Annons

Folksam duckar Swedbankfrågor: ”Det går inte att kommentera”

Uppgifterna hos SVT och Di ändrar ingenting för Swedbanks andra största ägare Folksam, enligt Carina Lundberg Markow. 

”Vi vet faktiskt inte vad som har hänt”, säger hon. 

Foto:Robin Benigh

På morgonen publicerade SVT och tätt därefter Di uppgifter om att Birgitte Bonnesen redan hösten 2018 kände till problemen med penningtvätt och att ett större belopp än som tidigare varit känt ska ha slussats mellan bankerna från misstänkta kunder.  

Carina Lundberg Markow, chefsstrateg för ansvarsfull kapitalförvaltning på Folksam, anser sig inte kunna kommentera de nya uppgifterna. 

”Vi kan inte kommentera innehållet i interna granskningar som vi inte har tillgång till”, säger Carina Lundberg Markow. 

Är din bild att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har varit sanningsenlig?
”Vi vet faktiskt inte vad som har hänt”, säger hon. 

Bonnesen sa det finns ingenting, men banken har en intern rapport som visar på penningtvätt i en större omfattning, som hon kände till. Har hon talat sanning?
”Hennes uttalande ska ställas mot rapporter som inte är offentliga. Det går inte att kommentera.”

Väcker de här uppgifterna fler frågor hos er, i så fall vilka?
”Vi avvaktar den externa utredningen, utifrån dess verifierbara fakta kan vi bestämma hur vi ska agera.”

Men du kräver inte att få se slutsatserna av den interna rapporten?
”Vi har framfört till banken att det är viktigt att man offentliggör så mycket som möjligt.”

Folksam är ingen tillsynsmyndighet och ska inte heller vara, påpekar Carina Lundberg Markow som menar att det finns en gräns för hur mycket efterforskningar hon kan göra. 

”Vi har stor respekt för Finansinspektionen”, säger hon och pekar på att myndigheten ska ha fått ta del av Swedbanks interna utredning. 

Borde valberedningen sätta sig inför bolagsstämman och titta på frågan om ansvarsfrihet igen?
”Det får ordföranden ta ställning till, men om det finns tillgång till verifierbar information så utgår jag ifrån att man väger in det.”

Så det här väcker inga nya frågor, ni kräver ingen ny information av banken och ni har inga planer på att göra något innan den interna rapporten släpps, det är en icke-nyhet detta?
”Vi vet ju faktiskt inte vad som har hänt.”

Man får intrycket av att ni inte använder er ägarmakt?
”Vi agerar kraftfullt när det kommer verifierbara fakta.”

Men ni driver ju inte på för att få det?
”Vi har kontaktat banken och pekar på vilka områden man måste klargöra.”

Försäkringsjätten Folksam har funnits kvar som ägare i Danske Bank genom hela penningtvättsskandalen. 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?