Annons

FN-toppen: ”Svenska bolag kan bli förebilder”

Svenska företag har både intresset och tekniken som krävs för att vara föregångare i arbetet med hållbarhetsmålen. Den tycker den svenska FN-toppen Ulrika Modéer.

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN.
Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN.Foto:Jack Mikrut

Det är av största vikt att företagen tar arbetet för att nå FN:s globala hållbarhetsmål och Agenda 2030 på allvar, säger Ulrika Modéer.

Hon är assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete – vilket gör henne till högst placerade svensk inom FN. 

”Både det som investerare och företag gör är avgörande för om man ska nå de ambitiösa globala målen för hållbar utveckling och Parisavtalet för klimatet”, säger hon. 

Ulrika Modéer, som tidigare var statssekreterare i den svenska regeringen och har arbetat inom Miljöpartiets riksdagsorganisation, säger att just svenska bolag kan agera som förebilder i omställningen. 

”Sverige och de nordiska länderna ligger långt framme vad gäller innovation. Det gör att man kan bidra med tekniska lösningar för att hjälpa till att lösa de problem som vi har.”

”Den miljö av socialt entreprenörskap som finns och intresset för miljö och klimatfrågor omsätts också i det svenska näringslivet. Det är hoppfullt – men också helt nödvändigt för att vi ska få en hållbar utveckling.”

Förutom att visa vägen säger Ulrika Modéer att ett fokuserat arbete med att nå hållbarhetsmålen kan gynna företagen.

”Det kan bli en konkurrensfördel i en värld där ansvarsfullt företagande och hållbara lösningar står högt i kurs. Till exempel ser vi globalt att ett seriöst hållbarhetsarbete i alla affärsled en fördel om man vill attrahera den bästa unga arbetskraften.”

FN:s utvecklingsprogram håller nu på att ta fram vad de kallar en certifiering samt standarder som bolagen kan använda sig av för investeringar i linje med de globala målen.

”Det prövas nu i ett antal stora medelinkomstländer och vi kommer vara klara med det inom ett halvår”, säger Ulrika Modéer. 

Det finns mycket kvar att göra i nuläget för att målen ska kunna nås, och det kommer krävas att bolagen steppar upp, säger hon.

”Vi har enormt stora utmaningar vad gäller klimat och biologisk mångfald och där visar den senaste rapporten att vi går åt fel håll.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?