1515

Fond dumpar Norwegian – därför är det en varningssignal

Norska fonden Skagen Kon-Tiki har i veckan dumpat hela sitt innehav i flygbolaget Norwegian. När en tidigare tålmodig storägare löser ut fallskärmen måste bolaget vara illa ute, konstaterar norska finanstidningen Dagens Näringsliv i en analys.

 

Bjørn Kjos.
Bjørn Kjos.Bild:Vidar Ruud

”Att Skagenfonderna efter så många år som Norwegian NAS +0,56% Dagens utveckling -ägare slänger in handduken är riktigt allvarligt”, skriver Dagens Näringsliv.

Den norska förvaltaren Skagens fond Kon-Tiki har i ur och skur stått fast vid en storpost i det pressade lågprisflygbolaget Norwegian. Så sent som i somras var fonden sjunde största ägare med cirka 700.000 aktier.

I rollen som storägare har Skagen haft direktkontakt med bolaget ledning och att fonden säljer aktierna efter en utdragen period av fallande kurs pekar på att förtroendet är bottenfruset, enligt Dagens Näringslivs analys.

Redan i somras sålde Skagens andra stora fond Skagen Vekst samtliga sina samtliga Norwegian-aktier. Men sedan årsskiftet har alltså även Kon-Tiki sålt sina sista aktier, efter att Norwegians aktiekurs fallit med 40 procent under 2017.

Norwegians aktiekurs har halkat utför ända sedan rekordkursen 370 norska kronor våren 2016. Enligt Dagens Näringsliv gör Kon-Tiki ändå en bra affär eftersom fonden enligt sålde sina sista akter till omkring 190 kr, och klev in i när aktien handlades en bit under 100 kronor.

Kvarvarande ägare kan samtidigt trösta sig med att aktien tagit revansch bara de senaste dagarna. Aktien har stigit hela 23 procent sedan årsskiftet.  

Den 5 januari publicerade bolaget överraskande starka trafiksiffror för helåret 2017. Antalet Norwegian-resenärer växte under året med 3,8 miljoner till hela 33 miljoner.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?