Annons

Folkhälsomyndigheten: ”Munskyddsfrågan är inte död”

Ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten arbetar med att ta fram riktlinjer för användning av munskydd, och frågan arbetas med ”för högtryck”.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Foto:Henrik Montgomery/TT

Sammanlagt har 5.790 smittade personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige. Även om smittspridningen ökar i vissa län har den i landet som helhet planat ut, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Vi ser en situation som är en viss ökning, både i Västra Götaland och i Skåne, av antalet identifierade fall”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

”I många andra regioner är det ett väldigt gott läge, i de så kallade semesterlänen har vi också ett en ökning som har varit ganska måttlig”, säger Johan Carlson.

Totalt har 85.219 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Folkhälsomyndigheten arbetar med att ta fram riktlinjer för användning av munskydd, till exempel i situationer med mycket trängsel. Riktlinjerna ska tas fram i samarbete med regionernas smittskyddsenheter, säger Carlson.

”Munskyddsfrågan är inte död, utan den arbetas med för högtryck.”

”Vi kommer att rapportera i den här frågan när vi rapporterar regeringsuppdraget om några veckor.”

Folkhälsomyndigheten vill dock inte i nuläget utfärda en generell rekommendation för allmänheten att använda munskydd i till exempel kollektivtrafiken.

”Jag vill inte ge något carte blanche för transportföretagen att säga att vi kan fylla på i våra bussar och tåg för nu kan vi ha munskydd. Då har vi en försämrad situation”, säger Johan Carlsson.

Länder i Nord- och Sydamerika, däribland USA, Brasilien och Argentina dominerar smittspridningen av coronaviruset just nu, säger Johan Carlson.

”I Europa har vi en ganska likartad smittspridning. Ett stort antal länder som låg lågt under sin lockdown har en betydligt högre smittspridning än Sverige.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?