1515

Folkhälsomyndighetens svar till Åkesson: ”Har han inget att göra med”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar nu på Jimmie Åkessons krav på att statsepidemiologen Anders Tegnell bör avgå.

”Det är inget som han har att göra med”, säger Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar nu på Jimmie Åkessons krav på Anders Tegnells avgång.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar nu på Jimmie Åkessons krav på Anders Tegnells avgång.Foto:Pontus Lundahl/TT

Den svenska coronastrategin är baserad på löst grundade antaganden och har misslyckats kapitalt, skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Dagens Nyheters debattsida.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, reagerar nu starkt på partiledarens uttalande.

”Det är anmärkningsvärt och högst olämpligt att göra Folkhälsomyndigheten till ett slagträ i den politiska debatten”, säger Johan Carlson till TT.

I debattartikeln pekar Åkesson framför allt på det faktum att så många äldre dött inom äldrevården till följd av pandemin.

”Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig”, skriver han i artikeln där han bland annat kräver statsepidemiologen Anders Tegnells avgång.

”Det är inget som han har att göra med. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän”, säger Johan Carlson.

TT: Fast det är ju många äldre som dött inom äldrevården, eller?

”Ja, men det är knappast smittskyddets fel, än mindre Anders Tegnells. Ansvariga myndigheter har i flera år pekat på de uppenbara brister som finns inom äldreomsorgen. Det som har hänt inom äldreomsorgen är en följd av den eftersatta struktur och beredskap som finns i äldreomsorgen, med hög personalomsättning, låga löner och så vidare”.

Sedan 2003 har minst tre statliga utredningar också pekat på de här bristerna och den ”konstiga och märkliga” lagstiftning som omger den kommunala äldreomsorgen, enligt Johan Carlson.

”Till exempel tror jag inte att många känner till att det är förbjudet i lag för kommuner att anställa läkare inom äldreomsorgen. Men trots dessa utredningar och trots att vi och andra påpekat detta i flera år så har det uppenbart inte funnits intresse bland politikerna, det vill säga sådana som Jimmie Åkesson, att ändra på det här. Att i ett sådant läge påstå att det är vårt fel är högst anmärkningsvärt”, säger han.

Johan Carlson understryker att det som hänt inom äldreomsorgen inte är personalens fel.

”Personalen har kämpat jättehårt, men den har inte haft rätt förutsättningar från början och det är det politikerna borde bekymra sig för. Inte en myndighet som lagt ner all sin kraft på att försöka hantera den här pandemin. Det finns politiker som är lite mer insatta och intresserade av hur vi bäst ska skydda våra äldre, vilket Åkesson också borde vara”.

TT: Men borde ni inte ha agerat annorlunda, om den vetskapen om äldrevården fanns?

”Problemen har, som sagts, påpekats i flera år. När pandemin kom var det för sent att åtgärda brister i struktur och lagstiftning. Redan den tionde mars begränsades besöken, men de äldre måste ju skötas om och så stod man där på många ställen utan tillräcklig utrustning och utan tillräckligt medicinskt stöd”.

I debattartikeln krävde Jimmie Åkesson också att regeringen ska ta ett större ansvar för händelseutvecklingen, vilket fick socialminister Lena Hallengren (S) att reagera. I en skriftlig kommentar till TT konstaterade hon bland annat:

”Vi kommer att överösas av efterklokhet och lärdomar när vi är igenom denna pandemi. Det kommer att vara mycket viktigt. Fram till dess kommer regeringen fortsätta fatta beslut utifrån det kunskapsläge vi har vid varje beslutstillfälle.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?