1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

FN värvar Tetra Pak-chef till innovationscentret i Lund

Hon har varit global chef för sex innovationscenter inom Tetra Pak. Nu byter Sarah Emond roll och blir ansvarig för FN:s innovationscenter i forskningsparken Ideon i Lund, med uppgift att lösa världsproblem som svält, fattigdom, utbildning, ohälsa och att rädda klimatet.

Sarah Emond blir ansvarig för FN:s innovationscenter i forskningsparken Ideon i Lund.
Sarah Emond blir ansvarig för FN:s innovationscenter i forskningsparken Ideon i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen
Grete Faremo från UNOPS talade vid invigningen på Scandic Hotell i Lund.
Grete Faremo från UNOPS talade vid invigningen på Scandic Hotell i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen
Ibrahim Baylan talade vid invigningen på Scandic Hotell i Lund.
Ibrahim Baylan talade vid invigningen på Scandic Hotell i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen

Hon är fjärde generationen i familjen Emond, som 1947 startade Eslövsföretaget Kronosept med fokus på tillverkning av hygienprodukter för kvinnor.

Men istället för att axla rollen som familjeföretagare satsade Sarah Emond på en internationell karriär i förpackningsbranschen, efter avslutade civilingenjörsstudier på Lunds tekniska högskola.

”Jag läste produktutveckling och design och har sedan jobbat mycket med projektledning – först inom produktutveckling och sedan verksamhetsutveckling. Jag har jobbat mycket med Tetra Paks serviceaffär, som behövde bli en affär i sig själv efter att bolaget historiskt gett bort tjänsterna då förpackningsmaterialet var primär inkomstkälla”, säger Sarah Emond.

Den senaste tiden har hon varit globalt ansvarig för Tetra Paks sex så kallade kundinnovationscenter, dit koncernens kunder kan komma för att utvärdera och utveckla nya idéer samt ta fram prototyper med hjälp av förpackningsjättens experter.

Steget är därför inte så långt till FN:s nyetablerade innovationscenter i forskningsparken Ideon i Lund, dit företag och entreprenörer ska kunna söka sig med idéer för att lösa världsproblem som svält, fattigdom, utbildning och ohälsa – allt kopplat till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

”FN ville ha någon som kommer från det privata näringslivet och jag har ju fått en väldigt bra uppvärmning inom Tetra Pak när det gäller att jobba med designfrågor och facilitering högt upp i en organisation och globalt”, säger Sarah Emond.

Samtidigt lär erfarenheterna från familjeföretaget komma väl till pass, när det gäller att coacha fram entreprenörers idéer till färdiga innovationer som kan säljas till FN eller myndigheter i olika länder.

”Familjens lilla bolag levererar produkter över hela världen och att det finns kvar bredvid alla jättar är därför att det varit tidigt ute med hållbarhet, nedbrytbara material, Svanen-märkning och så vidare. Så det är värdefullt att ha med sig den bilden när jag går in i det nya jobbet”, säger Sarah Emond, som själv jobbade i firman under uppväxten och studietiden.

Uppdraget som chef för innovationscentret på Ideon i Lund kommer från FN-organet UNOPS, med huvudkontor i Köpenhamn. Centret i Lund är ett av 15–20 globala innovationscenter som planeras, där Antigua i Karibien redan har öppnat och flera andra länder är på gång.

”Vi ska ha plats för femton bolag parallellt, där fem kan komma från något av de andra centren i världen”, säger Sarah Emond.

Utöver henne har två personer anställts som ska sköta det operativa arbetet och samarbeten med olika offentliga aktörer. Senare ska ytterligare fyra personer anställas med erfarenhet av innovationsarbete och som även kan hjälpa till med att öppna liknande center i utvecklingsländer och utbilda personal där.

Finansieringen av det svenska centret kommer från regeringen, som skjuter till 16 miljoner från biståndsbudgeten under de första två åren för att skapa en modell som kan exporteras till andra länder. Dessutom har innovationsmyndigheten Vinnova bidragit med pengar till en förstudie och uppbyggnaden av centret.

”Det här är bra för miljön och bra för klimatet - men också en enorm affärsmöjlighet, som kan skapa både nya jobb och hållbar tillväxt”, motiverar näringsminister Ibrahim Baylan satsningen.

Dessutom har teknikjätten Sony gått in som partner från start och kommer att bidra med både tekniskt kunnande och tid genom att låta sin personal använda arbetstid för att hjälpa innovationsföretag som söker sig till FN-centret med idéer på hur olika världsproblem kan lösas.

”Vi kommer att bidra med framför allt innovation och design, bland annat genom vår accelerator för startups och den designstudio vi har i Lund och som jobbar för hela Sony. Deras DNA är att plocka upp idéer och stötta i hur man vidareutvecklar dem. Men beroende på vilka idéer som kommer upp kan vi även diskutera att ge tillgång till våra lab”, säger Stefan Andersson, Sonys platschef i Lund.

För Grete Faremo, chef för UNOPS med huvudkontor i Köpenhamn, har det varit viktigt att ha med ett storföretag som Sony från start vid lanseringen av det globala innovationscentret i Lund.

”Jag välkomnar Sony och alla andra företag på Ideon som bidrar till satsningen. Det visar på vikten av samarbete mellan den privata och offentliga sektorn. Där kan vi vara katalysator både mellan privat och offentlig sektor och mellan FN och externa partner”, säger Grete Faremo.

Hon nämner att även världsledande universitet som Harvard och MIT ingår i satsningen.

Förutom bolagen på och kring Ideon kommer även övriga delar av det svenska innovationssystemet bjudas in att samarbeta med innovationscentret i Lund, enligt Ideons vd Mia Rolf.

”Vi har kontakter med över 60 forskningsparker och inkubatorer nationellt och ska göra allt vi kan för att leta efter, matcha och utveckla idéer, innovationer och lösningar på de utmaningar som kommer in till UNOPS”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?