1515
Annons

FN-toppen: ”Svenska bolag kan bli förebilder”

Svenska företag har både intresset och tekniken som krävs för att vara föregångare i arbetet med hållbarhetsmålen. Den tycker den svenska FN-toppen Ulrika Modéer.

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN.
Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN.Foto:Jack Mikrut

Det är av största vikt att företagen tar arbetet för att nå FN:s globala hållbarhetsmål och Agenda 2030 på allvar, säger Ulrika Modéer.

Hon är assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete – vilket gör henne till högst placerade svensk inom FN. 

”Både det som investerare och företag gör är avgörande för om man ska nå de ambitiösa globala målen för hållbar utveckling och Parisavtalet för klimatet”, säger hon. 

Ulrika Modéer, som tidigare var statssekreterare i den svenska regeringen och har arbetat inom Miljöpartiets riksdagsorganisation, säger att just svenska bolag kan agera som förebilder i omställningen. 

”Sverige och de nordiska länderna ligger långt framme vad gäller innovation. Det gör att man kan bidra med tekniska lösningar för att hjälpa till att lösa de problem som vi har.”

”Den miljö av socialt entreprenörskap som finns och intresset för miljö och klimatfrågor omsätts också i det svenska näringslivet. Det är hoppfullt – men också helt nödvändigt för att vi ska få en hållbar utveckling.”

Förutom att visa vägen säger Ulrika Modéer att ett fokuserat arbete med att nå hållbarhetsmålen kan gynna företagen.

”Det kan bli en konkurrensfördel i en värld där ansvarsfullt företagande och hållbara lösningar står högt i kurs. Till exempel ser vi globalt att ett seriöst hållbarhetsarbete i alla affärsled en fördel om man vill attrahera den bästa unga arbetskraften.”

FN:s utvecklingsprogram håller nu på att ta fram vad de kallar en certifiering samt standarder som bolagen kan använda sig av för investeringar i linje med de globala målen.

”Det prövas nu i ett antal stora medelinkomstländer och vi kommer vara klara med det inom ett halvår”, säger Ulrika Modéer. 

Det finns mycket kvar att göra i nuläget för att målen ska kunna nås, och det kommer krävas att bolagen steppar upp, säger hon.

”Vi har enormt stora utmaningar vad gäller klimat och biologisk mångfald och där visar den senaste rapporten att vi går åt fel håll.”

 


Innehåll från SISAnnons

Så kan standarder förbereda organisationer för utmaningar – och höja samhällsberedskapen

Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.
Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

Trovärdighet, säkerhet, resilience, kontinuitet och efterlevnad är viktigt i en organisation för att minska påverkan av avbrott, misstag, incidenter eller andra oförutsedda händelser.

Standarder erbjuder systematiska tillvägagångssätt för att höja organisationers beredskap och försörjningsförmåga – och här kan SIS, Svenska Institutet för Standarder, hjälpa till.

– Det är inte lätt att förutse de olika scenarion som vi kan tänkas ställas inför. Därför behöver vi se till att det finns en allt högre grad av robusthet i samhället i stort, säger Susanna Björk, projektledare Samhällssäkerhet på SIS.

När Sverige under de senaste åren upplevt en pandemi, stora skogsbränder, stormar och stora mängder nederbörd som resulterat i översvämningar, och nu senast när ett pågående krig kraftigt påverkat det säkerhetspolitiska läget, har det visat sig att fördelarna med standarder är många. 

För att öka förmågan att stå emot, ställa om och minska påverkan av avbrott krävs ett systematiskt arbete, där en framgångsfaktor visat sig vara att ha principer, processer, metoder och tillvägagångssätt på plats redan innan det oväntade inträffar.  

Standarder säkerställer kontinuitet vid kris

Organisationer som arbetar proaktivt med exempelvis kontinuitet står även bättre rustade vid händelse av kris och i värsta fall krig. Standarderna för kontinuitetshantering underlättar förmågan att till exempel produktion och annan viktig verksamhet hålls igång vid ett krisläge.

– Finns det exempelvis rutiner och processer på plats för hur man ska hantera ett strömavbrott, produktionsstopp eller störningar i leverantörskedjor, blir påverkan betydligt mindre än om de inte fanns. Har man därtill varit med och utformat de rutiner och processer som finns beskrivna i standarder skapas konkurrensfördelar för dessa organisationer, säger Susanna Björk. 

Grundläggande inom standarder är att enas om definitioner. Nästan alla organisationer har ett utbyte, både nationellt och internationellt. Då är det en fördel att man tillämpar samma metod.

– Kan man säga att ”Vi jobbar enligt …” har man redan där kommit väldigt långt. Det betyder att man talar samma språk och har samma definitioner. Det underlättar all kommunikation, säger Susanna Björk.

Organisationer kan påverka innehållet i standarder

På SIS sker framtagningen av standarder globalt genom ISO, på EU-nivå genom CEN och i Sverige genom SIS. Mellan de tre nivåerna flödar arbetet. I Sverige kan organisationer anmäla sig för att vara med och utforma en standard genom SIS.

– Inom området för Samhällssäkerhet arbetar vi med att förebygga incidenter och att hantera kriser. Att då vara med och ta fram en standard ger givna konkurrensfördelar genom att man får ett visst informationsförsprång för att kunna ställa om sin verksamhet snabbare när något sker. Dessutom finns möjligheten att föra in specifika aspekter och behov i standarden som är viktiga för just den egna organisationen, säger Susanna Björk och avslutar:

– Genom att implementera de standarder som finns kan en organisation säkerställa att ett systematiskt tillvägagångssätt finns på plats när något oväntat sker. Då slipper man överraskningar eller att behöva improvisera. Det kommer organisationen att vinna på.

Läs mer om standardarbete inom samhällssäkerhet där kontinuitetshantering men också annat ingår på: www.sis.se/tk494 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SIS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?