1515
Annons

Fonden säljer i kursraketen: Synnerligen bra affär

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics har rusat 230 procent i år. Då tycker småbolagsfonden att det är läge att plocka hem lite vinster.
”En synnerligen bra affär”, säger fondförvaltaren Erik Hermansson.

Bild:TT/Colourbox

Förvaltarna på det lilla fondbolaget Humle hade länge följt Boule Diagnostics när de före sommaren tyckte att aktien var alltför nedpressad när den handlades kring 75 kronor.

”Det uppstod ett läge att kliva in i bolaget”, förklarar förvaltaren Erik Hermansson.

Humle Småbolagsfond köpte därför i maj och juni totalt 290.000 Boule-aktier för knappt 25 miljoner kronor. Erik Hermansson säger att Humle betalade mellan 70 och 90 kronor per aktie.

Därefter började aktiekursen stiga i maklig takt för att under hösten fullständigt explodera. Sedan den starka kvartalsrapporten presenterades 9 november har aktien rusat över 100 procent och handlas på tisdagen kring 300 kronor.

Nu har Humle plockat hem en del av vinsten. Enligt ett flaggningsmeddelande sålde Småbolagsfonden på måndagen 73.000 aktier, en affär värd omkring 21 Mkr baserat på måndagens stängningskurs.

”I kronor och ören har vi mer i Boule i dag än när vi köpte aktien”, understryker Erik Hermansson.

Han kallar medicinteknikbolaget för ”ett väldigt fint bolag” och påpekar att fonden står kvar som ägare i kursraketen med aktier motsvarande 3,6 procent av kapital och röster.

Humle Småbolagsfond har diversifierad portfölj med ett 40-tal olika bolag. Fonden har hittills i år avkastat 21,8 procent, att jämföra med de 17,4 procent som är genomsnittet för fondkategorin.

”Vi är nöjda, det är mycket som slagit in samtidigt i år”, säger Erik Hermansson som lyfter fram innehav som D Carnegie, Nobina och Skandiabanken i Norge.

Boule Diagnostics säljer system för blodcellsanalys. Bolagets största ägare är Axisgrundaren Martin Gren, investmentbolaget Svolder och investerarna Staffan Persson och Bengt Julander.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?