Annons

Folkhälsomyndigheten om virusläget: Problem med viss trötthet

Ett fortsatt gynnsamt virusläge i Sverige. Men ökad smittspridning på flera håll i världen bekymrar Folkhälsomyndigheten inför hösten.

”Det är naturligtvis oroande att läget är sämre, inte minst i Europa”, säger generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Foto:Ali Lorestani/TT

Coronaviruset fortsätter att sprida sig globalt. Sydamerika, USA och södra Europa visar alla tecken på en hög smittspridningstakt.

Samtidigt har även Norge och Danmark rapporterat en ökad smittspridning den senaste tiden – och Danmark har nu flest nya fall av covid-19 i Norden sett till antal invånare. Men att två av Sveriges grannländer går åt fel håll är inte nödvändigtvis mer oroande än utvecklingen i andra europeiska länder, enligt Folkhälsomyndigheternas generaldirektör Johan Carlson.

”Hur smittspridningen sker har vi naturligtvis all anledning att studera i Norge och Danmark. Men också vad som händer i Nederländerna, Belgien och Spanien och hur de nationella myndigheterna ser på läget där”, säger Carlson på tisdagens coronapressträff.

Nyligen publicerade Svenska Dagbladet en intervju med flera internationella virusexperter som hävdade att många länder nu sneglar mot den tidigare utskällda svenska coronamodellen.

Det talades om en svensk revansch – men någon sådan revansch intresserar inte Folkhälsomyndigheten.

”Mycket av det här är ju mer mediala frågor. Men de där intervjuerna speglar att många länder är i ett läge där man inser att man inte kan gå tillbaka till 'lock downs', det finns ingen acceptans för det”, säger Johan Carlson.

”Då tittar man mycket på hur vi har byggt upp strategin här i vårt land och det ser vi också på intresset från andra myndigheter och organisationer”, fortsätter han.

I Sverige fortsätter den nedåtgående trenden med antalet smittade och ytterligare en person med bekräftad covid-19 har rapporterats död visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Därmed har 5 838 smittade personer avlidit i landet. Totalt har 85 707 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Trots det ser myndigheten tecken på att svenskarna inte alltid håller sig till rekommendationerna om social distansering.

”Vi har naturligtvis problem i ett antal områden, med en viss trängsel och trötthet, framför allt i yngre grupper”, säger Carlson.

Inför hösten och vintern väntar en tydlig utmaning när influensasäsongen närmar sig.

”Risken är att både influensa och covid-19 kommer spridas i vinter, vilket är bekymmersamt. Därför drar regionerna i gång vaccination (av influensa, reds. anm.) den 3 november. Prioriteringsordningen liknar den vi har kommit överrens om för covid, om och när vi får vaccin”, säger Johan Carlson.

Det innebär att influensavaccinet i första hand kommer att ges till bland annat äldre, riskgrupper och viss personal inom vård och omsorg.

Från 1 december erbjuds övriga grupper i samhället att vaccinera sig mot influensa. På en fråga vid tisdagens presskonferens om vad han är mest orolig för inför hösten svarar Carlson:

”Det som vi har oroat oss för hela tiden när det gäller det här viruset: Den oberäknelighet och tendens till superspridning av lokala utbrott som hela tiden har drivit den här pandemin. Först till Korea, sen till Italien, andra delar av Europa och sedan Sverige.”


Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?