Annons

Föll 15 meter från grantopp – drev sitt bolag till succé från sjuksängen

Sommaren 2017 föll Fredrik Persson 15 meter ner från en grantopp. Skadorna blev stora, men han överlevde. 

Målmedvetet tog han sig tillbaka till ­jobbet i egna företaget – där hans sjukskrivning ledde till att medarbetarna tog ett större eget ansvar.

I år utsågs Fredrik Persson till Årets företagare både i Strömsunds kommun och regionalt. Detta trots den svåra olycka som han var med om sommaren 2017.
I år utsågs Fredrik Persson till Årets företagare både i Strömsunds kommun och regionalt. Detta trots den svåra olycka som han var med om sommaren 2017.Foto:Malin Palmqvist

På en dimmig skogsbilväg nära Laxsjö i norra Jämtland väntar avverkningen på en skördare som står stilla. Det här är förmiddagens arbetsplats för Fredrik Persson, vd och ägare på TMG Service. 

Det var som skogsmaskinsreparatör han började sin yrkesbana, men nu är det mest entreprenadmaskiner och mobilkranar han möter:

”I går jobbade jag i en vindkraftpark och bytte packningar på en 750 tons mobilkran. Det är sådant vi håller på med mest.”

TMG står för tunga maskingruppen. 20 anställda tar jobb mellan Gävle och Kiruna, det finns också en filial i Norge. De flesta reparationerna sker på plats, men det finns också verkstäder i Strömsund, Umeå och Järfälla. 

I dag har flera bultar gått av i skördaren och fastnat i sina gängor. Glödande svetsloppor flyger över snön när felet ska åtgärdas. 

Fredrik Persson är uppvuxen i Näsåker och flyttade till Strömsund, tio mil bort, med sambon Doris Johansson när hon längtade hem. För nio år sedan sade han upp sig för att bygga sin egen företagsidé. Först i en annan före­tagares regi, men i april 2011 startade han eget.

Julafton 2012 fick han ett samtal från Liebherr som undrade om han kunde hjälpa till att ta loss en tapp från en kran på en vindkraftpark i närheten. Han tackade ja och drog ut för att göra jobbet i snö och kyla. Det ledde till uppdraget som svensk servicepartner för Liebherr, en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner, mobilkranar och mängder av andra tekniska produkter som vitvaror, landningsställ, betongblandare och pål­maskiner. 

Tre år i rad har TMG Service funnits med på Di:s lista över Gaseller i Jämtlands län och i år utsågs han till Årets företagare både i Strömsunds kommun och regionalt. Detta trots den svåra olycka som Fredrik Persson var med om sommaren 2017. 

Arboristutbildningen efter gymnasiet gav inga heltidsjobb men han har gillat att ta på sig svåra trädfällningar vid sidan om andra jobb. En fredagseftermiddag för två och ett halvt år sedan skulle han ta ner en gran:

”När jag hade kvistat mig upp till toppen gick den av och jag for i backen, 15 meter ner. Jag krossade båda fötterna, båda fotlederna, knäna, bringan och en kota i ryggen.”

Stadiga kängor höll samman fötterna och reflexmässigt ställde han sig upp. En tjej som såg fallet kom springande:

”När hon tog tag i mig satte jag mig ned och kom inte upp igen.”

Ambulanshelikoptern tog honom först till Östersund, sedan vidare till Uppsala. Redan efter några dagar ­började han arbeta:

”Att driva firma från sjukhussängen är inte det roligaste. Särskilt inte för den som ligger bredvid och ska lyssna på alla samtal.”

Till slut fick han ett eget rum. 

”Jag hade ingen tanke på att jag skulle bli långtidssjukskriven eller sittande i rullstol. Nu blev det så ändå ett tag, men min plan var hela tiden: På måndag ska jag upp och jobba igen. Nähä, nästa måndag.”

Ett års sjukskrivning blev det. Försäkringskassan hade invändningar efter de första 180 dagarna, men läkarna insisterade. Nu fungerar kroppen, men han har värk och mediciner är ett måste. 

”Det har varit några utredningar kring amputation men så länge det funkar med medi­ciner så klarar jag mig. Men det har varit tufft.”

Att springa upp och ner i stora mobilkranar går, men det gör ont. Om det är möjligt tar han med sig en kollega för sådana jobb. Han har klättrat upp i ett träd också, vill inte vara begränsad. Men trädfällning tackar han nej till, tycker inte att det är värt risken. Men det är inte rädslan som sätter stopp, det är kroppen.

”Nej, jag tror jag är för dum för att vara rädd, men rent fysiskt gör det för ont. Att sitta på knä gör också skitont.”

För företaget har hans ­sjukskrivning inneburit en stor förändring. Tidigare tog han själv på sig de svåraste jobben som kräver mycket inläsning. Nu fick han ge stöd via telefon och lita på att det fungerade utan att han själv var på plats. 

”Jag inser att företaget funkar bra utan mig och det var kanske den skönaste känslan jag har känt som företags­ledare, att det man har byggt upp snurrar på ändå.”

Från sjuksängen köpte han 2018 bolaget CE-MA Maskin i Järfälla som också servar entreprenadmaskiner och senare samma år köpte han Näsåkerbaserade Tesmo, som sysslar med uppbyggnad och service av vattenkraftverk, av sin kusin och hans kompanjon. Sedan tidigare hade han startat TMG Invest som innehar ett antal fastigheter. Sammantaget har de fyra bolagen 30 anställda.

Sambon Doris Johansson jobbar också i företaget och sköter alla papper. 

”Att jag sitter här är helt och hållet hennes förtjänst. Om hon inte tagit hand om barnen och huset och mig hade jag inte varit i närheten av den jag är. Det pratas för lite om det. Hon drar ett stort lass och är det någon som är värd ett pris så är det hon.” 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?