Annons

Folkhälsomyndigheten: Vi får leva pandemin i flera år till

Trots positiva besked om att vaccin mot covid-19 kan vara på plats mycket snart, måste Sverige vara redo på att leva med pandemin i flera år till. Det varnar Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson och lägger sordin på de hoppfulla vaccin-nyheterna.

Den senaste tiden har flera positiva besked kommit om effektiva vaccin mot covid-19. Samtidigt som restriktionerna blir hårdare i Sverige, ser människor en ljusning vid horisonten.

Under tisdagen meddelade regeringen att ännu ett avtal om ett kommande vaccin slutits mellan EU och läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech, vilket innebär att Sverige kommer få doser som räcker till 2,3 miljoner invånare – ungefär antalet personer över 65 år.

Veckan började också hoppfullt när det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna rapporterade att bolagets vaccin nått hög effektivitet mot smittan.

Trots de positiva beskeden som för många sannolikt togs som tecken på att pandemin snart är ett minne blott, är upplysningen från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att vi har långt kvar tills dess.

”Vi kommer att behöva leva med att vi har ett hot om smittspridning med covid under ett antal år, men det kommer sjunka successivt beroende på hur snabbt vi kommer igång med vaccinationerna”, säger han.

De allra tuffaste restriktionerna, exempelvis det på måndagen annonserade förbudet om folksamlingar på mer än åtta personer, kan eventuellt tas bort under nästa år, enligt Johan Carlson.

Men flera restriktioner, som påverkar det vardagliga livet, kommer att ligga kvar.

”I bästa fall kan vi avveckla allt 2022, men nästa år får vi räkna med att det kommer ligga kvar ett antal restriktioner. Kanske inte så ingående som nu, men man måste ställa in sig på att vacciner inte omedelbart tar bort riskerna”, säger generaldirektören.

Anledningen till att vaccinet inte löser problemet omedelbart är att det sannolikt kommer vara brist på det. 

Riskgrupper får vaccinet först och i regel är det inte riskgrupperna som sprider viruset.

Därför måste restriktionerna ligga kvar, säger Johan Carlson som också höjer varningen finger för att vaccinet kanske inte är så effektivt som alla hoppas. 

Dessutom måste samtliga länder ha en hög grad av befolkningen som vaccineras. 

”Det finns många om och men. I bästa fall så sjunker smittspridningen snabbt, men vi har fortfarande en omfattande smittspridning ute i världen att hantera om alla länder inte är lika snabba som vi här är i Sverige”, säger Johan Carlson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?