1515
Annons

Folkhälsomyndighetens oro: ”Vi börjar närma oss hur det såg ut tidigt under våren”

De anmälda fallen av covid-19 ökar i Sverige, men befinner sig fortfarande på en relativt låg nivå.

”Men vi börjar närma oss hur det såg ut tidigt under våren”, säger Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wiksell.

De regionala skillnaderna är dock stora, med lokalt utbrott i bland annat Västmanland.

Karin Tegmark Wiksell, Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wiksell, Folkhälsomyndigheten.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Totalt har 92 466 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet, och andelen smittade av de som testas ökar. Förra veckan genomfördes 129 000 tester. Av dessa är 2,4 procent positiva, vilket är en ökning från de 1,6 procent man såg veckan innan.

”Vi har haft ett ökat antal anmälda fall per vecka. Vi ligger fortfarande på en relativt låg nivå men börjar närma oss hur det såg ut tidigt under våren, säger Karin Tegmark Wiksell”, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, om antalet anmälda covid-19-fall.

Hon understryker dock att det inte går att jämföra, med tanke på att testningen ökat markant sedan i våras.

Enligt Folkhälsomyndigheten är de regionala skillnaderna stora. Sörmland är en region där antalet smittade är låg. I Stockholm och Västmanland, där man haft ett utbrott kopplat till Mälardalens Högskola, är nivån högre än rikssnittet.

”Ökningarna som vi ser i olika regioner fångar vi inte i mindre stickprov, det är uppenbart att det är kluster som sprids”, säger Tegmark Wiksell och upprepar de råd som gäller för att dämpa smittspridningen, bland annat att fortsätta jobba hemifrån om det är möjligt.

Den första oktober hävs besöksförbudet på äldreboendena – något som ställer stora krav på säkerhet och besöksrutiner. Den boende kommer då att kunna bestämma när och av vem de vill ha besök.

”Det är oerhört efterlängtat av många”, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon understryker att det är viktigt att man fortsätter följa rutiner för att stoppa smittspridning när boendena öppnar upp. Lokala besöksrutiner på äldreboenden kommer vara viktiga framöver för att undvika trängsel.

”Man ska vara enormt uppmärksam på minsta symptom. Det här måste ske med försiktighet, det handlar om att balansera behovet av försiktighet och närhet”, säger Malin Grape.

Om smittoläget kräver, ska det kunna införas lokala föreskrifter som begränsar besök på äldreboenden och särskilda boenden. Socialstyrelsen har också utformat en checklista för att göra besöken på äldreboendena så säkra som möjligt.

Ytterligare tio personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige. Därmed har 5 890 smittade avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?