1515

Folkhälsomyndigheten: Munskydd kan bli regel vid lokala utbrott

Det kan bli restriktioner för personer som bor tillsammans med en person som är drabbad av covid-19. Munskydd och lokala begränsningar kan också bli aktuella. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en presskonferens tillsammans med regeringen.

Foto:Janerik Henrsson/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) berättar att man arbetar med ett långsiktigt perspektiv i arbetet med pandemin, det är det perspektivet alla bör ha, menar hon.

Folkhälsomyndigheten har tidigare presenterat tre scenarier för smittspridningen, där ett handlar om en avtagande spridning, medan två scenarier handlar om ökande spridning. Utifrån detta har berörda myndigheter fått i uppdrag att analysera hur man ska arbeta inför detta, som nu presenteras.

”Ett fokusområde som Folkhälsomyndigheten lyfter är att stärka förmågan att hantera lokala utbrott”, säger Hallengren.

Råden till allmänheten kommer till hösten på det stora hela kvarstå, men det kan även tillkomma lokala råd och begränsningar av allmänna sammankomster, säger Lena Hallengren. Det kan även komma restriktioner för personer som bor med smittade personer.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det finns all anledning att hålla fast vid grundbultarna i strategin, eftersom smittan ökar i många länder i Europa. Fortsatt är själva stommen i bekämpningen i pandemin de tre huvudpelarna: tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk, och håll avstånd till andra, säger han.

Men det är viktigt med regionala och lokala strukturer på plats för eventuella lokala utbrott, säger Johan Carlson. Man ska även underlätta arbetet med att kartlägga var smittspridningen sker i landet för att kunna följa den i realtid.

”De rekommendationer som vi ger är de lägsta möjliga för hela landet”, säger Johan Carlson.

Man ser även över arbetet med att ha restriktioner för personer som bor med smittade, exempelvis att vuxna som bor med en smittad person arbetar hemma.

Johan Carlson säger att man kan skärpa restriktionerna lokalt om det skulle behövas vid ett utbrott. Exempelvis att begränsa allmänna sammankomster i ett särskilt geografiskt område. Även munskydd kan ha ett värde ”under en övergångstid” vid sådana händelser, säger Carlson. Han utvecklar att det till exempel kan gälla vid trängsel i kollektivtrafiken, innan man hinner ”bygga bort trängseln”.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?