Annons

Fondförvaltarjätten: Vi är på väg mot ”alla lågkonjunkturers moder”

Frédéric Janbon, vd för kapitalförvaltningsbolaget BNP Paribas Asset Management, varnar i en intervju med Financial Times på lördagen att världsekonomin är på väg mot ”alla lågkonjunkturers moder” på grund av coronapandemin.

Frédéric Janbon, vd för BNP Paribas Asset Management.
Frédéric Janbon, vd för BNP Paribas Asset Management.Foto:Press, Fredrik Sandberg/TT

Bolaget som förvaltar 553 miljarder euro tror inte på en v-formad återhämtning.

”Vår åsikt är att återhämtningen kommer vara mer formad som ett U än ett V i de flesta länder”, säger Janbon i Financial Times.

Enligt vd:n återspeglar rallyt på världens aktiemarknader sedan kraschen i mars inte den underliggande ekonomiska realiteten.

”Börsrallyt tar förmodligen inte hänsyn till risken för en andra våg.”

Till skillnad från många av de mindre investerare som, enligt Frédéric Janbon, har satsat stort på börsen av oro att missa uppgången och att den långsiktiga prognosen visar på en positiv ekonomisk utveckling så menar vd:n ändå att det är säkrast att vänta. 

”Vi har en liten övervikt på aktier i tillväxtmarknader och skulder i tillväxtmarknader. På resten av marknaden är vi relativt neutrala”, säger han angående hur fondförvaltningsbolaget planerar att agera under den närmaste tiden.

”För att vi ska få en väldigt stark återhämtning så behöver vi ha en stor del tur, bra policys och att människor i de berörda länderna beter sig på ett bra sätt.”

I en undersökning med fondförvaltare som Bank of America presenterade nyligen trodde 14 procent av de tillfrågade att grafen över den ekonomiska BNP-återhämtningen efter pandemin kommer bli V-formad, medan 44 procent spår en U-formad formation och 30 procent en W-formad.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?