Annons

Folkhälsomyndighetens senaste råd: ”Ring sjukvården för guidning”

Det har hittills inte identifierats något fall av Coronaviruset i Sverige. Likt den procedur som vidtas i andra länder gör man likadant på hemmaplan, konstaterar statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

”Viktigt att de som nyligen varit i Kina kontrolleras. Kontakta sjukvården för att få hjälp.”

Coronaviruset sprider sig globalt men hemma i Sverige har man hittills inte kunnat hitta någon som bär på smittan. 

Anders Tegnell, epidemiolog på Folkhälsovårdsmyndigheten, säger till Di att man vidtar förebyggande åtgärder och berättar att personer som nyss kommit hem från utlandsresor bör kontakta sjukvården.

”Man ska ringa sjukvården så får man en guidning på hur man ska ta sig till vårdcentralen för att kolla upp sig själv. Det är viktigt att personerna inte vistas bland andra utifall att man skulle bära på viruset.”

Flera tusentals personer anländer på Arlanda varje dag vilket gör att man inte kan ”screena” allihopa. Istället bär man sig åt på andra sätt, berättar Anders Tegnell.

”Det går inte att kolla upp personer på Arlanda då de kan komma från alla möjliga olika håll i världen”, säger han och fortsätter:

”De som varit i Kina får information om att söka hjälp när de väl kommit hem. Det är viktigt att personerna kontrolleras.” 

Anders Tegnell framhåller även att det inte finns någon anledning till oro över viruset på hemmaplan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera