ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Folkoperan ska renoveras – startar crowdfunding

  • Så här ser salongen i Folkoperan ut i dagsläget. Foto: Markus Gårder
  • Monica Fredriksson, vd för Folkoperan. Foto: David Gimlin

Under 2020 ska salongen på Folkoperan renoveras för en prislapp på 14 miljoner kronor. Nu ber det alternativa operahuset om ekonomiskt stöd från publiken genom en crowdfunding.

”Det finns inte så många medel att söka för icke statliga lokaler, därför provar vi det här”, säger Folkoperans vd Monica Fredriksson.

Folkoperan slog upp dörrarna 1976 och har gjort sig känt som ett alternativt operahus, med en önskan om att göra opera tillgängligt för alla. Genom åren har flera kända verk som till exempel ”Carmina Burana”, ”Trollflöjten”, ”Carmen” och ”La Bohème” spelats på scenen.

Sedan 1984 huserar Folkoperan i den gamla biograflokalen på Hornsgatan 72 i Stockholm. Under tidens gång har bland annat operans foajé fått sig ett lyft, medan salongen har stått orörd sedan åttiotalet.

Snart blir det ändring på det. Nu stundar en gedigen renovering av salongen, en upprustning som beräknas kosta ungefär 14 miljoner kronor. Bland annat ska salongstak och salongsgolv göras om och de gamla sittplatserna ska bytas ut mot nya.

”Vi behöver bland annat förbättra arbetsmiljön för våra tekniker, den är bedrövlig i nuläget. Salongen ska också få en hörslinga och bli mer tillgänglighetsanpassad”, berättar Folkoperans vd Monica Fredriksson.

”Sedan får vi ofta klagomål från publiken om att vi har obekväma stolar, så det handlar om publikkomfort också”, fortsätter hon.

Den största delen av kostnaden kommer finansieras med Folkoperans egna medel, fonder och sponsorer. Men för att dryga ut kassan har Folkoperan även öppnat en crowdfunding, det vill säga en insamling, där operafantaster är välkomna att bidra ur egen ficka.

”Det finns inte så många medel att söka för icke statliga lokaler, därför provar vi det här.”

Den som väljer att bidra går inte helt tomhänt ur det hela. Beroende på summans storlek ger Folkoperan ut olika former av tackgåvor. De som bidrar med 800 kronor eller mer har möjlighet att ta hem en av de, förvisso av många ansedda som obekväma, gamla stolarna som installerades i operan på åttiotalet.

”Det är ett bra återvinningssätt. Dessutom är det en rolig möjlighet för vår trogna publik och fans att ha en sådan fåtölj hemma.”

Målet är att crowdfundingen ska samla in åtminstone 900.000 kronor. I den bästa av världar landar den insamlade summan på mer än det dubbla, säger Monica Fredriksson.

”Om vi lyckas sälja alla stolar får vi in över 2 miljoner kronor, det vore fantastiskt. Men 900.000 räcker bra”, säger hon.

Tror ni att ni kommer nå målet?

”Ja, det tror jag.”

Insamlingen pågår fram till julafton. Renoveringen väntas pågå mellan april och september nästa år. Operan öppnar igen i oktober 2020. Då är det Richard Wagners opera ”Tristan och Isolde” som inviger den nyrenoverade salongen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer