1515
Annons

Följ utvecklingen i USA direkt i Di TV

De stora demonstrationerna i Washington till stöd för Donald Trump urartade under onsdagen då anhängare till presidenten stormade kongressbygganden. Situationen lugnade ned sig efter att utegångsförbudet började gälla klockan 18. En person är hittills bekräftad död.

Foto:Evan Vucci

Senaste nytt:

- Certifieringsprocessen av valresultatet återupptogs klockan 20 på onsdagskvällen lokal tid. Flera kongressledamöter har meddelat att de inte längre kommer att motsätta sig certifieringen av valresultatet.

- 13 personer har totalt gripits, enligt Washington-polisen.

- Twitter meddelade klockan 19 att man låser Donald Trumps konto under 12 timmar efter att ha tagit bort flera inlägg som uppmuntrat demonstranterna.

- Melania Trumps stabschef lämnade in sin avskedsansökan under kvällen som ett svar på händelseutvecklingen. 

- Donald Trumps säkerhetsrådgivare, justitieministern och utrikesminister Mike Pompeo tillhör dem som fördömt våldsamheterna. 

- Kongressledamöter uppges diskutera möjligheterna att avsätta Donald Trump, trots att bara två veckor återstår av hans presidentskap.

- Kvinnan som skottskadades inne i kongressbyggnaden har avlidit på sjukhuset. 

- Efter att utegångsförbudet började gälla klockan 18 har många demonstranter lämnat kongressområdet. Poliser tågar sakta med sköldar mot de Trump-anhängare som vägrar att gå hem. Än så länge utan sammandrabbningar. 

Det här har hänt: 

Klockan 13 inledde ledamöterna i representanthuset och senaten sitt sammanträde för att certifiera resultatet från presidentvalet - en process som normalt bara brukar vara en formalitet. Men på grund av president Trump och hans allierades påståenden om valfusk har processen fått betydligt mer uppmärksamhet, då flera republikanska ledamöter hade lovat att ifrågasätta valresultatet i ett antal delstater. 

Samtidigt hade tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats i huvudstaden för att visa sitt missnöje med ett val som de anser stulits från presidenten.

”Vi kommer aldrig att ge upp”, sade presidenten från en scen, och insisterade att han i själva verket vunnit ”överlägset”. Han uppmanade även demonstranterna att tåga mot kongressbygganden vid Capitol Hill.

En stund senare hade en stor grupp demonstranter tagit sig förbi ordningsmaktens barrikader utanför Kapitolium och vidare in i kongressbyggnaden. Kongressens sammanträde avbröts, ledamöterna evakuerades eller lade sig på golvet vid sina platser för att söka skydd.

Säkerhetsvakter och poliser drog vapen i byggnaden och försökte barrikadera representanthuset och senatens ingångar, då inkräktarna bankade på dörrarna. Fönster krossades och tårgas användes, bland annat i representanthusets kammare. 

En inkräktare lyckades ta sig hela vägen till senatens talarstol, där han satte sig och ropade att ”Trump vann det där valet”.

En kvinna skottskadades inne i kongressbyggnaden. Enligt NBC var det en polis som öppnade eld. Kvinnan avled på sjukhus under kvällen. 

Åtminstone ett explosivt föremål har upptäckts på området runt kongressen och en rörbomb uppges ha hittats vid Republikanernas partihögkvarter i Washington. Även Demokraternas högkvarter evakuerades då ett misstänkt paket hittats där, enligt New York Times.

Flera poliser skadades dessutom i samband med stormningen, men runt klockan 18 lokal tid hade man kontroll över situationen i kongressbyggnaden då samtliga ledamöter evakuerats.

Även utanför kongressen lugnade situationen ned sig något under kvällen efter att huvudstadens borgmästare utfärdat utegångsförbud från klockan 18 till klockan sex på torsdagsmorgonen lokal tid.

Nationalgardet i Washington DC kallades in i sin helhet, med 1 100 man. Granndelstaten Virginia skickade sitt nationalgarde och 200 delstatspoliser. Även Maryland skickade förstärkningar.

Medan kaoset pågick uppmanade president Trump demonstranterna som tagit sig in i kongressbyggnaden att undvika våld och att respektera polisen via Twitter. 

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer svarade snabbt: ”Är det inte lite för sent nu?” 

Den tillträdande presidenten Joe Biden krävde att Trump gick ut i direktsänd tv och försökte stoppa ”belägringen”.

När USA:s president väl trädde fram gjorde han det i ett videoklipp som han delade på Twitter. Han inledde med att säga att han faktiskt vann presidentvalet och att ”alla vet om det”.

”Men ni måste gå hem nu. Vi måste ha fred”, säger han.

Trump fortsatte sedan att beklaga sig över ”det inträffade” och visade också sin uppskattning för människorna han riktat sig till.

”Vi älskar er, ni är väldigt speciella. Ni har sett hur det går, ni har sett hur andra blir behandlade, som är så onda. Jag förstår hur ni känner. Men vänd hem, på ett fredligt vis.”

Twitter har, som många gånger tidigare, satt en särskild markering vid inlägget där det påminns om att påståendena om valet inte är vedertagna. Inlägget går heller inte att svara på eller sprida vidare, med hänvisning till risk för våldsamheter. Senare under kvällen låste Twitter presidentens konto under 12 timmar. 

President Trump har under de senaste veckorna utövat påtryckningar mot sina partikamrater och försökt få dem att bekänna färg i frågan om hans obelagda påståenden om omfattande valfusk. De som inte håller med är svaga, har han understrukit, med förmaningar om att dessa politiker inte kommer att få hans viktiga välsignelse i framtiden.

Han har också krävt att vicepresident Mike Pence, som har en talmansroll i senaten, ska skrida till handling utanför sitt mandat och på något vis stoppa förfarandet i senaten.

Pence valde en mellanväg: Han sade å ena sidan att konstitutionen hindrar honom från att på egen hand fatta beslut om vilka röster som ska räknas eller inte. Å andra sidan sade han sig dela ”många amerikaners oro” kring presidentvalets genomförande och poängterade att det var hans plikt att låta skeptiska röster komma till tals.

När det stod klart att Pence inte skulle göra som Trump ville twittrade presidenten att vicepresidenten ”inte hade mod nog att göra vad som behövde göras för att skydda vårt land och vår konstitution”.

”USA kräver sanningen!”, skrev presidenten, ungefär samtidigt som anhängare till honom började samlas utanför Kapitolium.

I vanliga fall handlar det som sker i den amerikanska kongressen om ett högst formellt förfarande, men i år är situationen annorlunda.

En lång rad republikanska toppolitiker – många med omval att tänka på de kommande åren – har sällat sig i Trumps led och hade förberett långa och krångliga invändningar. Elektorsrösterna började läsas upp, delstat för delstat i bokstavsordning, och de första protesterande händerna höjdes redan vid Arizona.

Invändningarna väntas inte göra någon skillnad i praktiken, men däremot förlänga processen med åtskilliga timmar.

”De vill visa sig Trump-trogna för de republikanska kärnväljarna. Det handlar om en rå politisk kalkyl”, säger Erik Åsard, USA-kännare och professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Mike Pence meddelade under kvällen att de våldsamma demonstranterna kommer att ställas inför rätta med lagens alla medel, rapporterar Reuters.

Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten, var länge tyst efter presidentvalet när presidenten började ifrågasätta resultatet. Först efter några veckor gick han ut och gratulerade Joe Biden till segern, även om det inte på något vis råder konsensus om detta inom partiet.

”Om detta val skulle omkullkastas av enstaka anklagelser från den förlorande sidan skulle vår demokrati hamna i en dödsspiral”, sade McConnell bara en stund före det att demonstranterna stormade Kapitolium.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?