Hoppa till innehållet

Annons

Folkhälsomyndigheten: Munskydd kan bli regel vid lokala utbrott

Det kan bli restriktioner för personer som bor tillsammans med en person som är drabbad av covid-19. Munskydd och lokala begränsningar kan också bli aktuella. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en presskonferens tillsammans med regeringen.

Foto:Janerik Henrsson/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) berättar att man arbetar med ett långsiktigt perspektiv i arbetet med pandemin, det är det perspektivet alla bör ha, menar hon.

Folkhälsomyndigheten har tidigare presenterat tre scenarier för smittspridningen, där ett handlar om en avtagande spridning, medan två scenarier handlar om ökande spridning. Utifrån detta har berörda myndigheter fått i uppdrag att analysera hur man ska arbeta inför detta, som nu presenteras.

”Ett fokusområde som Folkhälsomyndigheten lyfter är att stärka förmågan att hantera lokala utbrott”, säger Hallengren.

Råden till allmänheten kommer till hösten på det stora hela kvarstå, men det kan även tillkomma lokala råd och begränsningar av allmänna sammankomster, säger Lena Hallengren. Det kan även komma restriktioner för personer som bor med smittade personer.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det finns all anledning att hålla fast vid grundbultarna i strategin, eftersom smittan ökar i många länder i Europa. Fortsatt är själva stommen i bekämpningen i pandemin de tre huvudpelarna: tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk, och håll avstånd till andra, säger han.

Men det är viktigt med regionala och lokala strukturer på plats för eventuella lokala utbrott, säger Johan Carlson. Man ska även underlätta arbetet med att kartlägga var smittspridningen sker i landet för att kunna följa den i realtid.

”De rekommendationer som vi ger är de lägsta möjliga för hela landet”, säger Johan Carlson.

Man ser även över arbetet med att ha restriktioner för personer som bor med smittade, exempelvis att vuxna som bor med en smittad person arbetar hemma.

Johan Carlson säger att man kan skärpa restriktionerna lokalt om det skulle behövas vid ett utbrott. Exempelvis att begränsa allmänna sammankomster i ett särskilt geografiskt område. Även munskydd kan ha ett värde ”under en övergångstid” vid sådana händelser, säger Carlson. Han utvecklar att det till exempel kan gälla vid trängsel i kollektivtrafiken, innan man hinner ”bygga bort trängseln”.

Innehåll från LexusAnnons

Komfort och kvalitet – allt viktigare för elbilar

Elbilsbranschen har ökat kraftigt de senaste åren – och snart är varannan bil i Sverige elektrifierad.

På en mognare marknad fokuserar konsumenterna inte bara på räckvidd och batteriprestanda.

Nu pekar trenden på att kvalitet, komfort och hantverk blir allt mer prioriterat – och Lexus satsar på att ta täten.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Under 2022 har elbilsmarknaden i Sverige nått nya höjder och under året var 33 procent av alla nya bilar som såldes en elbil. Det innebär att antalet nyregistrerade elbilar ökade med hela 65 procent 2022 jämfört med året innan, enligt Mobility Sweden.

Men med en allt mer mogen marknad följer också allt högre krav från konsumenterna.

Trenden är tydlig: det räcker inte längre att erbjuda bilar med lång räckvidd och god batteriprestanda – kvalitet, komfort och hantverk blir allt viktigare.

Ett exempel på detta är nya Lexus RZ, som sätter en ny standard för elbilar i premiumsegmentet. Den japanska biltillverkaren gör det genom att kombinera banbrytande teknik och, just, hög komfort.

Lexus nya elbil kryllar av innovationer

Lexus RZ introducerar innovativa funktioner som panoramatak med dimmer – Dimoramatak – och en kupévärmare som inte påverkar batteriets prestanda.

Dessutom är RZ byggd på den nya e-TNGA-plattformen, vilket ger förbättrat vridmoment, väghållning och chassikonstruktion. Lexus Link-systemet har en mängd uppkopplingsfunktioner och reseplaneringsverktyg, medan Lexus Safety System+ ger avancerade säkerhetsfunktioner för att upptäcka och undvika faror.

Med en batterigaranti på 10 år eller 1 000 000 kilometer ger Lexus RZ trygghet för konsumenterna, samtidigt som den höga kvaliteten och komforten gör den till en framtida konkurrent bland elbilsmodeller i premiumsegmentet.

När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera