ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FN:s säkerhetsråd håller möte om Jemen

FN:s säkerhetsråd håller, på begäran av Storbritannien, ett brådskande möte i eftermiddag om Jemen, efter den inledda offensiven mot hamnstaden al-Hudaydah.

Tusentals liv är i fara enligt FN.

Det blir det andra mötet den här veckan som tar upp situationen i Jemen, och kommer att hållas bakom stängda dörrar.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah (Hodeidah), som är landets viktigaste plats för mottagande av hjälpsändningar.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson säger att militäroperationen runt om hamnstaden inte får stoppa inflödet av viktigt gods.

Trots att den saudiskledda alliansen beskjuter staden med granater och utför flygangrepp fortsätter FN tills vidare att leverera mat och nödleveranser via hamnen.

Över 22 miljoner människor i Jemen är i behov av någon form av hjälp, enligt FN.

FN:s Jemensändebud Martin Griffiths säger att han fortsätter att förhandla för att hålla hamnstaden öppen och uppmanar alla parter att vara återhållsamma.

USA:s försvarsminister Jim Mattis ger Martin Griffiths sitt starka stöd för att få konfliktens parter till förhandlingsbordet, enligt ett uttalande från Pentagon.

Huthirebellerna tog kontroll över staden 2014 och den saudiskledda alliansen hävdar att de använder al-Hudaydah för att smuggla iransktillverkade vapen in i Jemen, för att sedan exempelvis skjuta robotar mot Saudiarabiens huvudstad Riyad. Anklagelserna avfärdas kategoriskt av såväl Huthirebellerna som Teheran.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies