Annons

Föll 20 procent efter falskt pressmeddelande

Det franska byggbolaget Vinci råkade under gårdagen ut för att någon spridit en felaktig pressrelease. Det fick aktierna i bolaget att rasa med som mest 20 procent, skriver Business Insider.

Bild:TT

Meddelandet hävdade att företaget, som har ett marknadsvärde på 35 miljarder euro, sparkat sin finanschef och att felaktiga uppgifter om företagets resultat ska ha lämnats.

Kort efter att det felaktiga pressmeddelandet släpptes svarade Vinci med ett egen utskick där de förnekade innehållet och uppgav att det hade skickats av någon som skrivit dit ett påhittat namn tillhörande kommunikationsavdelningen.

Trots korrigeringen så sjönk företagets aktie med 3 procent den aktuella dagen.

Att falska pressmeddelanden lyckas nå marknaden hör inte till vanligheterna men händer trots allt ibland. I Sverige är kanske det mest uppmärksammade fallet från hösten 2013 där ett pressmeddelande angav att Samsung köpt upp Fingerprint Cards. Det visade sig snabbt vara falskt och kunde ske genom att någon lyckades publicera ett påhittat pressmeddelande via nyhetsdistributören Cision.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?