Annons

Folksam säljer i Swedbank

Folksam säljer 25 procent av sitt innehav i Swedbank. Totalt handlar det om 25,6 miljoner stamaktier vilket motsvarar 2,3 procent av Swedbank och vars värde uppgår till drygt 5,8 miljarder kronor.

Folksams vd Jens Henriksson.
Folksams vd Jens Henriksson.Bild:TT

Folksam säljer 25 procent av sitt innehav i Swedbank. Det meddelar försäkringsjätten efter måndagens börsstängning. Totalt handlar det om 25,6 miljoner stamaktier som ska säljas vilket motsvarar 2,3 procent av Swedbank.

Baserat på Swedbanks stängningskurs på måndagen uppgår värdet på posten som ska säljas till drygt 5,8 miljarder kronor. Exakt hur mycket pengar Folksam drar in på försäljningen kommer att meddelas innan börsen öppnar på tisdagen.

Aktierna ska säljas genom auktionsförfarande, ett så kallad "accelerated bookbuilding"-förfarande, och som endast riktas till institutionella invisterare. Folksam meddelar att de inte har för avsikt att sälja ytterligare aktier.

Folksam äger för närvarande 104,8 miljoner aktier i Swedbank. Marknadsvärdet på Folksams totala aktieinnehav innan försäljningen uppgår till drygt 23,4 milljarder kronor och motsvarar en ägarandel på 9,3 procent i Swedbank.

Folksam köpte aktierna i Swedbank 2008 då Swedbank befann sig i djup kris, framför allt på grund av bankens verksamhet i Baltikum. Då Folksam köpte aktierna var Anders Sundström, sedermera ordförande i Swedbank, vd i Folksam.

Köpet av Swedbank aktierna har varit en god affär för Folksam.

"Folksams engagemang i Swedbank har varit – och är – en riktig framgångssaga för våra kunder. Avkastningen sedan 2008 uppgår till omkring 22 miljarder kronor", säger Jens Henriksson, vd i Folksam, i en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera