Annons

Fondbolaget: Så stor är risken för ett börsfall

Det är 70 procents risk att vi snart ser ett börsfall. 

Det menar fondbolaget Vanguard Group som har analyserat den amerikanska marknaden.

”Det handlar om att ha rimliga förväntningar”, säger chefsekonomen Joe Davis till CNBC.

Bild:TT

Att en korrigering på den amerikanska börsen är på intågande är 70 procents säkert, enligt fondbolaget Vanguard Group. Det finns alltid en risk att börsen vänder men enligt investmentbolaget är det 30 procent större risk än vad det varit de senaste 60 åren, skriver amerikanska tv-kanalen CNBC. 

Faktorer som man tagit fasta på är att utbytet mellan aktier och obligationer eller aktier och kontanter inte ser alls lika starkt ut om man jämför med tjurmarknaden efter finanskrisen.

Vanguard Group, har omkring 5.000 miljarder dollar i tillgångar, brukar inte slå alarm i onödan men enligt fondbolagets chefsekonom Joe Davis behöver investerare förbereda sig för en tydlig nedgång.

”Det handlar om att ha rimliga förväntningar. 40 procent har haft tio procent i negativ avkastning sedan 1960. Det är så det är att vara aktiehandlare. Det är orimligt att vänta sig att en hög avkastning bara fortsätter och fortsätter”, säger han. 

I Vanguard Groups årliga investeringsutsikter som publicerades i förra veckan råder man investerare att inte förvänta sig mer än 4-6 procent i avkastningar från börsen de närmste fem åren, det är den mest restriktiva prognosen sedan återhämtningen från finanskrisen 2008.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?