1515
Annons

Folkhögskolor hårt ekonomiskt drabbade av pandemin

En rad folkhögskolor har drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Inställda kurser och konferenser har lett till drastiskt minskade intäkter. Dit hör Viskadalens folkhögskola utanför Borås, som väntas gå med elva miljoner kronor i förlust i år och har fått säga upp 13 av de 45 anställda.

”Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju tappat 80–90 procent av våra korta kurser från mars och framåt”, säger rektor Magnus Linder till Sveriges Radios Ekot.

Enligt Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) är läget bekymmersamt också för 25–30 andra folkhögskolor.

”Det har slagit mot dem som till stor del håller korta kurser och konferenser. De långa kurserna har ju däremot kunnat gå på distans”, säger RIO:s generalsekreterare Gerhard Holmgren till TT.

Det handlar om kurser och konferenser som organisationerna själva håller, men också de utbildningar som myndigheter och företag förlägger på folkhögskolor.

”Många skolor behöver den här kurs- och konferensverksamheten för att få verksamheten att gå runt.”

Via Folkbildningsrådet har rörelsefolkhögskolorna vänt sig till regeringen med ett underlag för att få ett extra krisstöd på grund av pandemin.

”Vi avvaktar utfallet i den kommande budgeten. Finns inget extra är vi i ett läge som heter duga nästa år”, säger Gerhard Holmgren.


Ljummet intresse för företagens nya korttidsstöd

Skatteverket har biffat upp med 50 handläggare som står redo att hugga tag i företagens ansökningar om korttidsstöd. Än så länge är dock intresset ljummet – trots att man kan åberopa en palett av skäl. 

”I det här läget vill inte begränsa företagen ifråga om vilka händelser som kan vara grund för stöd”, säger Helena Jangel Stridh på Skatteverket. 

Helena Jangel Stridh är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Helena Jangel Stridh är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Foto:Skatteverket pressbild & TT

Skatteverket tar nu över ansvaret för korttidsstödet, som introducerats i en stramare men permanent kostym. Hittills har intresset varit minst sagt ljummet. Under de månader som Tillväxtverket hanterade stödet fick myndigheten bara in runt 50 ansökningar. 

På Skatteverket, som rekryterat cirka 50 handläggare för ändamålet, har man tagit höjd för ett söktryck från cirka 13 500 företag under året. 

”I det scenariot räknade vi inte med att restriktionerna skulle lyftas bort redan i februari. Vi hade inte heller räknat med kriget i Ukraina. Så det kan bli både färre och fler som söker”, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare. 

För att kvalificera sig för det permanenta korttidsstödet krävs en yttre omständighet som drabbar verksamheten och som företaget inte kunnat förutse eller undvika. 

”Bevisföringen är fri. Vi har inte velat smalna av vad man ska trycka in i sin ansökan eftersom det kan vara så olika fall. Men man ska bevisa vad som hänt, hur det påverkar företaget och redovisa att man minskat inhyrd eller tillfällig personal.”

Kan extrema bränslepriser vara ett godtagbart skäl?
”Det har vi inte prövat än. Med tiden, när vi fått in fler ansökningar, kommer det att bli tydligare för företagen vad som som håller i domstolarna.”

Vad räknar ni med att man kommer att åberopa?
”Klart att stigande matpriser till exempel kan drabba restauranger som också var hårt drabbade under pandemin. Men i det här läget, när det ännu inte finns någon praxis, vill inte begränsa företagen ifråga om vilka händelser som kan vara grund för stöd.”

Hur ska ni jobba för att undvika långa köer som Tillväxtverkets kritiserats för?
”Skatteverket är en större myndighet med möjlighet att omstrukturera handläggningen. Vi är också vana vid att bedöma ekonomiska underlag. Sedan kommer e-tjänsten att leverera förbättringar under hela året, med mer stöd till företagare.”

Vilka tidsmål har ni för handläggningen?
”Just nu ser vi att de flesta ansökningar behöver kompletteras, då försöker vi kontakta företagen så fort som möjligt. De som ansöker om retroaktivt stöd för december och januari har ju legat ute med pengar ett tag och måste snabbt få besked.”

”Målbilden är att det inte ska ta mer än några veckor innan man har pengarna på kontot”, tillägger hon. 

En stor frustration bland många som ansökte om det coronarelaterade korttidsstödet var att det inte gick att få kontakt med ansvarig handläggare på Tillväxtverket. Även här kommer Skatteverket att jobba annorlunda, understryker Helena Jangel Stridh. 

”När man ringer skatteupplysningen kan man få reda på vilken handläggare som ansvarar för företagets ansökan och kontakta den personen direkt med frågor.”

Överklaganden som kommer in lovar man också att hantera skyndsamt, fortsätter hon.  

”Det är naturligt i handläggning att man inte alltid är överens, privatpersoner och företag överklagar våra beslut hela tiden. Vi håller oss till förvaltningslagen och har en rutin så att ärenden inte blir liggande.” 

”Sedan jobbar vi med att vara tydliga i våra motiveringar, så att man förstår vilka överväganden som ligger bakom ett beslut.”

Hur ska ni undvika utbetalningen till fuskare?
”Den personal vi lånat ut till Tillväxtverket har skaffat sig bra erfarenhet och blivit duktiga på kontroll och efterkontroll. Tips är alltid viktiga. Vi har inte möjligheter att stå hos företag varje dag för att se hur personalen jobbar.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?