Annons

Folkoperan ska renoveras – startar crowdfunding

Under 2020 ska salongen på Folkoperan renoveras för en prislapp på 14 miljoner kronor. Nu ber det alternativa operahuset om ekonomiskt stöd från publiken genom en crowdfunding.

”Det finns inte så många medel att söka för icke statliga lokaler, därför provar vi det här”, säger Folkoperans vd Monica Fredriksson.

Så här ser salongen i Folkoperan ut i dagsläget.
Så här ser salongen i Folkoperan ut i dagsläget.Foto:Markus Gårder
Monica Fredriksson, vd för Folkoperan.
Monica Fredriksson, vd för Folkoperan.Foto:David Gimlin

Folkoperan slog upp dörrarna 1976 och har gjort sig känt som ett alternativt operahus, med en önskan om att göra opera tillgängligt för alla. Genom åren har flera kända verk som till exempel ”Carmina Burana”, ”Trollflöjten”, ”Carmen” och ”La Bohème” spelats på scenen.

Sedan 1984 huserar Folkoperan i den gamla biograflokalen på Hornsgatan 72 i Stockholm. Under tidens gång har bland annat operans foajé fått sig ett lyft, medan salongen har stått orörd sedan åttiotalet.

Snart blir det ändring på det. Nu stundar en gedigen renovering av salongen, en upprustning som beräknas kosta ungefär 14 miljoner kronor. Bland annat ska salongstak och salongsgolv göras om och de gamla sittplatserna ska bytas ut mot nya.

”Vi behöver bland annat förbättra arbetsmiljön för våra tekniker, den är bedrövlig i nuläget. Salongen ska också få en hörslinga och bli mer tillgänglighetsanpassad”, berättar Folkoperans vd Monica Fredriksson.

”Sedan får vi ofta klagomål från publiken om att vi har obekväma stolar, så det handlar om publikkomfort också”, fortsätter hon.

Den största delen av kostnaden kommer finansieras med Folkoperans egna medel, fonder och sponsorer. Men för att dryga ut kassan har Folkoperan även öppnat en crowdfunding, det vill säga en insamling, där operafantaster är välkomna att bidra ur egen ficka.

”Det finns inte så många medel att söka för icke statliga lokaler, därför provar vi det här.”

Den som väljer att bidra går inte helt tomhänt ur det hela. Beroende på summans storlek ger Folkoperan ut olika former av tackgåvor. De som bidrar med 800 kronor eller mer har möjlighet att ta hem en av de, förvisso av många ansedda som obekväma, gamla stolarna som installerades i operan på åttiotalet.

”Det är ett bra återvinningssätt. Dessutom är det en rolig möjlighet för vår trogna publik och fans att ha en sådan fåtölj hemma.”

Målet är att crowdfundingen ska samla in åtminstone 900.000 kronor. I den bästa av världar landar den insamlade summan på mer än det dubbla, säger Monica Fredriksson.

”Om vi lyckas sälja alla stolar får vi in över 2 miljoner kronor, det vore fantastiskt. Men 900.000 räcker bra”, säger hon.

Tror ni att ni kommer nå målet?

”Ja, det tror jag.”

Insamlingen pågår fram till julafton. Renoveringen väntas pågå mellan april och september nästa år. Operan öppnar igen i oktober 2020. Då är det Richard Wagners opera ”Tristan och Isolde” som inviger den nyrenoverade salongen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?