1515
Annons

Folksam sänker återbäringsräntan för pensionssparare

Nu får även Folksam Liv och SEB Pension bita i det sura äpplet.

Pensionsbolagen sänker sina återbäringsräntor från den 1 april.

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Folksam Liv, som förvaltar omkring 200 miljarder kronor i tjänstepensioner och i privat pensionssparande i livförsäkring, drar nu ned återbäringsräntan från 5 procent till 2 procent. Orsaken är den pågående coronakrisen.

”Vi klarar marknadsturbulens, men har mandat och utrymme att både öka och minska risknivån. Vi följer utvecklingen noga och vidtar successiva förändringar beroende på hur marknadsläget ändrar sig”, säger Anna-Karin Laurell, Folksams affärsområdeschef för Liv i en kommentar.

Pensionsbolagets kollektiva konsolideringsgrad, relationen mellan värdet på de förvaltade tillgångarna och kundernas samlade försäkringskapital, låg den sista februari på 117 procent.

SEB Pension och Försäkring sänker också återbäringsräntan, från 4,5 procent till 3,5 procent för tjänstepensionen och från 3,5 procent till 2,5 procent för den som har kapitalförsäkring eller privat pensionsförsäkring.

Pensionsbolaget, som förvaltar drygt 20 miljarder kronor, varnar för att det kan bli ännu tuffare tider framöver.

”Sänkningen är ett resultat av den senaste tidens kraftiga nedgångar på världens börser med anledning av Coronaviruset. Med den osäkerhet som finns på de finansiella marknaderna kan vi inte utesluta att återbäringsräntan i närtid kan behöva sänkas ytterligare”, säger Pontus Bergekrans, Investeringschef Pension & Försäkring, i en kommentar.

 


Alla över 65 år erbjuds fjärde dos

Foto:Erik Mårtensson/TT

Personer som är 65 år eller äldre rekommenderas nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Dessutom omfattas personer mellan 18-64 år med måttlig till allvarlig immunbrist.

Nu närmar det sig fyra månader sedan personer som är 65 år eller äldre fick sin senaste vaccindos, enligt Folkhälsomyndigheten. Den andra påfyllnadsdosen, eller den fjärde vaccindosen, bör tas från det att fyra månader har gått sedan senaste vaccinationstillfället. För personer med immunbrist kortas tiden till tre månader.

Sedan tidigare har personer som är 80 år eller äldre erbjudits en fjärde dos men nu utökas alltså åldersspannet.

”Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos”, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i pressmeddelandet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?