1515
Annons

Folkhälsomyndigheten: Virusmutationen kan vara lika spridd i Sverige

Sverige inför inreseförbud från Norge i ett försök att hindra den virusmutation som sprider sig i Osloområdet.

Men viruset kan redan vara lika spritt i Sverige som i Norge, enligt Karin Tegmark-Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Den brittiska virusmutationen finns redan i Sverige. Hittills har ett 50-tal fall bekräftats, de allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men övervakningen av virusmutationer är ännu inte fullt så utbyggd som Folkhälsomyndigheten vill. Vissa regioner har kommit i gång med att skicka in misstänkta fall på analys, men ingen region har än så länge börjat skicka en bestämd andel, tio procent, av alla prover för sekvensering, något som de nu fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

Är det här tillräckligt för att kunna säga någonting om förekomsten av exempelvis den brittiska varianten?
”Nej, det är därför vi nu ökar upp sekvenseringen. När vi kommer upp till att tio procent av fallen sekvenseras, enligt den europeiska myndigheten ECDC:s rekommendation, är målsättningen att man ska hitta förekomsten av varianter som står för mer än två procent av det totala antalet fall. Om man inte sekvenserar allt kommer man aldrig att hitta allt”, säger Tegmark-Wisell.

Utifrån de tester som i dag görs, kan vi verkligen säga att vi har en bättre situation i Sverige än Norge?
”Nej, absolut inte. Det har vi aldrig sagt heller.”

”Alla måste förhålla sig till att vi befinner oss mitt i en pandemi och måste beakta att det fortfarande är väldigt hårda begränsningar i umgänge som gäller.”

Enligt Karin Tegmark-Wisell måste det tas mer prover för att få bättre koll.

”Vi har relativt god koll, men vi är inte nöjda. Vi utgår från att vi precis som de flesta europeiska länder som tittar på det här har en förekomst på några procent. Och det kan mycket väl vara så att vissa regioner har betydligt mer och andra mindre. Men utifrån de stickprov vi har ser det inte ut att vara den dominerande varianten i Sverige.”

Att sekvensera samtliga prover i dag skulle bli mycket kostsamt, enligt Tegmark-Wisell.

”Vi har haft ungefär 40.000 fall i veckan och nu har det gått ner till 30 000 fall. Skulle man sekvensera alla de fallen, säg 40 000, skulle det kosta 60 miljoner kronor i veckan. Därför är det angeläget att hitta effektiva metoder som kan ge oss en god uppfattning om förekomsten.”

Under lördagen infördes en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner i Norge efter en ökad smittspridning av den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien. Nu har även regeringen fattat beslut om att införa inreseförbud från Norge.

”Vi har en rädsla för att ju mer man stänger ner i Danmark och Norge söker desto fler sig till Sverige. Vi vill inte att våra köpcentrum, affärer och systembolag överbelastas med risk för trängsel”, säger Tegmark-Wisell.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Kaos på Ikea i Shanghai – kunder flydde karantän

Misstankar om två covidfall har lett till kaotiska scener i Kinas största stad Shanghai. På ett Ikeavaruhus försökte panikslagna kunder fly för att undkomma karantän – samtidigt som personalen försökte stänga butiken.

Foto:Tomohiro Ohsumi

Kina har en ”nolltoleransstrategi” mot covid-19 med snabba nedstängningar och karantän – även om bara enstaka fall upptäcks – något som har väckt oro och ilska bland en del invånare.

På ett Ikeavaruhus i distriktet Xuhui i Shanghai utspelade sig kaosartade scener på lördagen efter att hälsomyndigheterna försökt stänga varuhuset och låsa in kunderna efter att ett ”onormalt” resultat på ett covidtest upptäckts.

Videoklipp på sociala medier visar hur en stor grupp panikslagna kunder försöker pressa sig ut genom dörrarna, samtidigt som personalen försöker hålla butiken stängd. Folkmassan lyckas till slut tränga sig förbi och springer för att ta sig ut.

Liknande scener utspelade sig vid en byggnad i staden där en arbetare ska ha haft nära kontakt med en covidsmittad person, något som enligt Kinas strikta smittskyddsregler innebär dagar av karantän och övervakning. Videor visar hur personal i skyddskläder försöker hålla entrédörrarna stängda medan en stor folkmassa pressar sig förbi och springer från byggnaden.

Shanghai har drabbats av hårda nedstängningar under pandemin och tidigare i sommar stängde stora delar av staden, med sina 26 miljoner invånare, ned på nytt, efter att ha varit stängt i flera månader under våren.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera