1515
Annons

Fondjätten kan snart vara börsens största ägare – ”Bygger på att åka snålskjuts”

Flera aktörer på den svenska börsen är kritiska till internationella indexförvaltares brist på ägaransvar.

Samtidigt ökar indexfonderna sitt ägande på börsen. De amerikanska jättarna Blackrock och Vanguard äger tillsammans drygt 6 procent av Stockholmsbörsen.

Blackrocks vd Larry Fink.
Blackrocks vd Larry Fink.Foto:Evan Agostini

Blackrock är näst största ägare på Stockholmsbörsen efter Investor. Den amerikanska kapitaljätten har innehav motsvarande 3,6 procent av börsens värde, mot 4,2 procent för Investor, enligt uppgifter från databasen Holdings.

Men fortsätter utvecklingen i samma takt som vi sett de senaste åren tar Blackrock snart över tronen. Även Vanguard är en stor aktör, med en fjärdeplats bland ägarna. Mellan de två indexjättarna finns Swedbank Robur.

I takt med att en kapitalförvaltare klättrar i ägarlistorna får det större betydelse hur den agerar. I en intervju i Di i mitten av januari sade Amra Balic, Europachef för ägarstyrning på Blackrock, att man kommer att hålla styrelser som inte tar arbetet med mångfald på allvar ansvariga. Men man deltar inte valberedningarna, som utgör en bas för den svenska ägarstyrningsmodellen. 

Göran Espelund, Lannebo Fonder, och Anders Oscarsson, AMF, ifrågasatte Blackrocks agerande i en debattartikel i tisdagens Di. Det är en kritik som flera svenska kapitalförvaltare delar.

”Att Blackrock helt missförstått, alternativt struntar i, modellen för svensk ägarstyrning är graverande”, säger Christoffer Folkebo, vd för fond- och investeringsbolaget Carneo, 

Han är generellt kritisk till indexförvaltare.

”Indexförvaltarnas strategi bygger på att åka snålskjuts på det hållbarhets- och värderingsarbete som vi ansvarstagande aktiva investerare gör. I förlängningen utgör detta ett hot mot den samhällsfunktion som börsen har att allokera kapital till framtidsbranscher.”

Han beskriver deras agerande som ”följa John”, det vill säga att pengar investeras i bolag som värderas högst.

”Det är inte förenligt med ett hållbart investerande 2021. Problemen utgörs av en försenad hållbarhetsomställning i näringslivet och en ökad bubbelrisk när kapital, helt utan intelligens, adderas till gårdagens börsvinnare.”

Även Erik Brändström, vd för Spiltan Fonder med cirka 60 miljarder kronor under förvaltning, är kritisk mot indexförvaltare.

”Det är självklart att större ägare i fondbolag ska ta ägaransvar, det är aningslöst att strunta i det. Vi gör det rent praktiskt genom att sitta i flera olika valberedningar.”

Förutom fonder med aktiv förvaltning har Spiltan en stor fond med indexliknande förvaltning. Fonden investerar bara i investmentbolag och tar ut en låg avgift, 0,2 procent. Även där agerar Spiltan i ägarstyrningen.

Henrik Didner, en av grundarna till fondbolaget Didner & Gerge, tycker att det inte är så konstigt om Blackrock inte är med i valberedningar. Det skulle vara ohållbart sett till förvaltarens storlek globalt, menar han, men konstaterar också att det uppstår en knepig situation om man sedan ändå vill påverka.

”Men som ägare har de naturligtvis rätt att uttrycka en åsikt, och att de trycker på i viktiga frågor som hållbarhet är i grunden bra”, säger han.

Eftersom de allra flesta svenska bolag har en stark huvudägare, med stor tyngd i valberedningsarbetet, ser han inget stort hot mot den svenska modellen för ägarstyrning när indexförvaltarna växer.

”Om indexfonder kommer som nummer två och tre i ägarlistan kan man nog hantera det. Det ska gå ganska många varv till innan valberedningen förlorar sin funktion. Men skulle aktiva ägare börja tacka nej får man en jobbigare situation.”

Di har sökt Blackrock som inte velat kommentera.

 

 

 

 

Ikea har öppnat sitt första varuhus i Sydamerika

På onsdagen öppnade Ikea sitt första varuhus någonsin i Sydamerika. Lanseringen utgör startskottet på en intensiv expansion i den hittills outforskade världsdelen.

Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.
Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.Foto:Ikea
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.Foto:Ikea
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.Foto:Ikea

Ikeas etablering i Sydamerika inleddes på onsdagen genom öppningen av ett varuhus i den chilenska huvudstaden Santiago de Chile, där ytterligare ett blågult varuhus ska slå upp portarna redan nästa år.

”Vi är mycket glada över att ta Ikeas koncept till Sydamerika, med början i Chile”, uppger Inter Ikea Systems expansionschef Maria Johansson i ett pressmeddelande. Det nederländska bolaget kan kortfattat sägas äga rättigheterna till Ikeas koncept.

Planerna på lanseringen i Chile aviserades i maj 2018, och mindre än två år senare inleddes byggprocessen.

Bland produkterna som de chilenska konsumenterna kan lägga vantarna på återfinns bland annat sorteringssystem för hushållsavfall, kranar med vattenbesparande filter och luftreningsprodukter för bättre inomhusluft.

Parallellt med öppningen av det fysiska varuhuset har en rikstäckande e-handel lanserats i Chile. Enligt ett pressutskick innebär etableringen sammanlagt 823 nya arbetstillfällen i landet.

Ikea har storartade planer i Sydamerika. Nästa år öppnar ett varuhus i Colombias huvudstad Bogotá, och därefter väntar Peru. Expansionsresan leds av detaljhandelsbolaget och franchisetagaren Falabella, som har över 100 000 anställda i Latinamerika, Indien och Kina.

”Vi är stolta över att göra Ikea, ett av de mest beundrade och framgångsrika varumärkena i hela världen, tillgängligt för våra kunder”, säger vd:n Gaston Bottazzini i pressmeddelandet.

Ikea har i dagsläget omkring 470 varuhus på 65 marknader. Möjligheter till nya etableringar undersöks ständigt, enligt bolagets expansionsstrategi.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera