1515

Följ Annie Lööfs tal i Almedalen

Arbetslöshet skapar utanförskap och större samhällsklyftor, menar Centerpartiets ledare. Annie Lööf manade i sitt tal i Almedalen till fler jobb och en fortsatt kamp för ett öppnare samhälle.

Bild:Jesper Frisk

Centerpartiet presenterade tidigare på tisdagen förslag på hur fler långtidsarbetslösa ska ta sig in på arbetsmarknaden. Förutom slopade turordningsregler för små och medelstora företag vill man också bygga ut Yrkeshögskolan med 5.000 nya platser.

Annie Lööf återkom under tisdagens tal till arbetslöshetens påverkan på samhället. Statsminister Stefan Löfvén, som nobbat Almedalen till förmån för en egen Sverige-turné, fick sig en känga av centerledaren.

”Stefan Löfven, var han nu är på sin resa, borde skämmas”, sa hon om det bortglömda samhället i form av långtidssjukskrivna, outbildade och nyanlända.

Centerledaren menade att Arbetsförmedlingen kommer behöva förändras i grunden.

”Socialdemokraternas arbetspolitik nådde bäst före-datum för länge sedan”, sa Centerledaren och menade att regeringens motstånd mot lägre ingångslöner gör att färre kan ta sig in på arbetsmarknaden.

Annie Lööf ägnade stora delar att understryka riskerna med klyftor i samhället. Den förhandstippade alliansledaren markerade mot ett eventuellt framtida samarbete med Sverigedemokraterna.

”Alliansen är ett lagarbete. Vi ska sluta spela defensivt och i stället börja anfalla”, sa hon och meddelade att Centerpartiet inte ska söka stöd hos Sverigedemokraterna.

Centerledaren betonade att Sverige måste fortsätta kampen mot extremism och arbeta mot ett öppnare samhälle.

”Jag skäms över de historielösa människorna utan medkänsla och empati som förnekar Förintelsen. De hör inte hemma någon annanstans än på historiens soptipp”, sa hon om den Nazistiska motståndsrörelsens medverkan under Almedalsveckan.

Annie Lööf manade till minskade samhällsklyftor för ett bättre samhälle och en bättre ekonomisk tillväxt.

”Det är inte bara en socialistisk skröna att minskade klyftor gynnar ekonomin, det är nationalekonomi”, sa hon från scenen i Almedalen.

Annie Lööf hann också med att kommentera USA:s nya president och fokuserade på bristerna i klimatansvaret.

”Det kan gynna USA kortsiktigt men långsiktigt är det skadligt även för de amerikanska jobben. Det kommer bli tydligt att presidenten satsat på fel häst”, sa hon om Trumps backande från Paris-avtalet.

Även den svenska klimatpolitiken fick sig en känga.

”Utsläppen har ökat under de senaste åren, till skillnad mot under Centerpartiets ledning, när koldioxidutsläppen gick ned. Vi vet att vi behöver minska koldioxidutsläppen”, sa Annie Lööf.

”Vi måste ställa mer krav för att utvecklasm ot en grönare framtid. Klimatsmarta lösningar gynnar tillväxten”; sa den före detta näringsministern.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?