Socialminister Lena Hallengren (S) berättar att man arbetar med ett långsiktigt perspektiv i arbetet med pandemin, det är det perspektivet alla bör ha, menar hon.
Folkhälsomyndigheten har tidigare presenterat tre scenarier för smittspridningen, där ett handlar om en avtagande spridning, medan två scenarier handlar om ökande spridning. Utifrån detta har berörda myndigheter fått i uppdrag att analysera hur man ska arbeta inför detta, som nu presenteras.
”Ett fokusområde som Folkhälsomyndigheten lyfter är att stärka förmågan att hantera lokala utbrott”, säger Hallengren.
Råden till allmänheten kommer till hösten på det stora hela kvarstå, men det kan även tillkomma lokala råd och begränsningar av allmänna sammankomster, säger Lena Hallengren. Det kan även komma restriktioner för personer som bor med smittade personer.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det finns all anledning att hålla fast vid grundbultarna i strategin, eftersom smittan ökar i många länder i Europa. Fortsatt är själva stommen i bekämpningen i pandemin de tre huvudpelarna: tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk, och håll avstånd till andra, säger han.
Men det är viktigt med regionala och lokala strukturer på plats för eventuella lokala utbrott, säger Johan Carlson. Man ska även underlätta arbetet med att kartlägga var smittspridningen sker i landet för att kunna följa den i realtid.
”De rekommendationer som vi ger är de lägsta möjliga för hela landet”, säger Johan Carlson.
Man ser även över arbetet med att ha restriktioner för personer som bor med smittade, exempelvis att vuxna som bor med en smittad person arbetar hemma.
Johan Carlson säger att man kan skärpa restriktionerna lokalt om det skulle behövas vid ett utbrott. Exempelvis att begränsa allmänna sammankomster i ett särskilt geografiskt område. Även munskydd kan ha ett värde ”under en övergångstid” vid sådana händelser, säger Carlson. Han utvecklar att det till exempel kan gälla vid trängsel i kollektivtrafiken, innan man hinner ”bygga bort trängseln”.