Folkskygg tysk bygger it-imperium från Värmlands skogar

Från de värmländska skogarna har Matthias Kalle Dalheimer tagit sitt it-företag ut över världen.

”Jag gillar inte att ha för mycket människor omkring mig”, säger entreprenören som lämnade Hamburg för en gård utanför Hagfors.

Matthias Kalle Dalheimer
Matthias Kalle Dalheimer

Ägaren Matthias Kalle Dalheimer tror att många på orten inte ens känner till att KDAB, Klarälvdalens Datakonsult, finns, trots att företaget växt stadigt och nu ligger runt 100-miljonerstrecket i omsättning.

För tjugo år sedan lämnade Matthias Kalle Dalheimer och hans familj Hamburg och startade ett nytt liv i Sverige. Han berättar om en uppväxt med många semesterresor genom de nordiska länderna och ett stigande eget intresse för Sverige. Han studerade, träffade sin blivande fru, startade företag och fick barn.

”Drömmen om en egen jordplätt fanns där, och jag var inte så jätteförtjust i Tyskland då. Jag gillar inte att ha för mycket människor omkring mig.”

Familjen hamnade av en slump i Värmland en sommar. Åkte runt och började titta på lediga hus. Insåg att de skulle kunna köpa en egen gård på landet för samma pengar som ett radhus i en av Hamburgs förorter skulle kosta.

Så fick det bli, och familjen Dalheimer har bott på gården utanför Hagfors sedan dess.

Kalle Dalheimer startade mjukvaruföretaget för att ha en egen försörjning. I dag ligger bolagets omsättning runt 100 miljoner kronor och 90 personer är anställda eller frilansande konsulter åt KDAB.

”Det var verkligen inte planen. Jag hade en handfull kunder i början och en kille som hjälpte mig ibland vid behov. Men så blev det mer och mer, jag anställde en person och så en till. Sedan bara fortsatte det.”

”Det är egentligen bara de senaste fem åren som vi har haft en mer strukturerad plan. Jag är inte så jätteförtjust i affärsplaner och budgetar, utan har alltid bara sett till att försöka ha lite högre intäkter än kostnader. Men när jag insåg att jag var för nedgrävd i det operativa och började delegera mer till andra medarbetare så blev jag tvungen att sätta upp lite mål, för deras skull.”

KDAB gör kundanpassade och tekniskt vetenskapliga mjukvarulösningar. Det handlar framför allt om inbyggda system, som till exempel operatörspaneler som används inom industrin.

”Vi gör mycket underhållningssystem till bilar. De flesta stora bilmärken har kod som vi har skrivit”, säger Matthias Kalle Dalheimer.

De största marknaderna är Tyskland och USA, och de anställda är utspridda över hela världen. I det anspråkslösa huvudkontoret i Hagfors huserar bara en bråkdel av personalen.

”Våra anställda drivs av utmaningar och vi har höga krav på vilka vi tar in. Vi har en person som jobbar heltid med att scouta och jobba med rekrytering.

”Vår intervjuprocess är tuff och krävande, och det ska den vara. De som tar sig in här kommer in i en väldigt högpresterande miljö där man måste både vilja och kunna.”¨

Den avancerade nivån på tjänsterna och den internationella kundkretsen har förstås också gjort att Matthias Kalle Dalheimer själv har jobbat hårt och mycket genom åren, med många resdagar. Ett viktigt andningshål har blivit orienteringen.

”Det var vår son som kom hem en dag från skolan och ville följa med en klasskamrat som orienterade. Jag visste knappt vad det var, men på bara några månader blev orienteringen en självklar del av vår familjs liv”, säger Matthias Kalle Dalheimer och berättar att han vägde drygt 20 kilo mer då.

I dag är han också ungdomsledare i den lokala klubben IK Vikings OK och i Värmlands orienteringsförbund, samt sakrevisor för Internationella orienteringsförbundet.

”Orienteringen betyder oerhört mycket för min hälsa och för balansen mellan jobbet och det privata.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?