ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FN:s nödrop: Behöver 270 miljarder för världens kriser

  • FN:s högkvarter i New York. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Omkring 270 miljarder kronor. Så mycket behöver FN för att möta hoten i ett antal eskalerande konflikter samt för att lindra konsekvenser från klimatförändringar.

Världsorganisationens vädjan på onsdagen på närmare 29 miljarder dollar är ett tragiskt ”rekord i modern tideräkning”, enligt FN:s kriskoordinator Mark Lowcock och räknar då tiden efter andra världskriget.

I rapporten Global humanitär översikt beräknar FN att 168 miljoner människor behöver något slag av krishjälp under 2020. Klimatförändringar och risker med naturkatastrofer är en del.

Men Lowcock varnar speciellt för att väpnade konflikter karakteriseras av nya och otäcka drag:

”Stridande visar fullständig avsaknad av respekt för humanitära lagar, säger han och konstaterar att attacker mot skolor och sjukhus ökar i antal. Civila drabbas i större utsträckning, ofta med både kroppsliga och svåra psykiska problem som resultat”.

Venezuela är det krisland där behovet ökar mest. För 2019 behövde landet omkring 740 miljarder dollar i stöd, enligt FN. Nästa år skrivs behovet upp till 1,35 miljarder dollar.

Värst är läget i Syrien och Jemen. FN vädjar om mer än 3 miljarder dollar för insatser i de två krigsdrabbade länderna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer