1515
Annons

Folkhälsomyndigheten om virusläget: Problem med viss trötthet

Ett fortsatt gynnsamt virusläge i Sverige. Men ökad smittspridning på flera håll i världen bekymrar Folkhälsomyndigheten inför hösten.

”Det är naturligtvis oroande att läget är sämre, inte minst i Europa”, säger generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Foto:Ali Lorestani/TT

Coronaviruset fortsätter att sprida sig globalt. Sydamerika, USA och södra Europa visar alla tecken på en hög smittspridningstakt.

Samtidigt har även Norge och Danmark rapporterat en ökad smittspridning den senaste tiden – och Danmark har nu flest nya fall av covid-19 i Norden sett till antal invånare. Men att två av Sveriges grannländer går åt fel håll är inte nödvändigtvis mer oroande än utvecklingen i andra europeiska länder, enligt Folkhälsomyndigheternas generaldirektör Johan Carlson.

”Hur smittspridningen sker har vi naturligtvis all anledning att studera i Norge och Danmark. Men också vad som händer i Nederländerna, Belgien och Spanien och hur de nationella myndigheterna ser på läget där”, säger Carlson på tisdagens coronapressträff.

Nyligen publicerade Svenska Dagbladet en intervju med flera internationella virusexperter som hävdade att många länder nu sneglar mot den tidigare utskällda svenska coronamodellen.

Det talades om en svensk revansch – men någon sådan revansch intresserar inte Folkhälsomyndigheten.

”Mycket av det här är ju mer mediala frågor. Men de där intervjuerna speglar att många länder är i ett läge där man inser att man inte kan gå tillbaka till 'lock downs', det finns ingen acceptans för det”, säger Johan Carlson.

”Då tittar man mycket på hur vi har byggt upp strategin här i vårt land och det ser vi också på intresset från andra myndigheter och organisationer”, fortsätter han.

I Sverige fortsätter den nedåtgående trenden med antalet smittade och ytterligare en person med bekräftad covid-19 har rapporterats död visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Därmed har 5 838 smittade personer avlidit i landet. Totalt har 85 707 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Trots det ser myndigheten tecken på att svenskarna inte alltid håller sig till rekommendationerna om social distansering.

”Vi har naturligtvis problem i ett antal områden, med en viss trängsel och trötthet, framför allt i yngre grupper”, säger Carlson.

Inför hösten och vintern väntar en tydlig utmaning när influensasäsongen närmar sig.

”Risken är att både influensa och covid-19 kommer spridas i vinter, vilket är bekymmersamt. Därför drar regionerna i gång vaccination (av influensa, reds. anm.) den 3 november. Prioriteringsordningen liknar den vi har kommit överrens om för covid, om och när vi får vaccin”, säger Johan Carlson.

Det innebär att influensavaccinet i första hand kommer att ges till bland annat äldre, riskgrupper och viss personal inom vård och omsorg.

Från 1 december erbjuds övriga grupper i samhället att vaccinera sig mot influensa. På en fråga vid tisdagens presskonferens om vad han är mest orolig för inför hösten svarar Carlson:

”Det som vi har oroat oss för hela tiden när det gäller det här viruset: Den oberäknelighet och tendens till superspridning av lokala utbrott som hela tiden har drivit den här pandemin. Först till Korea, sen till Italien, andra delar av Europa och sedan Sverige.”


Nu är covid-19 inte längre samhällsfarlig

Inga mer krav på smittspårning och karantän. Från och med i dag fredag avskaffas pandemilagen, och covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig sjukdom.

Foto:Paul Wennerholm/TT

Det må vara första april, men det är inget skämt. Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, mer känd som pandemilagen, har upphört att gälla. Covid-19 klassas numera inte heller som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.

Beslutet, som fattades av riksdagen förra onsdagen, börjar gälla från och med i dag den 1 april.

”Det här är tack vare den goda vaccinationstäckningen som skyddar mot allvarlig sjukdom. Då ser vi inte längre att den ska klassas som allmänfarlig, för att den inte påverkar samhället på samma sätt”, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt henne gör myndigheten bedömningen att de inte kommer att behöva ta tillbaka klassificeringen som samhällsfarlig.

”Om det inte uppstår en ny variant där vaccinen inte har effekt mot allvarlig sjukdom och där vi har en annan sjukdomsbild.”

Men att pandemilagen slopas och klassificeringen ändras innebär inte att covid-19 försvinner. Det pågår fortfarande en pandemi, påpekar Sara Byfors.

”Därför är en grundläggande rekommendation att man ska fortsätta att stanna hemma om man är sjuk, för att inte sprida covid eller vad det kan vara för sjukdom.”

Sjukdomen räknas också alltjämt som anmälningspliktig, vilket innebär att sjukvården måste anmäla alla konstaterade fall till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Inom vård och omsorg måste covid-19 fortfarande också smittspåras, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten.

”Det måste finnas en smittspårning inom vården och äldreomsorgen, där det finns individer som har en risk för allvarlig sjukdom av covid-19. Det är fortsatt viktigt att inte sjukdomen kommer in i sjukvården”, säger Sara Byfors.

Pandemilagen, som trädde i kraft den 10 januari förra året, gav regeringen befogenheter att själv besluta eller överlåta myndigheter att besluta om särskilda begränsningar för att förhindra smittspridningen av covid-19. I normala fall ska sådana beslut fattas av riksdagen.

Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning om en ny smittskyddslag, bättre anpassad för framtida pandemier. De slutliga förslagen ska slutredovisas den 31 augusti 2023.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?