1515

FN-toppen: ”Svenska bolag kan bli förebilder”

Svenska företag har både intresset och tekniken som krävs för att vara föregångare i arbetet med hållbarhetsmålen. Den tycker den svenska FN-toppen Ulrika Modéer.

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN.
Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN.Foto:Jack Mikrut

Det är av största vikt att företagen tar arbetet för att nå FN:s globala hållbarhetsmål och Agenda 2030 på allvar, säger Ulrika Modéer.

Hon är assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete – vilket gör henne till högst placerade svensk inom FN. 

”Både det som investerare och företag gör är avgörande för om man ska nå de ambitiösa globala målen för hållbar utveckling och Parisavtalet för klimatet”, säger hon. 

Ulrika Modéer, som tidigare var statssekreterare i den svenska regeringen och har arbetat inom Miljöpartiets riksdagsorganisation, säger att just svenska bolag kan agera som förebilder i omställningen. 

”Sverige och de nordiska länderna ligger långt framme vad gäller innovation. Det gör att man kan bidra med tekniska lösningar för att hjälpa till att lösa de problem som vi har.”

”Den miljö av socialt entreprenörskap som finns och intresset för miljö och klimatfrågor omsätts också i det svenska näringslivet. Det är hoppfullt – men också helt nödvändigt för att vi ska få en hållbar utveckling.”

Förutom att visa vägen säger Ulrika Modéer att ett fokuserat arbete med att nå hållbarhetsmålen kan gynna företagen.

”Det kan bli en konkurrensfördel i en värld där ansvarsfullt företagande och hållbara lösningar står högt i kurs. Till exempel ser vi globalt att ett seriöst hållbarhetsarbete i alla affärsled en fördel om man vill attrahera den bästa unga arbetskraften.”

FN:s utvecklingsprogram håller nu på att ta fram vad de kallar en certifiering samt standarder som bolagen kan använda sig av för investeringar i linje med de globala målen.

”Det prövas nu i ett antal stora medelinkomstländer och vi kommer vara klara med det inom ett halvår”, säger Ulrika Modéer. 

Det finns mycket kvar att göra i nuläget för att målen ska kunna nås, och det kommer krävas att bolagen steppar upp, säger hon.

”Vi har enormt stora utmaningar vad gäller klimat och biologisk mångfald och där visar den senaste rapporten att vi går åt fel håll.”

 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Från kunddata till värde – nya möjligheter för retail-branschen

Helena Fuchs, affärsområdeschef Business Applications på Microsoft.
Helena Fuchs, affärsområdeschef Business Applications på Microsoft.

I samarbete med Dagens Industri anordnade Microsoft i början av februari ett webbinarium kopplat till retailindustrin. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterades hur man kan bygga ett varumärke och en handel som skapar nöjda och återkommande kunder med hjälp av data – för all framtid. 

Anmäl dig till on-demand-event här 

Under webbinariets inledning diskuterades bland annat hur den framtida handelsstrukturen lär komma att utformas. Helena Fuchs, affärsområdeschef Business Applications på Microsoft, berättar att det under lång tid har funnits resonemang om framtidens retail och kundupplevelse. I och med inträdet av Covid-19 chockades dock många branscher in i en transformering. Retail-branschen hade redan en stark närvaro online och kunde därmed anpassa sig bättre än andra, men även här förändrades förutsättningarna drastiskt. Detta har lett till att målbilden har justerats: 

– Att vårda sina kunder och eliminera risker i alla led har blivit än viktigare. Att skapa en bra kundupplevelse är dock en komplex resa; du kan inte bli konkurrenskraftig om du inte vet vem kunden är och hur du når ut till den. Kärnfrågan är då vad som är en bra kundupplevelse? Här gäller det att ha koll på all sin egen och extern data.

Så möjliggör ni en intelligent detaljhandel 

Ta prediktiva beslut med rätt data

Medan mycket finns att vinna på personalisering genom att etablera till exempel relevanta kundklubbar, är det många som inte nyttjar sin kunddata till fullo. 

– Genom att använda moderna molntjänster uppstår nya möjligheter att få data att röra sig dynamiskt genom hela verksamheten, vilket innebär att man kan få helt nya synergieffekter. Först när man har en helhetsbild kan man med hjälp av AI och maskininlärning analysera, riskeliminera och ta prediktiva beslut, till exempel att styra inköp efter efterfrågan och bygga sortiment efter kundgrupp. Lyckas man med dessa processer kan man alltså räkna med både nöjdare kunder och en högre lönsamhet.

Ladda ner AI for Retail Playbook här 

Bistår med att driva transformationen

Retailbranschen har talat om att transformera sina processer under lång tid och de flesta organisationer har byggt upp innovationsenheter; själva transformationen har dock uteblivit på många håll. Så vad krävs för att bygga en organisation som är kapabel att ta sig an nya processer men också en kultur som är redo att realisera det nya?

Helena betonar att det i grunden gäller att vara snabbfotad och att kontinuerligt anpassa sig efter uppkomna förändringar. Detta kan vara lättare sagt än gjort men fullt genomförbart med stöd av modern teknik. Det viktiga är att våga testa och våga göra – först då kommer man från ide till utrullning – men på många håll saknas fortfarande en förståelse för vad rätt behandlad data egentligen kan medföra. 

– Ett bra exempel på hur vi utvecklar tjänster för att hjälpa Retail att bli mer lönsamt är Microsoft Cloud for Retail. Här samlar vi funktionalitet för att förbättra hela kundresan med integrerad intelligens men även tjänster för att underlätta för personal i butik och optimera hela produktions och leveranskedjan. Vi har utformat våra lösningar för att hjälpa våra kunder att på allvar realisera värdet av sin data, oavsett om det gäller gammal sådan, realtidsdata eller prediktiv data. Det är först med dessa insikter som retailaktörer kommer att kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden, avslutar Helena.

Läs Retail Trends Playbook 2021: Driva operativ resiliens med uppkopplade människor och system  

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?