras i bolag som värderas högst.

”Det är inte förenligt med ett hållbart investerande 2021. Problemen utgörs av en försenad hållbarhetsomställning i näringslivet och en ökad bubbelrisk när kapital, helt utan intelligens, adderas till gårdagens börsvinnare.”

Även Erik Brändström, vd för Spiltan Fonder med cirka 60 miljarder kronor under förvaltning, är kritisk mot indexförvaltare.

”Det är självklart att större ägare i fondbolag ska ta ägaransvar, det är aningslöst att strunta i det. Vi gör det rent praktiskt genom att sitta i flera olika valberedningar.”

Förutom fonder med aktiv förvaltning har Spiltan en stor fond med indexliknande förvaltning. Fonden investerar bara i investmentbolag och tar ut en låg avgift, 0,2 procent. Även där agerar Spiltan i ägarstyrningen.

Henrik Didner, en av grundarna till fondbolaget Didner & Gerge, tycker att det inte är så konstigt om Blackrock inte är med i valberedningar. Det skulle vara ohållbart sett till förvaltarens storlek globalt, menar han, men konstaterar också att det uppstår en knepig situation om man sedan ändå vill påverka.

”Men som ägare har de naturligtvis rätt att uttrycka en åsikt, och att de trycker på i viktiga frågor som hållbarhet är i grunden bra”, säger han.

Eftersom de allra flesta svenska bolag har en stark huvudägare, med stor tyngd i valberedningsarbetet, ser han inget stort hot mot den svenska modellen för ägarstyrning när indexförvaltarna växer.

”Om indexfonder kommer som nummer två och tre i ägarlistan kan man nog hantera det. Det ska gå ganska många varv till innan valberedningen förlorar sin funktion. Men skulle aktiva ägare börja tacka nej får man en jobbigare situation.”

Di har sökt Blackrock som inte velat kommentera.

 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?