Annons

Följ förhören i riksrättsutredningen mot Donald Trump

Riksrättsutredningen mot president Donald Trump går in i en ny fas när representanthuset nu börjar tv-sända utfrågningar av vittnen.

Först ut är en amerikansk toppdiplomat i Ukraina.

Adam Schiff är ordförande i representanthusets underrättelseutskott där utfrågningarna sker.
Adam Schiff är ordförande i representanthusets underrättelseutskott där utfrågningarna sker.Foto:Jim Lo Scalzo

De öppna utfrågningarna skapar enorma rubriker i USA där medierna är fulla av guider för nyfikna tittare. Men så är ämnet också kittlande.

I centrum står frågan om huruvida president Donald Trump begick ett allvarligt brott när han i somras ringde sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj och bad honom att utreda demokraten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.

Vissa anser att det är ett brott mot USA:s stränga vallagar, i vilka det står att det är olagligt att ”medvetet begära, acceptera eller ta emot” hjälp eller donationer från någon utländsk medborgare. Andra anser att presidenten inte gjort något fel.

Kaliforniendemokraten Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, har sin uppfattning klar: Att be Ukrainas president om ”en tjänst”, som Trump gjorde, är maffiametoder, tycker han.

Så uttrycker sig en maffiaboss, sade Schiff för en tid sedan.

Presidenten å sin sida har kallat demokraten för en ”dubbel-korrupt politiker” och ”opålitlige Schiff”. Han har också avfärdat utredningen som en bluff och en häxjakt.

Det är i Schiffs utskott som de närmaste veckornas öppna utfrågningar äger rum. På onsdagen har USA:s chargé d’affaires i Ukraina William Taylor samt den högt uppsatte UD-tjänstemannen George Kent kallats. Båda har tidigare frågats ut bakom stängda dörrar om försöken att pressa Ukraina att genomföra utredningen, skriver webbtidningen Politico.

Protokoll från vissa förhör har offentliggjorts och enligt dessa ska Taylor ha bekräftat att Trump villkorade utbetalningen av militärt bistånd till Ukraina med den önskade utredningen.

På fredag är det så dags för den tidigare Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch att framträda.

Ett skäl till att utfrågningarna hålls framför tv-kamerorna är att det demokratledda representanthuset i slutet av oktober antog en resolution som bland annat förordar mer öppenhet i riksrättsundersökningen. Det skedde efter klagomål från uppretade republikaner som önskar mer transparens och insyn i arbetet. Men tv-sändningarna spelar också Demokraterna i händerna; om riksrättsanklagelser faktiskt väcks är det viktigt att ha allmänhetens stöd.

De nya reglerna ger Republikanerna möjlighet att kalla egna vittnen, men sådana måste godkännas av det aktuella utskottets ordförande. Schiff har redan gjort tumme ner för motståndarpartiets önskan att kalla presidentaspiranten Joe Bidens son Hunter Biden och den anonyma visselblåsare som slog larm om Trumps Ukrainasamtal.

Däremot hoppas Demokraterna att Trumps stabschef Mick Mulvaney kommer till Capitolium.

Om några veckor är det tänkt att utredningen flyttar över till justitieutskottet, som leds av New Yorkdemokraten Jerry Nadler. Det är här det ska avgöras om bevisen är så graverande att riksrättsanklagelser ska väckas – det vill säga om presidenten gjort sig skyldig till ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”, som det står i grundlagen. I justitieutskottet får Donald Trumps advokater framträda och korsförhöra vittnen.

För att fatta beslut om riksrätt krävs enkel majoritet i representanthuset, vilket torde vara enkelt för Demokraterna. Att presidenten fälls i den republikandominerade senaten, som i sådana fall skulle agera domstol, är däremot osannolikt.

Riksrättsanklagelser skulle vara en skamfläck för president Donald Trumps eftermäle, men det är också något som presidenten kan använda inför nästa års presidentval. Bland Trumpanhängare väcker riksrättsutredningen ilska, många anser att Demokraterna som driver den är ”vänsterradikala och desperata”.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?