Annons

Folkhälsomyndigheten: ”Samhällsspridning i allt fler delar av Sverige”

Totalt tolv personer har vårdats på intensivvårdsavdelningar i Sverige till följd av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sju personer har hittills avlidit.

Foto:Anders Wiklund/TT

”Vi har nu en samhällsspridning i allt fler delar av Sverige. De flesta regioner börjar se nåt som liknar en samhällsspridning”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff där bland annat Folkhälsomyndigheten ger en aktuell bild av läget.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Skolverket och Socialstyrelsen deltar vid pressträffen.

Tidigare under dagen framkom att en anställd och fyra boende på ett boende i Flens kommun har testat positivt för coronaviruset, rapporterar P4 Sörmland.

Den anställde är inte på jobbet men de fyra äldre är kvar på boendet.

”De mår inte så dåligt att de behöver vård från regionen. Vi kan vårda dem där de bor”, säger socialförvaltningschefen till P4.

Nu försöker boendet och kommunen hejda smittan genom att begränsa de boende till sina lägenheter.

Många sjukhus och äldreboenden runtom i landet har sedan tidigare stoppat besök för att hindra smittspridning av coronaviruset. Det beslutet råder även i Flens kommun.

Över 1.000 personer har konstaterats smittade av det nya coronaviruset i Sverige, men eftersom Sverige sedan en dryg vecka nästan uteslutande gör prover inom sjukvården och äldreomsorgen är mörkertalet stort.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade på måndagen att personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver. Myndigheten bad också yngre, friska att hjälpa till med nödvändiga inköp och andra bestyr för att skydda de äldre från smitta.

Regeringen rekommenderar även att alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor stängs.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?