Annons

Folkhälsomyndighetens oro: ”Vi börjar närma oss hur det såg ut tidigt under våren”

De anmälda fallen av covid-19 ökar i Sverige, men befinner sig fortfarande på en relativt låg nivå.

”Men vi börjar närma oss hur det såg ut tidigt under våren”, säger Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wiksell.

De regionala skillnaderna är dock stora, med lokalt utbrott i bland annat Västmanland.

Karin Tegmark Wiksell, Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wiksell, Folkhälsomyndigheten.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Totalt har 92 466 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet, och andelen smittade av de som testas ökar. Förra veckan genomfördes 129 000 tester. Av dessa är 2,4 procent positiva, vilket är en ökning från de 1,6 procent man såg veckan innan.

”Vi har haft ett ökat antal anmälda fall per vecka. Vi ligger fortfarande på en relativt låg nivå men börjar närma oss hur det såg ut tidigt under våren, säger Karin Tegmark Wiksell”, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, om antalet anmälda covid-19-fall.

Hon understryker dock att det inte går att jämföra, med tanke på att testningen ökat markant sedan i våras.

Enligt Folkhälsomyndigheten är de regionala skillnaderna stora. Sörmland är en region där antalet smittade är låg. I Stockholm och Västmanland, där man haft ett utbrott kopplat till Mälardalens Högskola, är nivån högre än rikssnittet.

”Ökningarna som vi ser i olika regioner fångar vi inte i mindre stickprov, det är uppenbart att det är kluster som sprids”, säger Tegmark Wiksell och upprepar de råd som gäller för att dämpa smittspridningen, bland annat att fortsätta jobba hemifrån om det är möjligt.

Den första oktober hävs besöksförbudet på äldreboendena – något som ställer stora krav på säkerhet och besöksrutiner. Den boende kommer då att kunna bestämma när och av vem de vill ha besök.

”Det är oerhört efterlängtat av många”, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon understryker att det är viktigt att man fortsätter följa rutiner för att stoppa smittspridning när boendena öppnar upp. Lokala besöksrutiner på äldreboenden kommer vara viktiga framöver för att undvika trängsel.

”Man ska vara enormt uppmärksam på minsta symptom. Det här måste ske med försiktighet, det handlar om att balansera behovet av försiktighet och närhet”, säger Malin Grape.

Om smittoläget kräver, ska det kunna införas lokala föreskrifter som begränsar besök på äldreboenden och särskilda boenden. Socialstyrelsen har också utformat en checklista för att göra besöken på äldreboendena så säkra som möjligt.

Ytterligare tio personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige. Därmed har 5 890 smittade avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?