Antalet smittade i Sverige uppgick 60 personer på torsdagseftermiddagen, men arbetet med att isolera och stoppa fortsatt spridning fungerar bra, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Samtidigt kastar virusets framfart stora skuggor över näringslivet. På senare tid har exemplen varit många på att företag går längre i sina försiktighetsåtgärder än vad myndigheterna rekommenderar. Ett färskt exempel är SAS, som på tisdagen stoppade alla flygningar till norra Italien - en region som inte omfattas av några reserestriktioner från Utrikesdepartementet.
”Vi har en kontinuerlig dialog med UD och diskuterar när det är dags och lagom att göra reseavrådan. Det är en inte helt okomplicerad sak. Dels finns väldigt mycket finansiella och försäkringsmässiga aspekter man måste ha med sig. Dels måste man tänka framåt: Var lägger vi ribban någonstans om vi får fall i fler delar av världen”, säger Anders Tegnell.
Vad tycker du om SAS beslut att sluta flyga till norra Italien?
”Det är något som SAS måste stå för i relation till sin personal”, säger Anders Tegnell.
”Jag har stort förståelse för att ibland är oron så stor att man tvingas ta en del beslut som inte är så välgrundade i fakta”, säger han vidare.
SAS har fattat ett beslut som inte är välgrundat i fakta?
”Det är inte grundat i någon medicinsk vetenskaplig bedömning av risker för personalen. De är väldigt små om de över huvudtaget finns.”
Hur många dagar är man smittsam innan man uppvisar symptom?
”Inga alls. Möjligen timmar, om det ens”, säger han men påpekar samtidigt att symptomen kan vara milda.
Företag som portar personer som varit i norra Italien på sina arbetsplatser har fattat beslut som inte är grundat på fakta?
”Det grundas inte på medicinsk smittskyddsvetenskap, sedan kan det finnas andra fakta: Oro hos personalen och andra fakta som jag inte känner till.”
MSB:s avdelningschef Anneli Bergholm Söder menar att det är viktigt att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer också för företag. Men hon vill inte lägga sig i de fall där företag väljer att gå längre än rekommendationen.
Finns det några nackdelar med det?
”Nackdelen är att vi inte agerar samlat, men om man väljer att ta de här mer långtgående åtgärderna är upp till varje företag”, säger hon.
MSB flaggade på torsdagen för att det kan komma att uppstå brist på skyddsutrustning - ofta tillverkad i Kina - och vissa komponenter till telekomutrustning.
”Det är många i världen som köper skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel”, säger Anneli Bergholm Söder.
Regeringen kom på torsdagen med beskedet att Socialstyrelsen företräder Sverige i en EU-gemensam upphandling av skyddsutrustning.