ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fondbolaget Allra måste betala ny PPM-räkning

  • Foto: TT

Fondbolaget Allra måste betala Pensionsmyndighetes rättegångskostnader – igen.
Det är ännu en bitter efterräkning för fondbolaget i spåren av kampen mot pensionsmyndighetens beslut att kasta ut det från PPM-torget.

I mars i år sa Pensionsmyndigheten upp samarbetsavtalet med Allra, efter uppgifter om att fondbolaget i smyg mjölkat pensionssparare på mångmiljonbelopp. Bolaget slängdes ut från myndighetens fondtorg, det så kallade PPM-torget, och polisanmäldes.
Men det skandaliserade pensionsbolaget kämpade emot med alla tillgängliga medel.
Allra stämde bland annat Pensionsmyndigheten såväl i Stockholms tingsrätt som Patent- och marknadsdomstolen, och hävdade att beslutet att avregistrera Allras fonder skulle frysas i väntan på ett avgörande.

I båda fallen togs stämningen dock tillbaka. Därmed ska normalt parten som backar stå för motpartens rättegångskostnader.
Pensionsmyndigheten yrkade att Allra skulle betala 1,5 miljoner kronor för myndighetens kostnader, dels för eget arbete på myndigheten, dels för arbete utfört av investeringsanalytikerfirman Wassum.

Allra å sin sida hävdade att man inte alls skulle betala. Skälet till att stämningarna drogs tillbaka var nämligen att Ålandsbanken i maj tog över Allras fonder.
Pensionsmyndigheten gick med på detta, genom ett så kallat kontrollerat fondbyte.
Allra hävdade därmed att man ”vunnit” själva sakfrågan.
Nu slår dock tingsrätten fast att Allra måste betala Pensionsmyndigheten 900 000 kronor, eftersom fondbolaget ”i rättegångskostnadshänseende ska betraktas som tappande part”.

Domstolen prutar 600.000 kronor på Pensionsmyndighetens ursprungliga krav.
Allra har sedan tidigare dömts att betala drygt 400.000 kronor till Pensionsmyndigheten i rättegångskostnader för det mål i Patent- och marknadsdomstolen som drogs tillbaka.

Tyck till