1515
Annons

Folkhälsomyndigheten: Oron får företag att blunda för fakta

SAS beslut att stoppa resor till norra Italien kan vara onödigt om man ser till smittskyddsriskerna, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. 

”Man tvingas ta en del beslut som inte är så välgrundade i fakta”, säger han. 

Foto:Claudio Bresciani/TT

Antalet smittade i Sverige uppgick 60 personer på torsdagseftermiddagen, men arbetet med att isolera och stoppa fortsatt spridning fungerar bra, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. 

Samtidigt kastar virusets framfart stora skuggor över näringslivet. På senare tid har exemplen varit många på att företag går längre i sina försiktighetsåtgärder än vad myndigheterna rekommenderar. Ett färskt exempel är SAS, som på tisdagen stoppade alla flygningar till norra Italien - en region som inte omfattas av några reserestriktioner från Utrikesdepartementet. 

”Vi har en kontinuerlig dialog med UD och diskuterar när det är dags och lagom att göra reseavrådan. Det är en inte helt okomplicerad sak. Dels finns väldigt mycket finansiella och försäkringsmässiga aspekter man måste ha med sig. Dels måste man tänka framåt: Var lägger vi ribban någonstans om vi får fall i fler delar av världen”, säger Anders Tegnell. 

Vad tycker du om SAS beslut att sluta flyga till norra Italien?
”Det är något som SAS måste stå för i relation till sin personal”, säger Anders Tegnell. 

”Jag har stort förståelse för att ibland är oron så stor att man tvingas ta en del beslut som inte är så välgrundade i fakta”, säger han vidare. 

SAS har fattat ett beslut som inte är välgrundat i fakta?
”Det är inte grundat i någon medicinsk vetenskaplig bedömning av risker för personalen. De är väldigt små om de över huvudtaget finns.”

Hur många dagar är man smittsam innan man uppvisar symptom?
”Inga alls. Möjligen timmar, om det ens”, säger han men påpekar samtidigt att symptomen kan vara milda. 

Företag som portar personer som varit i norra Italien på sina arbetsplatser har fattat beslut som inte är grundat på fakta?
”Det grundas inte på medicinsk smittskyddsvetenskap, sedan kan det finnas andra fakta: Oro hos personalen och andra fakta som jag inte känner till.”

MSB:s avdelningschef Anneli Bergholm Söder menar att det är viktigt att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer också för företag. Men hon vill inte lägga sig i de fall där företag väljer att gå längre än rekommendationen. 

Finns det några nackdelar med det?
”Nackdelen är att vi inte agerar samlat, men om man väljer att ta de här mer långtgående åtgärderna är upp till varje företag”, säger hon. 

MSB flaggade på torsdagen för att det kan komma att uppstå brist på skyddsutrustning - ofta tillverkad i Kina - och vissa komponenter till telekomutrustning. 

”Det är många i världen som köper skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel”, säger Anneli Bergholm Söder. 

Regeringen kom på torsdagen med beskedet att Socialstyrelsen företräder Sverige i en EU-gemensam upphandling av skyddsutrustning. 

 


Ukrainas utrikesminister: Hyckleri från Nato om Sverige och Finland

Det är hyckleri att ingen lyfter risken för att ett finskt och svenskt medlemskap i Nato skulle kunna öka risken för ett krig mellan Nato och Ryssland. 

Det säger Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba i Davos. 

Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.
Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.Foto:Anna Ekelund

Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba leder en stor delegation av ukrainska politiker som rest till Davos, bland annat för att tala för hårdare sanktioner och be om mer stöd, inte minst i form av tunga vapen, till Ukraina. 

Vid en session på onsdagen fick han frågan om hur han ser på ett svenskt och finska medlemskap i Nato. 

”Jag tror att Sverige och Finland förstår Ukraina bättre nu än vad de gjorde tidigare. De vet nu hur det känns att försöka komma in i en klubb och en medlem säger nej”, sa han med hänvisning till Turkiets agerande.

Putins hot om vad som skulle kunna hända om Nato släpper in Finland och Sverige tror han inte påverkar Nato.  

”Det visar att hela diskussionen om att Ukraina inte är redo att komma ombord eller att Nato inte är redo att släppa in Ukraina inte grundas på meriter - utan är ett politiskt ställningstagande kring vilka länder som hör hemma i Nato och vilka som inte gör det. 

”Nato är på väg att ta med ett land som har en mycket lång gräns mot Ryssland. Ingen bryr sig om vad Putin säger om det.”

Men om Ukraina lyfter frågan om ett Natomedlemskap möts det omedelbart av hundratals argument om att Ukraina inte är redo, sa han. 

”Titta på vår arme, det är nu den starkaste i Europa. Vi utkämpar ett krig mot någon som är mycket större än vi är och vi är framgångsrika, mer än vad alla trodde”, sa Dmytro Kuleba. 

Han berättade att han mött kritik i Ukraina för att han är för kritiskt till Nato, att han inte är tillräckligt konstruktiv.  

”I början av kriget ansåg ukrainarna att Nato är den starka medan EU bara kunde uttrycka olika grader av oro och omtanke”, sa han, 

Men krig är ett test som visar hur man egentligen är. Och det har visat sig att EU kan åstadkomma saker EU inte ens själva trodde man var kapabelt till, medan Nato i stort sett stått på sidlinjen, enligt utrikesministern.   

Han tror att det är allierade i Nato som inte låter Nato som institution gör mer av oro för ett krig mellan Ryssland och Nato. 

”Men när det kommer till Finland och Sverige är det ingen som lyfter att det ökar risken för krig mellan Ryssland och Nato. Det finns ett element av hyckleri i det.”

Dmytro Kuleba sa samtidigt att han förstår att omständigheterna inte är de bästa för att Nato i det här läget ska kunna visa sin bästa sida.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?