Fondjättar toppar osmickrande lista

Flera populära fonder och tjänster toppar sajten Småspararguidens lista över finansmarknadens sämsta sparprodukter. HSB:s bospar finns också med.

Foto:Colorbox

Söderbergh & Partners Proaktiv-fonder har utnämnts till årets sämsta produkt av Småspararguiden, med motiveringen att avgifterna är skyhöga, produkterna krångliga och marknadsföringen av dem stämmer dåligt med verkligheten.

På andra plats kommer Max Matthiessens Navigera-fonder, med ungefär samma motivering.

Bolagen innehade samma placeringar i fjol.

Strukturerade produkter som flera aktörer säljer mot provision, Monyx fonder, som bytt namn från Monetar, och HSB:s bosparande inom Swedbank finns också med bland de fem som pekas ut av sajten.

De sistnämnda fonderna anklagas för att ha vara överprissatta och kosta spararna stora belopp i avgifter, eftersom det inte finns några andra alternativ för den som sparar hos HSB, jämte att ha pengarna på ett konto utan ränta.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?