ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Folkhälsoministern öppnar för läskskatt

  • Foto: TT

Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) öppnar upp för möjligheten att Sverige inför en läskskatt för att motverka fetma, rapporterar Sveriges Radio.

Regeringen väntar just nu på en utredning av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket för att komma åt den ökade övervikten. Bland annat nämns en studie i Berkeley som visat att konsumtionen av sötade drycker minskade med en femtedel sen skatten infördes i form av en punktskatt.

"Jag tycker absolut att man ska diskutera det. Vi får se vad myndigheterna kommer att presentera men jag tycker just att man ska se det som en pusselbit i en större helhet", säger Wikström i en kommentar till radion.

Han tillägger dock bland annat att "Inför man bara läskskatt och struntar i det andra så tror jag inte att vi når målet om att kunna få ner fetma och övervikt".

Enligt radion är det flera länder som testar olika former av sockerskatt, däribland Storbritannien, Portugal, Mexiko och USA.

I början av mars gick till exempel den amerikanska läskjätten PepsiCo ut med att de kommer att dra ner på 80-100 arbetstillfällen i Philadelphia på grund av sockerskatten som ska ha minskat efterfrågan på deras produkter med 40 procent.

De tre äldsta punktskatterna i Sverige är tobak, alkohol och energi, enligt Wikipedia.

Tyck till