1515

Folkhälsomyndigheten inte orolig – trots ökningen av antalet fall

Totalt har nio nya fall av coronavirus i Sverige konstaterats under dagen. Samtliga har rest i norra Italien.

Trots det är Folkhälsomyndigheten inte orolig.

”Det finns ingen anledning att tro att vi inte kan hantera det här”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Foto:Claudio Bresciani/TT

På kort tid har antalet virussmittade personer i Sverige nästan fördubblats – från 14 bekräftade fall i helgen till 24 under tisdagen. Skåne har fått sitt första fall, ett nytt fall i Jönköping, fyra i Stockholmsområdet och tre nya fall har bekräftats i Göteborgsområdet.

Men den snabba utvecklingen innebär inte att risken för en omfattande spridning har ökat avsevärt. En stor förklaring till det är enligt Folkhälsomyndigheten att samtliga nya insjuknade har smittats utomlands.

”Att se en massa fall som har smittats i landet hade varit en helt annan sak. Att många varit i andra länder är relativt oproblematiskt så länge vi har koll på det”, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Under måndagen höjde myndigheten risknivåbedömningen för allmän smitta i Sverige från låg till måttlig, men Tegnell menar fortfarande att beredskapen är bra.

”Det viktigaste är att hitta fallen snabbt och att man har kontroll på dem. Alla är väl underrättade med vad som händer och det finns ingen anledning att tro att vi inte ska kunna bryta smittkedjan”, säger han.

Norra Italien har klassats som ett riskområde där över 2 000 personer har smittats. Det är också där alla de nio personer i Sverige som konstaterats smittade under dagen rest.

Sedan tidigare avråder utrikesdepartementet från alla resor till både Kina och Iran. Men i nuläget avråder man inte från resor till Italien.

”Men vi följer utvecklingen”, säger Sara Brynedal, presskommunikatör på UD.

Region Skåne berättade redan under måndagen att en person som preliminärt testats positivt för det nya coronaviruset. Detta har nu bekräftats i en ny provtagning. Den smittade är en man i 25-årsåldern som varit i norra Italien där han besökt olika städer.

”Han mår efter omständigheterna väl. Han har inte varit sjuk under Italienvistelsen och inte under resan hem utan insjuknade efter att han kom in till Sverige”, säger Eva Melander, smittskyddsläkare, Region Skåne, på en pressträff.

Mannen är inlagd på ett isoleringsrum på infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus SUS. Smittspårning pågår, men Eva Melander säger att mannen agerat helt korrekt sedan han insjuknat och till exempel inte åkt kollektivt.

En kvinna i 50-årsåldern i Jönköpings län som varit på resa till norra Italien har satts i hemkarantän. Hon var med på samma resa som den man, även han i 50-årsåldern, som bekräftades vara smittad den 28 februari.

De tre smittade från Göteborgsområdet har också rest tillsammans och bedöms ha en relativt mild sjukdomsbild.

Enligt Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm, konstaterades de fyra fallen i Stockholmsregionen alla på måndagskvällen.

”Det är tre individer som är besläktade med varandra och de har varit i provinserna som klassas som riskområden.”

Follin säger att ökningen av antalet konstaterade fall är förväntad eftersom många varit på resa i regionen.

”Vi har ökat vår kapacitet för provtagning så att vi kan göra 150 provtagningar per dygn.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?