1515
Annons

Fondförmögenheten på rekordnivå

Den svenska fondförmögenheten fortsätter växa. Vid utgången av november uppgick den samlade fondförmögenheten till 3.480 miljarder kronor vilken var den högsta noteringen någonsin. Det visar statistik från Fondbolagens förening.

Bild:TT/Colourbox

Fondspararna nallade flitigt på fondförmögenheten i november och totalt landade nettoutflödet på 4,2 miljarder kronor under månaden. De största uttagen, 2,7 miljarder kronor, skedde ur aktiefonder följt av penningmarknads- och obligationsfonder med 1,8 respektive 1,3 miljarder kronor. Den enda kategorin med nettoinsättningar var blandfonder med 2,2 miljarder kronor.

”Efter ett par månader med stabila inflöden i aktiefonder vände utvecklingen i november. Spararna plockade framförallt hem pengar ifrån tillväxtmarknadsfonder. Utflödena från penningmarknadsfonder fortsätter, som en följd av det extrema ränteläget”, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Totalt uppgick nettouttagen ur tillväxtmarknadsfonder till omkring 3,4 miljarder kronor i november. Mot strömmen gick Rysslandsfonder som tog emot nettoinsättningar på 1,3 miljarder kronor. Även nordamerikafonder var på modet med nettoinsättningar på 1,6 miljarder kronor.

Trots månadens utflöden växte den totala fondförmögenheten med 22 miljarder kronor i november och uppgick vid månadsskiftet till 3.480 miljarder kronor. Den högsta noteringen någonsin för den svenska fondmarknaden. Indexfonder var fortsatt populära och kategorin utgör nu 8 procent av den totala fondförmögenheten.

https://infogr.am/d2faa195-e727-4efc-b09e-9f7e1c0dba1e


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?