Har du en miljon kronor över, köp storbolagsaktier på Stockholmsbörsen. Det rådet kommer från Göran Espelund, ordförande i Lannebo Fonder i Di TV:s Börsmorgon.
Anna Ekelund
Text
Det är ett unikt läge på Stockholmsbörsen, anser Lannebo Fonders ordförande. Börsen har klättrat under lång tid.
”Om vi inte hade haft den här ränteutvecklingen hade alla varningslampor blinkat”, säger han.
Men med nuvarande ränteläge är det ändå rätt att gå in på börsen.
På frågan hur han skulle placera en miljon kronor just nu blir det aktier.
”Jag kör alltid all-in på aktiemarknaden. Men efter en så lång uppgångsperiod så går man väl inte fullt ut på aktier. Att säga 50-50 är så tråkigt, jag skulle säga 70 procent aktier och 30 procent vid sidan om. Så har du lite krut torrt när det möjligtvis går att köpa lite billigare”, säger han men poängterar att man bör välja en aktiv förvaltning i botten.
”Jag tror hårt på aktiv förvaltning”, säger han.
Att välja rätt aktier är viktigare än att bestämma vilken marknad man ska gå in på, säger han.
”Sverige är rätt intressant. I en svensk storbolagsportfölj, om du tar bort bankerna, är den underliggande exponeringen mot svensk ekonomi kanske 6-8 procent, resten är övriga världen. En svensk portfölj är egentligen ganska väl diversifierad”, säger Göran Espelund.
Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons
Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm
Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.
– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.
Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.
– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.
Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.
– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.
Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.
Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.